logo
FITS
Cel mai mare strat de zăpadă este la Bâlea Lac, aproape dublu decât pe Vârful Omu. Aproape un metru este zăpada și la Păltiniș!
Laura BUCIU
920 vizualizari
Cel mai mare strat de zăpadă este la Bâlea Lac, aproape dublu decât pe Vârful Omu. Aproape un metru este zăpada și la Păltiniș!

Cel mai mare strat de zăpadă din țară este la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, marți, la ora 14, acesta măsurând 191 de centimetri, aproape dublu decât pe Vârful Omu, unde zăpada are 110 centimetri grosime, potrivit buletinului nivometeorologic emis marți de Administrația Națională de Meteorologie.

Documentul citat arată că grosimea stratului de zăpadă a fost în general în scădere mai ales datorită procesului de tasare. Astfel, marți, la ora 14, acesta măsura 191 cm la Bâlea-Lac, 110 cm la Vf. Omu, 96 cm la Vlădeasa 1400, 86 cm la Păltiniș, 76 cm la Cuntu, 72 cm la Bucin, 71 cm la Semenic, 70 cm la Sinaia, 70 cm la Vf. Vlădeasa, 69 cm la Vf. Călimani, 64 cm la Parâng, 63 cm la Vf. Ceahlău, 63 cm Vf. Țarcu, 60 cm la Predeal, 33 cm la Fundata și 24 cm la Vf. Iezer-Rodnei.
Meteorologii atrag atenția că vremea se va încălzi ușor față de intervalul precedent, însă va rămâne geroasă în cursul nopții și al dimineții. Miercuri, în timpul zilei va ninge slab pe arii restrânse din toate grupele muntoase. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în zonele de creastă, mai ales în vestul Carpaților Meridionali. 
În masivul Făgăraș este risc mare de producere a avalanșelor la peste 1800 de metri. 

  • „Partea superioară a stratului este reprezentată de zăpadă relativ recentă, uscată, cu rezistență scăzută. Acest strat instabil are în general 20-30 cm, însă pe alocuri depășește 50 cm. În interiorul stratului, mai ales pe versanții sudici și sud-estici, se regăsesc plăci de vânt care pot constitui o suprafață propice glisării starturilor superioare. Declanșarea avalanșelor e posibilă chiar și la o supraîncărcare slabă, iar pe anumite pante unde se regăsesc și depozite mari de zăpadă, sunt posibile și avalanșe de mari dimensiuni. La altitudini mai mici de 1800 m, în partea superioară a stratului, găsim un strat instabil de zăpadă relativ recentă, cu rezistență scăzută, care are în general 20-30 cm grosime. Pe pantele înclinate și foarte înclinate, declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe. Izolat, în zone adăpostite, unde s-au format depozite considerabile de zăpadă, există riscul declanșării de avalanșe de mari dimensiuni”, spun meteorologii.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia