Tribuna
Ce au în comun cei opt elevi din Sibiu care au luat 10 la Evaluarea Națională
Andra MARINESCU
11131 vizualizari
Ce au în comun cei opt elevi din Sibiu care au luat 10 la Evaluarea Națională
Muncă, ambiție, perseverență și sacrificiu. Aceasta e rețeta unui 10 la Evaluarea Națională, după cum spun cei opt absolvenți de clasa a VIII-a, care au obținut notă maximă la examen. Pe lângă 10-le curat obținut la EN, mai au ceva în comun: cu toții vor să urmeze studiile la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu.

 

Opt elevi din județul Sibiu au obținut media 10 la Evaluarea Națională. Șase dintre ei sunt absolvenți ai Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu: Bogdan Ștefan Aron, Maria Crina Crețu, David Ștefan Geamănu, Mara Mirișan, Maria Alexandra Șerban și Maria Sînziana Șoaită.

Andrei Sas, de la Școala Gimnazială "Nicolae Iorga" din Sibiu, și Andreea Maria Vlad, de la Liceul Teoretic "Constantin Noica" din Sibiu, au obținut, de asemenea, media 10 la Evaluarea Națională.

Bogdan Ștefan Aron: "Am început din clasa a cincea să muncesc pentru acest examen!"

Bogdan Ștefan Aron spune că se pregătește încă din clasa a cincea pentru acest examen.

Bogdan Stefan Aron
Bogdan Stefan Aron

"Am început din clasa a cincea să muncesc. Am vrut să iau nota 10 la ambele examene, așa că am muncit mult", mărturisește Bogdan. Elevul s-a pregătit pentru Evaluarea Națională și în particular, cu profesorii, dar adaugă faptul că nu se aștepta la note maxime.

"Să zic că mă așteptam la Mate, că sunt bun, dar compunerile de la Română nu mă așteptam să fie notate cu maxim de puncte. Speram să iau note mari, dar nu chiar 10", spune Bogdan.

Tânărul a precizat că își dorește să continue studiile la Colegiul "Gheorghe Lazăr", specializarea Matematică - Informatică.

Maria Crina Crețu s-a gândit la o carieră în învățământ

Și Maria Crina Crețu spune că nu se aștepta la asemenea rezultate.

"M-am pregătit foarte mult înainte și cu mama, și la meditații. Am încercat să nu mă stresez prea tare. Nu prea m-am așteptat la asemenea rezultate. Poate la Matematică, dar, dar la Română totul e subiectiv. Ziceam doar că o să iau o notă peste 9", spune Crina Crețu.

Crina Cretu
Crina Cretu

Mai departe, după liceu, se gândește să se pregătească pentru o carieră în învățământ. "Nu sunt sigură de ce facultate aș vrea să urmez. Până acum m-am gândit că mama e învățătoare. Și ca să duc tradiția mai departe, poate m-aș face profesoară sau învățătoare", a mai spus Crina.

Eleva vrea să studieze, din toamnă, la "Lazăr", la Științe ale Naturii - Bilingv engleză.

David Ștefan Geamănu, pasionat de Matematică

David Ștefan Geamănu este un alt elev de 10 al Sibiului, la Evaluarea Națională.

Mama lui, Olivia, mărturisește că fiul său a avut întotdeauna o înclinație aparte către Matematică. A participat la olimpiade și concursuri, de unde s-a întors cu premii.

"S-a descurcat întotdeauna foarte bine cu matematica. La partea cu literatura a fost mai nesigur, pentru că la compuneri ține și de subiectivismul celui care corectează. David a fost la cercuri de mate, a lucrat suplimentar, s-a pregătit din timp pentru examene, nu s-a aglomerat pe ultima sută de metri. Am fost, oarecum, optimiști că va obține o notă bună", spune Olivia Geamănu.

Mama lui David a amintit și de schimbările care ar putea fi făcute în învățământ.

"Mi-aș dori enorm ca, în viitor, poate celelalte generații să aibă o altă programă de învățământ, să beneficieze de un sistem de învățământ orientat spre viitor. Ar fi extraordinar să se schimbe această programă. David, de exemplu, zicea de multe materii care încarcă programa. Poate simplitatea ajută mai mult", a spus Olivia Geamănu.

David Geamanu
David Geamanu

David își dorește ca, din toamna acestui an, să fie elev tot la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, la o clasă de Matematică - Informatică.

“Pentru examenul de Evaluare Națională m-am pregătit de-a lungul anului, astfel că la final mi-a fost mai ușor, când a trebuit să dau probele. La Matematică m-aș fi așteptat la 10, dar la Română a fost o surpriză plăcută pentru mine”, spune David.

După ce va termina liceul, se gândește să facă o facultate în urma căreia să devină inginer ori IT-ist. Până atunci, însă, în această vacanță de vară, mărturisește că se va relaxa și se va distra alături de prieteni.

Mara Mirișan: "M-am pregătit foarte mult!"

Mara Mirișan spune că a fost constantă în ceea ce privește școala.

"Am fost destul de constantă cu școala, am intrat prima la 'Lazăr'. Ca să am media finală 10, m-am pregătit foarte mult. În plus, am avut profesori foarte buni. Într-un fel, mă așteptam la aceste rezultate, dar, totuși, a fost o surpriză plăcută", spune Mara.

Mara Mirișan
Mara Mirișan

În continuare, își dorește să studieze la "Lazăr", la Științe Bilingv. După liceu, se gândește să aleagă dintre medicină și arhitectură.

Maria Alexandra Șerban: "Chiar m-am stresat!"

Maria Alexandra Șerban ne destăinuie că a luptat foarte mult pentru a atinge aceste rezultate. "Chiar m-am stresat! Nu m-am așteptat la aceste rezultate! Când cei de la școală au pus foile pe panou, am rămas uimită!", a spus Maria.

Maria Șerban
Maria Șerban

Tânăra vrea să rămână la "Lazăr", pentru a urma Matematică - Informatică.

Maria Sînziana Șoaită: "Încă sunt surprinsă!"

Nici Maria Sînziana Șoaită nu se aștepta să obțină note maxime la Evaluarea Națională. "Poate la Mate mă așteptam cumva, la un 10, dar la Română nu... A fost o surpriză! Încă sunt surprinsă!", a spus Maria Șoaită.

Maria Soaita
Maria Soaita

Din toamnă, își dorește să meargă la "Lazăr", la Științe Bilingv. S-a gândit și la ce va face după liceu: "Aș avea două opțiuni, totuși: Medicină ori Arhitectură".

"Noi ne așteptam la aceste rezultate!", a adăugat tatăl Mariei.

Andrei Sas: "Am muncit mult!"

Andrei Sas, absolvent al Școlii Gimnaziale "Nicolae Iorga" din Sibiu, mărturisește că în spatele mediei de 10 stă multă muncă. "Am muncit mult. Eu sunt pasionat de Matematică. Am mers la concursuri, olimpiade", spune Andrei, care se gândește ca în viitor să urmeze o carieră în IT.

Andrei Sas
Andrei Sas

Secretul notei maxime, spune tatăl lui Andrei, stă și în motivația oferită de părinți.

"Muncă, muncă și iar muncă. Cam asta a fost pregătirea. Se poate și fără meditații! Totul a depins de el! Să spunem că i-am facut și un fel de program cu ce are de făcut, cât are de făcut, l-am supervizat puțin.  Am ezitat partea de meditații... Dincolo de faptul că meditațiile consumă resurse financiare, era vorba și de oboseală. Mi se părea prea mult. I-am zis că se descurcă fără meditații. El nu prea a avut weekenduri de un an de zile încoace. Am considerat că ar fi bine să îl motivăm. Banii pe care i- am fi dat pe motivații i-am strâns pentru cadouri. Oricum i-am fi făcut acele cadouri, că era ziua lui, că era Ziua Copilului, dar am creat un fel de context pentru a-l motiva să muncească. I-am cumpărat, de exemplu, o bicicletă mai scumpă - pentru că noi în timpul liber mergem cu bicicletele, iar după aflarea rezultatelor a primit un telefon. Oricum ar fi primit aceste cadouri, dar am discutat înainte și a funcționat această motivație. Nu se aplică în cazul tuturor copiilor. Dar copilul meu a reacționat, a fost motivat. Am avut rezultate. Sincer, nu mă așteptam chiar la 10. Însă după fiecare examen a venit și a zis că ia peste 9.90!", a povestit tatăl lui Andrei.

Tânărul își dorește să studieze la "Lazăr", la Matematică- Informatică

Andreea Maria Vlad: "Nu a fost un an atât de greu precum mă așteptam"

Andreea Maria Vlad, absolventă a  Liceului Teoretic "Constantin Noica" din Sibiu, mărturisește că ultimul an de gimnaziu nu a fost atât de greu precum se aștepta.

Andreea Vlad
Andreea Vlad

"Nu a fost un an atât de greu precum mă așteptam. Am învățat pe parcurs, în anii de gimnaziu, iar în clasa a opta doar am recapitulat, am aprofundat ceea ce credeam că nu știu. Am făcut și meditații doar ca să aprofundez anumite lucruri, să am încredere în propriile forțe", spune Andreea.

În vacanță, spune că se va relaxa, va petrece timp cu familia, va merge la mare și într-o tabără alături de unchiul său, unde o să fie voluntar.

"Suntem în al nouălea cer. Nu ne vine să credem! E meritul ei, e un copil deosebit. Aceste rezultate reprezintă încununarea eforturilor ei. Mi-a adus atât de multă bucurie! E ceva deosebit! Sper ca viitorul să îi aducp baftă și noroc și să fie o amintire frumoasă pentru colegii și profesorii de la Liceul "Constantin Noica".  Din întâmplare, e și liceul pe care l-am făcut eu pe vremuri. E fostul liceu sanitar pe care l-am absolvit acum 30 de ani.  Mereu mă gândesc cu drag", spune mama Andreei.

Tânăra vrea să urmeze studiile liceale tot la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr", dar nu e decisă dacă vrea la Matematică - Informatică sau Științe Bilingv.

Promovabilitatea la Evaluarea Națională, în județul Sibiu, după afișarea primelor rezultate, este 75.72%.







comentarii
4 comentarii

Felicitari!
Eu
27.06.2019 11:41
Copii frumosi si destepti! Viitorul suna bine!
Sper sa ramaneti pe meleagurile noastre!
DD
27.06.2019 15:41
Sa nu-i uitam si pe acei elevi care au sustinut trei probe de examen (cele doua, la care se adauga limba materna), dar care, desi au obtinut 10 atat la limba romana cat si la matematica, nu se numara intre cei 8. Felicitari tuturor copiilor, dascalilor care i-au format si parintilor care le-au oferit suportul afectiv pentru reusita.
Lucretia
29.06.2019 09:18
Da, Lucretia si mai ales cand limba "materna" e materna doar in declaratii, nu-i asa?
Dana
02.07.2019 09:20
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA