Tribuna
Centenarul Marii Unirii: 27 Martie 1918 - Unirea Basarabiei cu României
Dr. Mihai RACOVITAN
2307 vizualizari
Centenarul Marii Unirii: 27 Martie 1918 - Unirea Basarabiei cu României

Între 1806-1812, un nou război pentru supremație la Dunăre și Marea Neagră, ruso-turc, început prin ocuparea Principatelor de către ruși, Țarul Alexandru I declarând că: „le va apăra de toate relele”. Era o amăgire. Încă de la Tilsit și Erfurt (1807, 1808)Alexandru I și Napoleon I s-au înțeles că dacă Rusia se va alia cu Franța contra Angliei, Moldova și Țara Românească vor reveni Rusiei. În 1810, Rusia propune Rusiei pace, urmând ca Basarabia, Moldova, Valahia Mare (Muntenia) și Valahia Mică (Oltenia) să fie încorporate Rusiei. În 1811, Rusia se limitează la Moldova, iar la Sfatul generalului Kutuzov, bun cunoscător al realităților din zonă, Rusia se va mulțumi cu Basarabia (Moldova de răsărit), afirmând că Moldova de dincoace de Prut rămâne suficient de mare ca să fie în continuare stat vasal Turciei. Precipitat și în mare secret, între Turcia și Rusia s-a încheiat pacea la București, la Hanul lui Manuc; diplomații turcii au fost mituiți copios.

         Basarabia, nume extins de ruși la tot teritoriul de la Nordul Mării Negre, dintre Prut și Nistru (inițial Basarabia era partea de Sud, respectiv trei județe). În 1817, Basarabia avea 45. 630 km², cu 5 cetăți, 17 târguri, 685 sate, o populație de 482.630 locuitori, românii reprezentând 86%, rutenii, ucrainenii și rușii 6,5%, evreii 4,2/%, bulgarii, germanii și găgăuții 3,3%. Au fost smulse Moldovei sașe județe, partea cea mai productivă a Moldovei: Orhei sau Lăpușna, Soroca, Hotărniceni, Codrul, Greceni, Iași (ce a rămas din el dincoace de Prut era un teritoriu foarte mic), plus Hotinul și Bugeacul, smulse mai demult Moldovei.

         Anexiunea a fost o dramă de proporții: nenumărate familii  au fost destrămate, despărțite, unele rămânând de o parte a Prutului, altele de cealaltă parte.

         Țarul Alexandru I a menținut autonomia provinciei și pentru a crea simpatii în rândul popoarelor creștine rămase sub stăpânirea Turciei. A fost respectată vechea împărțire administrativă, mitropolitul ardelean Gabriel Bănulescu a fost însărcinat să organizeze Biserica Ortodoxă a Basarabiei, iar din Chișinău (capitala), țarul  Alexandru I a promulgat în 1818 o Constituție a Basarabiei în spirit liberal, lăsând libere tradiția, limba, legislația anterioară.

         Urmașul său, Nicolae I, un autocrat, nu tolera autonomii în regiunile de graniță, astfel că în 1928, Basarabia a fost vărsată în gubernia Noua Rusie, urmând a fi administrată ca orice gubernie rusă. Începe politica de rusificare. Se fac colonizări pentru a umple golul creat de emigrarea turcilor și tătarilor. Din 1829 autonomia Basarabiei e desființată, sunt introduse legile țariste, limba română e scoasă din administrație.

         Prin Congresul de Pace de la Paris, 1856, Marile Puteri au dat Moldovei cele județe din Sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), urmărind nu facilizarea unirii Principatelor, ci neutralizarea Rusiei la Dunăre și Marea Neagră.

         Unirea Principatelor a avut un viu ecou în rândul românilor din Basarabia;  tânărul stat român va deveni un magnet de atracție și pentru românii de peste Prut și, în pofida intensificării fără limite a rusificării, conștiința națională nu mai putea fi redusă la tăcere. În 1867 limba română a fost scoasă definitiv din școli, sunt trimiși specialiști în rusificare, renumit fiind episcopul Lebedev (1871-1882), cu  care începe prigoana împotriva a tot ce-i românesc. Și în Biserică limba română a fost înlocuită cu slavona, pe care credincioșii nu o cunoșteau, au fost adunate de la toate bisericile românești cărțile românești bisericești vechi și cu ele arhiepiscopul Lebedev și-a încălzit apartamentul ani de zile. Sute de mii de hectare din pământul românilor au fost împărțite coloniștilor ruși, bulgari, germani, sute și sute de familii românești au fost exilate în Siberia pentru a o coloniza. Și totuși, în 1871, din totalul de 1.026.0000 de locuitori, 67, 4% erau români, iar ruteni, ucraineni și ruși doar 15,8%. În 1897 statisticienii ruși au falsificat grosolan recensământul, scăzând populația românească la 46,7%. Experți din misiunea americană în România evaluau procentul românilor în Basarabia la 65-67%, în 1918.

         În 1877-1878, un nou război ruso-turc, avea ca scop între altele ca Rusia să anuleze prevederile nefavorabile ale Tratatului de la Paris din 1856 și reanexarea sudului Basarabiei. Rusia a semnat cu România, pe teritoriul căreia urmau să treacă trupele ruse o Convenție, prin care Rusia se obliga să respecte și să apere integritatea actuală a României. Se cunoaște că Rusia a câștigat războiul doar datorită cooperării directe pe frontul din Bulgaria cu armata română pe care a chemat-o în ajutor. La Tratatul de Pace de la Berlin din 1878, se recunoștea Independența de Stat a României, dar Rusia răpea din nou cele trei județe din sudul Basarabiei, declarând cu tupeul de mare putere că ele în 1856 au fost date Moldovei, care acum nu mai există, ci România.

         Sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX se înregistrează o afirmare crescândă a principiului naționalităților. Imperiul țarist a fost cuprins, între 1905-1907 de revoluție, cuprinzând și Basarabia. Intelectualii români de aici, luptători pentru drepturi naționale, C. Stere, Em. Gavriliță, I. Pelivan, i. Inculeț, V. Stroescu, Pan Hallipa editează ziarul „Basarabia”. Mișcarea națională cere: emancipare națională, reforme economice, reforma agrară, reintroducerea limbii române în școli, biserică, instituții publice. Represiunea a fost cumplită: arestări și deportări, execuții, distrugerea sediilor organizațiilor naționale.

         În condițiile izbucnirii revoluției democrate în Rusia, în februarie 1917, și a celei bolșevice victorioase, în noiembrie 1917, Imperiul țarist s-a prăbușit. Bolșevicii lui Lenin impunând noul regim comunist, aveau nevoie de un răgaz pentru consolidarea lui, în condițiile în care, în fostul imperiu era un haos general.

         Mișcarea națională românească se intensifica, apare gazeta Cuvânt moldovenesc, se înființează în martie 1917 Partidul Național Moldovean, care conduce mișcarea de autonomie. Guvernul bolșevic a recunoscut dreptul popoarelor din fostul imperiu la autodeterminarea națională, însă Rada ucraineană urmărea anexarea Basarabiei la Ucraina. Ca atare, în 2 noiembrie 1917, la Chișinău și-a deschis lucrările Congresul ostașilor moldoveni care, sprijinindu-se pe Declarația drepturilor popoarelor din Rusia, a proclamat autonomia teritorială și politică a Basarabiei, a hotărât formarea Sfatului Țării ca organ de conducere, în frunte cu Ion Inculeț. La 15 decembrie e proclamată Republica Democratică Moldovenească, membră cu drepturi egale a Republicii Federative Ruse. În Basarabia se aflau trupe ruse, în debandadă și bolșevizate, care creau o serioasă nesiguranță în Basarabia. La 15 ianuarie 1918, Ucraina se proclamă republică independentă, amenințând din nou existența independentă a Basarabiei. Ca atare, Consiliul de Directori al Sfatului Țării cere guvernului român trupe pentru a asigura ordinea, fără a se amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova. La 26 ianuarie 1918, Guvernul Sovietelor a rupt relațiile cu România; izolată și în pericol, Sfatul Țării Basarabiei proclamă în unanimitate Independența Basarabiei.

         După discuțiile cu cercurile politice ale României, la 27 martie/ 9 aprilie 1918 Sfatul Țării Basarabiei, organ reprezentativ format din delegați ai întregii populații, indiferent de naționalitate și vederi politice a adoptat cu o largă majoritate Hotărârea de Unire a Basarabiei cu România: din 125 deputați prezenți 86 au votat pentru unire, 3 împotrivă, au fost 36 de abțineri.

         La 9 aprilie 1918, regele Ferdinand I a semnat Decretul Regal nr. 842 de promulgare a Actului Unirii.                                                                                                      Dr. Mihai Racovițan

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia