Tribuna
Ce a fost, ce a mai rămas, ce s-a schimbat (1)
Locuri mai mult sau mai puţin abandonate din Sibiu
Dumitru CHISELIŢĂ
3122 vizualizari
Locuri mai mult sau mai puţin abandonate din Sibiu
De fiecare dată când mai dăm o tură de centru (vorba unui comentator, "te plimbi redactore, te plimbi") şi vedem un loc care în loc să fie deschis e închis, care în loc de ce era înainte acum e cu totul altceva, ne cuprind ba amintirile ("uai, ce a fost aici"), ba întrebările triste ("of, de o fi ieşit din spaţiu?") ba cele curioase ("chiar e închis?) ba cele foarte curioase ("ce o deschide aici?"). Nu ne putem plânge că Sibiul nu are destule spaţii în care era ceva şi nu mai e: clădiri abandonate în aşa hal încât abia se ţin pe picioare şi în fundaţii; spaţii comerciale "moarte" prinr retrocedare sau din alte motive; spaţii comerciale în veşnică transformare şi spaţii comerciale care aşteaptă să (re)devină spaţii comerciale.

Nu vă agitaţi, cele ce urmează nu sunt neapărat o arătare cu degetul şi o bătaie urbanistică de obraz. Cel puţin în acest caz, nu ne interesează ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns ca un spaţiu care era util sau să nu mai existe, sau să apară aşa, un magazin pe an. Situaţia e complexă în acest caz, poate proprietarul nu a mai dorit să ofere sau să închirieze spaţiul, poate în cazul spaţiilor deţinute de alţi proprietari ne-persoane fizice, chiriile sunt mari, iar comerciantul pur şi simplu consideră că nu are profit şi nu mai reînnoieşte contractul. Mai e posibilitatea ca locul să fie închis doar temporar, să fie în renovare-reamenajare sau să aibă un orar mai aparte. Aşa că nu ne-o luaţi în nume de rău, iar dacă cineva are detalii suplimentare, e binevenit să ne îmbogăţească cu informaţii proaspete. Ne-am axat pe două "plimbări": una în zona comercială a Oraşului de Sus - centrul istoric-turistic, şi una (viitoare) în Oraşul de Jos. Atenţie, despre starea acestor locuri ne referin exclusiv la momentul prezenţei noastre acolo: 9 iulie 2019.

Strada Nicolae Bălcescu - animată şi destul de ocupată

Pietonala Bălcescu sau doar "strada" Nicolae Bălcescu, a fost, de când Sibiul a devenit oraş "serios", locul magazinelor şic, cu produse de calitate, al restaurantelor elegante sau doar populare, locul unde, de când s-a instaurat "hobby"-ul acesta al promenadei de duminică sau de alte zile (adică începutul secolului al XIX-lea) puteai vedea "oglinda" nivelului de trai al locuitorilor. Acum e la fel. O vizită la Sibiu include obligatoriu o plimbare "pe centru" (înainte era "pe Corso") şi un popas la un restaurant sau o terasă. Şi acum e la fel. Dar e totul "ocupat"? Nu prea. Mai sunt câteva spaţii, nu multe, care ori nu mai există, ori sunt goale sau aşteaptă să fie ocupate. Două sunt în zona Telefoanelor: un spaţiu generos, cu două vitrine şi intrare, unde nu e nimic. Şi altul, exact lângă, unde putem citi că a fost un magazin de "super-sandwich". Chiar în clădirea cu Galeriile Pacea, există un spaţiu gol, ce a aparţinul Raiffeisen Bank, dar aici chestia e mai complexă şi nu avem chef să ne certăm politic. La fel "Donuteria" e, momentan închisă sau e în lucrări de renovare, dar e sigur că spaţiul nu va rămâne gol. Stăm şi ne gândim dacă să pomenim aici şi fostul magazin "de rockeri" "Rick's", din curtea fostului gang cu afişierele de la cinematografe, pentru că oricum nu mai ştim nimic de soarta lui. Cam atât avem pe Bălcescu. Ceea ce e bine.

Mitropoliei, cam părăsită ea

Paralelă cu Bălcescu este strada Mitropoliei. Aici nu ştim să zicem dacă e "mai grav", pentru că e faimoasa construcţie de la nr. 7, care e praf şi pulbere şi ciuca ştirilor despre locuri abandonate şi monumente istorice care nu fac cinste Sibiului. Să pomenim aici că spaţiul de la parter, fost restaurant "Expres" (împinge tava) fost "Metropol" era nimic încă din anii '90? Da. Acum e un nimic care se dezmembrează singur. Atenţie, cabinetul dentar cunoscut ca al dr. Denghel, cu măseaua gonflabilă în vitrină, e deschis şi funcţional. Ca să nu pomenim de faimosul magazin de peşte şi preparate din peşte, din perioada comunistă, "Delta", care la fel, din aceiaşi ani '90 este "pe liber", ba i-a dispărut şi firma "istorică". Aceeaşi situaţie o are un alt spaţiu comercial, exact lângă.
Mică, Mare, Huet - destul de ocupat, cu mici excepţii

Mai-mai suntem pe cale să punem aici, la spaţii nefuncţionale din Piaţa Huet, şi Catedrala Evaghelică, care e în renovare. Dar de ce nu? Poate fi vizitată? Nu, cu excepţia Sacristiei. Deci o bifăm şi pe ea, cu tot regretul. În Piaţa Huet nu ne puteam mândri cu prea multe locuri unde să cheltui bani, dar pomenim aici o latură a "Go In", unde suntem informaţi că e concediu de odihnă. Din 4 până pe 28 februarie. OK. Pe partea spre Podul Minciunilor, două spaţii au fost şi se pare că nu mai sunt: Info-Point-ul şi magazinul de antichităţi.
În Piaţa Mică, nu avem "La Piazzetta" de ani buni, iar copertina "artistică" nu mai poate ascunde abandonul şi aproape ruina în care se află clădirea. Am pune aici şi Sala Frescă de la Nr. 22, care putea fi văzută mai demult, iar acum e cam închis. Dar să zicem că încă se lucrează la amenajări. Crama Naţional era, la acea oră a amiezii, închisă, dar avem speranţa ca foştii "colegi" de pe vremuri să ne spună exact soarta ei. A, şi în Piaţa Mare, incredibil, o uşă închisă ne aminteşte de un fost bar la modă: Amadeus. E pe partea cu Taifas şi Haller, lângă fostul chioşc de ziare al lui Ioan şi Dan.

Strada Avram Iancu - ceva ceva s-a mişcat. Magheru - destule locuri abandonate

Mi se pare mie sau secţia de Poliţie Locală de pe Avram Iancu a devenit acum spaţiu Compa? Posibil. Cert e că, acum ceva vreme, remarcam că "St. Andrew's Scottish Pub" era închisă, ca şi magazinul de lângă ea. Dar mai e un second-hand închis, un ceva cu hand-made al cărui statut nu-l cunoaştem încă, şi pe vremuri faimosul sediu al Aeroclubului "Transilvania" care acum e cu obloanele închise.
Vecina stradă General Magheru e mai "bogată" în spaţii goale. De la clădirea lipită de Biserica Ursulinelor, cu o mansardare urâtă, trecând (iar!) pe la Liceul Pedagogic, urcăm spre centru. Şi ne lovim de un detaliu aproape invizibil: o uşă din tablă, lângă o poartă. Cine îşi mai aminteşte că aici era celebrul "Music Shop", unde găseai, în anii 90, casete de orice fel, de la "bănăţăne" la death metal? A rămas acum amintirea. Şi uşa. Vizavi de Consiliul Judeţean avem un întreg ansamblu de foste spaţii comerciale părăsite. Un "bazar", o fostă ceainărie ("Teea?") apoi magazin de flori, apoi nu mai ştim ce şi faimosul aprozar de la "Lazăr", "fratele" fostului magazin de pâine, actualul "Liceenii".

Dacă ne-o fi scăpat ceva, să ne spuneţi. Dacă nu, dar am comis vreo eroare (spaţiul e funcţional, dar momentan închis), iar să ne spuneţi. Ne vedem prin Oraşul de Jos, data viitoare.  A, da. Şi Cofetăria Universităţii, că de ea am uitat. Aveau un coniac bun când eram în facultate.  


comentarii
2 comentarii

Imi amintesc cu drag de gangul acela cu afise care anuntau filmele din acea saptamana de la Pacea, Arta, Tineretului... Ce vremuri...
09.07.2019 22:32
Nu e mai frumos și mai relaxant sa scrieți despre aceste lucruri decât sa slujiți pe "nici măcar 10%"?
Alesb
11.07.2019 16:04
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia