logo
Cei patru care au speriat Bucureştiul cu Alianţa Vestului. Patru primari vor fonduri europene de la Bruxelles pentru autostrăzi şi proiecte regionale! "Să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa!"
Rareș BIŢU
1892 vizualizari
Cei patru care au speriat Bucureştiul cu Alianţa Vestului. Patru primari vor fonduri europene de la Bruxelles pentru autostrăzi şi proiecte regionale!

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune, anunţă Mediafax.

Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, spune că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia.

  • ”Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat respoinsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor.
  • Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus Robu.

Primarul Timişoarei spune că Alianţa Vestului rămâne deschisă, dar nu ”de-a valma”, pentru a putea rămâne concentrată pe obiective concrete.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la rândul său, că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

  • ”Nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (...) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane şi creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, şi deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus Boc.

Primaul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că AVE doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate şi de stabilitate.

  • "Acest proiect înseamnă o fundaţie pentru direcţiile din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective, să conştientizăm necesitatea", a spus primarul Aradului.

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că Alianţa Vestului este un parteneriat între oraşe cu scopul de uni forţele şi energiile astfel încât cele patru localităţi să fie mai prospere şi să poată acţiona în comun pentru a fi mai atractive pentru fonduri europene.

  • ”Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe”, a spus Bolojan.

Potrivit acestuia, studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migraţie internă, iar această dezvoltare economică, urmărită de AVE se doreşte a fi un factor de atracţie pentru ca aceia care caută un viitor mai bun să-l poată găsi în România.

  • "Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcţionează bine într-unul dintre aceste oraşe, va fi preluat şi de celelalte şi astfel să recuperăm întârzierile pe care le avem", a conchis Ilie Bolojan.

PSD critică "Alianța Vestului": „Nu a existat niciodată un pericol mai mare la adresa integrității şi independenţei României"


La o zi după lansarea Alianţei Vestului, a sosit şi prima reacţie din partea PSD. Nu pe cale oficială, aşa cum ar fi fost poate normal, ci pe ... facebook.
Iniţiativa primarilor liberali din Arad, Timişoara, Cluj şi Oradea de a atrage mai uşor fonduri europene şi investitori nu este tocmai pe placul partidului aflat la putere. Cel puţin aşa reiese din postarea consilierului PSD din Neamţ, Adrian Bourceanu.

  • "Aud că s-a inventat o așa numită 'alianță a vestului', care din punct de vedere economic se rupe de ceea ce însemnă România economică actuală. Cred sincer că nu a existat niciodată în istoria României de după 1918 un pericol mai mare la adresa integrității și independenței statului român ca acest concept care tinde să devină un 'brand' după modelul Italiei, cu referire nordul acestui stat. Aștept cu maxim interes ca în principal factorii diplomatici și de decizie a guvernului român să clarifice în tandem cu 'românii' care au inventat acest atac la adresa României acestă 'nouă viziune'”, a spus Adrian Bourceanu, potrivit vestea.net.

De europarlamentarul Emilian Pavel ați auzit? ... Nu? Păi, cât să mai zacă în braţele anonimatului, dacă şefii tac mâlc, nu chiar fără tâlc? E alt pesedist deranjat de alianța celor patru "primari populişti" de la PNL.

  • „1. Vreau să văd unde este plus-valoarea. 2. Sunt dator colegilor din țară pentru că, întâmplător, este și primarul orașului meu implicat. Primul capitol de priorități al alianței primarilor populiști din Vest conține proiecte prioritare ale Guvernului PSD, dar în care aceste primării nu au atribuții. Am găsit totuși ceva: Creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/tramvai/troleibus/autobus electric/metrou metropolitan - SUCCES. În cadrul acestui capitol am mai găsit ceva ce contrazice declarațiile la nivel național a șefilor acestor primari! Sprijinirea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură. Am ales sa pun drept “bullet point” semnul `100`pentru că știți și voi, mesajul dat de această coaliție, fără atribuții în domeniile propuse, nu este unul de unitate”, a scris el pe Facebook.

Mă rog, peste dezarcordul dinaintea şefilor pot trece -o fi vrut să cânte-n struna Veoricăi şi-a ţinut invers flaşneta- însă ce surprinde e tăcerea asta absolut asurzitoare cu care greucenii partidului s-au încotoşmănat. Prietenii ştiu de ce.  Prietenii de la UDMR.

comentarii
2 comentarii

Acum dupa aproape 30 de ani le vine ideia ? 90 % din cei care au plecat vin in Ro , dar numai in concediu . Salariile in RO sunt asa cum sunt in relatie cu cele vestice. Preturiile la fel .
Goguta
09.12.2018 21:20
Miscati-o putin pe doamna Primar, poate se trezeste.
Sau pe noi, sibienii nu ne intereseaza sa dezvoltam infrastructura?
Sau de la Sibiu n-au plecat oameni sa-si caute bunastarea in strainateate?
Intreb si eu pentru un prieten!
Un ins interesat
10.12.2018 09:45
Din aceeasi categorie
sevis

turul ciclist

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia