logo
„Ceata Junilor”, spectacol de succes la Tăşnad - Satu Mare
„Ceata Junilor”, spectacol de succes la Tăşnad - Satu Mare
Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” a fost invitat de onoare al celei de a XX-a ediții a Festivalului-Concurs Interjudețean de Folclor ”Dragu’-mi-i cântu’ și jocu’!”, găzduit de orașul Tășnad, la sfârșitul săptămânii trecute.

Obiceiurile, cântecele și dansurile populare specifice județului Sibiu au fost prezentate, în 20 mai, la Festivalul-Concurs Interjudețean de Folclor ”Dragu’-mi-i cântu’ și jocu’!” de la Tășnad - Satu Mare. Mesageri ai culturii tradiționale sibiene au fost membrii Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”, transmite un comunicat al CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Pentru ediția aniversară a acestui festival, Ceata Junilor a pregătit un program constând în  suite de jocuri populare de pe văile Hârtibaciului şi ale Valea Târnavelor, plus obiceiurile: „Urcatul oilor la munte”, „Armindenii de Sfântul Gheorghe” şi „Plugarul”, ilustrative pentru folclorul din Mărginimea Sibiului şi Ţara Oltului. Dansurile au fost punctate cu momente muzicale în interpretarea solistei Alexandra Posa.

„Programul Cetei Junilor a fost un adevărat regal folcloric pentru tășnădeni, iar publicul i-a primit extraordinar. Ansamblul este extraordinar, o formație deosebită cu tineri foarte bine pregătiți. Meritul e în primul rând al celor care îi coordonează: noi avem mulți tineri talentați, dar reușita lor depinde de modul în care profesorii reușesc să îi capaciteze. Pentru cei peste 200 de concurenți din festivalul nostru reprezentația Cetei Junilor a fost o adevărată lecție; au avut ce să vadă, au de unde să ia exemplu”, declară Leontina Dorca, interpretă de muzică populară și președinta juriului în cadrul Festivalului-Concurs de la Tășnad.

Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” a fost înfiinţat în 1991 de către reputatul coregraf Ioan Macrea, iar astăzi, sub acest nume, se regăsesc două generaţii de dansatori. Generația dansatorilor experimentați, „Ceata Mare”, este condusă de Silvia Macrea, coregraf și manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, iar generația tinerilor dansatori, „Ceata Mică”, este condusă de Alesia și Ovidiu Sas. Împreună, ei reuşesc să transmită mai departe moştenirea muzicală şi coregrafică a României, păstrându-i în acelaşi timp vigoarea, originalitatea şi dinamismul. De ani buni, „Ceata Junilor” reprezintă pepiniera Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, astfel încât repertoriul Cetei s-a diversificat continuu, iar performanțele tehnice și artistice au crescut constant. Distincţiile şi trofeele obţinute la festivaluri de folclor naţionale (Tulcea, Cluj, Bistriţa, Năvodari, Timişoara, Lugoj, Rădăuţi, Bucureşti, Slatina, Braşov, Reşiţa etc.) şi internaţionale (Germania, Polonia, Turcia, Grecia, Cehia, Olanda, Danemarca, Belgia, Cipru, Serbia, Slovacia, Italia, Portugalia, Austria, Bulgaria etc.) sunt dovada valorii Ansamblului „Ceata Junilor”. (D.C.)


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia