Tribuna
Cazul „Busu” dezgroapă o mare problemă! De ce are nevoie un pacient care face infarct la Sibiu? De noroc și prezență de spirit
Cazul „Busu” dezgroapă o mare problemă! De ce are nevoie un pacient care face infarct la Sibiu? De noroc și prezență de spirit

Situația lui Florin Busuioc, actorul care a făcut infarct după un spectacol la Craiova, s-ar putea repeta oricând, oriunde, inclusiv la Sibiu, cu un pacient care nu are notoritatea lui. Un infarct îl poate suferi oricine, orice statut social ar avea. Problema este aceea că nici la Sibiu nu s-ar putea interveni de urgență. Sau, mai bine zis, birocrația este atât de mare, încât, deși s-ar putea interveni imediat, în curtea Spitalului de Urgență, acest lucru nu se întâmplă decât dacă ar cere pacientul sau rudele lui.

Cazurile de infarct miocardic sunt stabilizate la Unitatea de Primiri Urgențe de la Sibiu, apoi, în baza unui protocol cu Spitalul din Târgu Mureș, pacientul este trimis acolo cu elicopter SMURD. În cazul în care nu este posibil zborul, bolnavul cu infarct miocardic este dus cu o ambulanță, pe drum, timp de aproximativ 2 ore și jumătate.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență pot fi rezolvate cazuri de infarct miocardic, însă nu urgențe. Un singur medic poate face acest lucru, la Centrul CVASIC, neputând fi asigurată linie de gardă 24 de ore din 24

 

Paradox: La Polisano s-ar putea opera, dar birocrația e prea mare

 

Directorul medical al Spitalului European Polisano, medicul Victor Costache, spune că situația din Sibiu este bună doar pe hârtie, în ceea ce privește cardiologia intervențională.

  • „România este pe ultimul loc în Europa ca număr de centre de infarct. Avem cele mai puține centre de infarct, vorbim aici de spitale sau clinici în care să se poată trata eficient, prin cardiologie intervențională, infarctul miocardic. Este singurul tratament eficient, după cum ați văzut și la domnul respectiv (Florin Busuioc – n.red), care a avut nevoie să i se implanteze un stent ca să se rezolve cât de cât situația. În Sibiu, pe hârtie, situația stă bine în sensul că la Spitalul European Polisano există un centru de cardiologie intervențională, care este coordonat de doctorul Nicolae Florescu, unul dintre cei mai reputați și mai experimentați cardiologi intervenționiști din țară. Culmea, înainte să vină în Sibiu, coordona programul de infarct miocardic la Spitalul Universitar din București, fiind și cadru didactic la Universitatea Carol Davila. În momentul în care domnul doctor a venit în Sibiu, nu am mai avut dreptul să facă aceste cazuri de infarct miocardic fiindcă lucra la un spital privat. Aceasta este aberația României: nu avem suficienți specialiști, nu avem suficiente centre, iar când le avem le dăm în cap fiindcă ne interesează foarte mult forma de proprietate a spitalului. Sistemul de sănătate este singurul sistem din țara asta care încă nu s-a reformat complet sau nici măcar parțial”, spune conf. dr. Victor Costache.

Pacienții sau rudele celui care ajunge cu infarct miocardic la UPU Sibiu pot cere, însă, să fie tratați la Polisano. Pentru asta este nevoie de prezență de spirit, ceea ce într-un moment de panică e puțin probabil să se întâmple.

  • „Noi avem o situație paradoxală în ceea ce privește infarctul miocardic în Sibiu: dacă e cineva VIP sau un pacient ori aparținători care știu că la Spitalul Polisano se face cardiologie intervențională, pe masa de Urgență spune: „Vreau la Spitalul Polisano” și sunt aduși acolo. Dacă nu, persoana respectivă este urcată în salvare și deplasata la Târgu Mureș pe drum la Centrul de la Târgu Mureș, care are și el un număr mare de cazuri și pacienții uneori trebuie să așteapte”, a mai spus medicul.

 

Memorii în zadar

 

Ca director medical al Spitalului European Polisano, conferențiar și conducător de doctorate la Facultatea „Lucian Blaga” din Sibiu, medicul Victor Costache a făcut aproape 20 de memorii la Ministerul Sănătății, la Direcția de Medicină de Urgență, care coordonează Programul de Infarct pentru a semnala această aberație din sistem.

  • „Nu se întâmplă nimic, deoarece este un curent de opinie ca puținele centre private care pot face această intervenție să nu o facă. Nu înțeleg de ce niște birocrați care coordonează niște departamente la nivelul Ministerului Sănătății lasă oamenii să moară decât să îi îngrijească într-un spital din România, care este acreditat, are specialiști și dotare. (...) Noi ne dorim să tratăm toți pacienții în cadrul Programului de Infarct, numai că Ministerul Sănătății nu dorește același lucru. Nu neapărat Ministerul Sănătății, căci doamna ministru este o femeie care încearcă să facă ceva, ci birocrații care se ocupă de programul de infarct. Preferăm să plătim costul unui zbor de elicopter care e de cinci ori mai mare decât decât să tratezi un pacient de infarct. De asemenea, pierdem timp prețios. Cu cât nu tratezi un pacient mai repede, șansă lui de a recupera mușchiul cardiac, de a face o inimă sănătoasă, scade”, a mai spus conf. dr. Victor Costache.

Actorul Florin Busuioc, „Busu”, a suferit un infarct când a coborât de pe scenă, după un spectacol la Craiova, unde există un centru de cardiologie intervențională, dar fără medici care să asigure linie de gardă. Astfel, pentru că nu au fost condiții de zbor, s-a put problema operației la Craiova, iar singurul medic care ar fi putut opera un astfel de caz, dr. Paul Trașcă, a fost chemat de acasă. El și un medic rezident, Eugen Țieranu, i-au salvat viața actorului, care, apoi a fost transportat la București.

comentarii
3 comentarii

orice pacient trebuie tratat egal!!! ce mare "VIP" e "Busu" ala??? povesti nemuritoare de la Polisano...te operezi la ei si deconteaza casa de sanatate daca ai PILE...nu ne mai aburiti cu tampeniile de mai sus!!!
un sibian
09.11.2018 08:03
Vă mulțumesc că prin acest articol putem mulțumi Domnului doctor Florescu pentru tratarea cu mult profesionalism (implantare a doua stenturi) ( Spitalul european Polisano) a pacientului Andres Vasile din județul Suceava. Cu mult respect : Familiile Andres și Diaconu .
Diaconu Pavel
09.11.2018 17:16
De ce nu se poate si la Spitalul Judetean? Acolo nu sunt profesori? Cine este de vina?
Pacient
12.11.2018 16:31
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia