Tribuna
Astra film
”Casele cu suflet” ale Sibiului la Centenar, într-o expoziție la Primăria Sibiu
Sorana MAIER
4583 vizualizari
”Casele cu suflet” ale Sibiului la Centenar, într-o expoziție la Primăria Sibiu

Casa de Presă și Editură Tribuna, care și-a făcut o tradiție din a fi prezentă în viața culturală a orașului Sibiu prin manifestări de excepție, continuă și anul acesta seria acțiunilor organizate prin Agenda Culturală.

Expoziția de fotografie și documente ”SIBIU. CASE CU SUFLET LA UN CENTENAR DE UNITATE” este primul astfel de eveniment, care vine, în anul în care România sărbătorește Centenarul, să contureze, printr-o modalitate inedită, un tablou al contribuției Sibiului la realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, dar și al întregii vieți culturale, politice și administrative a Sibiului din vremurile de dinainte și de după Unire. 
Expoziția este deschisă, începând de luni, 16 iulie 2018, și până la finalul lunii, în Curtea Interioară a Primăriei Sibiu, iar vernisajul va avea loc joi, 19 iulie, ora 18.00.
Tribuna are, în istoria sa, o contribuție importantă la păstrarea identității culturale și naționale a poporului român, prin valoarea incomensurabilă a scriiturii primilor redactori ai Tribunei, Ioan Slavici, Ioan Bechnitz, Septimiu Albini și mulți alții, care au susținut în paginile ziarului scrierea fonetică, au promovat literatura română și au pus-o la îndemâna românilor din Transilvania, într-o perioadă în care accesul la scrieri românești era dificil. Am considerat de datoria noastră, ca în anul în care România sărbătorește un secol de la Marea Unire, să îi cinstim pe cei care au luptat pentru România Mare, pe cei care s-au jertfit pentru idealul național. Expoziția noastră este o pagină de istorie și un omagiu al nostru, al tribuniștilor de astăzi, pentru înaintașii noștri”, spune Mircea Bițu, directorul general al Casei de Presă și Editură Tribuna.

Prilej de aducere aminte

Expoziția va cuprinde principalele puncte ale Sibiului marcate de trecerea unor personalități de vază din viața culturală sau administrativă a Sibiului și a întregii Românii, fie că este vorba despre clădiri în care au locuit scriitori, istorici, profesori, administratori, cercetători, sau că este vorba de clădiri sau instituții prin care doar au trecut la un moment dat astfel de personalități.
Expoziția de fotografie și documente SIBIU. CASE CU SUFLET LA UN CENTENAR DE UNITATE pune în valoare casele în  care au locuit personalități de-a lungul istoriei Sibiului, multe dintre ele legate de înfăptuirea actului Unirii de la 1918, conturând un tablou al vieții și activității acestor oameni. 
Multe dintre clădirile pe lângă care trecem în graba zilnică nu sunt doar simple ziduri, ci sunt case însuflețite de trecerea unora dintre cei care au luptat pentru Unitate, cu decenii înainte de Marea Unire, a celor care au înfăptuit Unirea, sau a celor care au reușit să păstreze România Unită și după 1918.
Instituții și personalități, între care ASTRA, cu președinții săi, Visarion Roman, Corneliu Diaconovici, personalități ale Bisericii, între care Mitropolitul Andrei Șaguna, Consiliul Dirigent, Telegraful Român, Transilvania, George Barițiu, Tribuna, Ioan Slavici, George Coșbuc, Octavian Goga, dar și Mihai Eminescu la trecerea prin Sibiu cu primul spectacol de teatru în limba română, și alte personalități ale culturii germane sau altele, din istoria orașului, inclusiv intelectualii germani A. Schulerus și O. Wittstock, implicați direct în momentul Unirii de la 1918, sunt cuprinși în expoziție.
Este un apel la sibieni și turiști deopotrivă, pentru a-și îngădui un scurt răgaz de aducere aminte a contribuției remarcabile a înaintașilor noștri la realizarea României Mari, în care împreună trăim de un Centenar. 
Pe parcursul acestei luni, vom publica periodic detalii legate de acest eveniment, care cuprinde mai multe activități.
Proiectul SIBIU. CASE CU SUFLET LA UN CENTENAR DE UNITATE este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2018.

 

comentarii
1 comentarii

Poate puneti si zilele datelor respective. Nu obligati oamenii sa se uite in calendar.
Comenius
10.07.2018 14:38
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia