logo
”Cărți arestate. Ostracizarea culturii libertății”. Constantin Necula: ”României i s-a furat cultura de patru ori”
Sorana MAIER
7376 vizualizari
”Cărți arestate. Ostracizarea culturii libertății”. Constantin Necula: ”României i s-a furat cultura de patru ori”
© Razvan NEGRU

Peste 30.000 de titluri retrase din biblioteci, perioade repetate de arestare a unor părți semnificative din cultura națională au fost temele unei noi întâlniri, parte a proiectului Europeans Win Ostracism: from Remembrance to a Dialogue Society, moderată de pr. prof. Constantin Necula. Întâlnirea cu tema ”Cărți arestate. Ostracizarea culturii libertății” a avut loc în sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu în sediul Fondului S, cuprinzând cărțile ”arestate”.

M-am ocupat de cărțile care privesc religia și educația religioasă. Am găsit 190 de titluri, mai mult de 450 de volume, strict numai pe religie”, a explicat prof. Necula.
Este vorba despre zeci de mii de titluri, cărți de gramatică, retorică, dar și algebră, geometrie, fizică interzise românilor de-a lungul istoriei recente.

© Razvan NEGRU
 
”Toate cărțile acestea pe care le vedeți în spate, 30.000 de mii de titluri, au fost strânse în 100 de teze unice, care au venit gata sintetizate de ruși, le-au și tradus, le-au pus ca atare și din momentul respectiv au trecut în școală sub formă de teze unice. Din '58 au fost anulate pentru că a început conflicul cu rușii, din '63 au fost scoase total și de atunci, copiii care sunt acum la putere, oameni care au făcut școala din '53 până în '60, au fost fără niciun fel de suport intelectual pentru ceea ce aveau de făcut. Sunt arestări pe Eminescu, Coșbuc, Goga, fondul acesta arată că cultura românească a fost constrânsă în repetate rânduri să evite anumite lucruri și o anumită linie. La 100 de ani de Românie să spui că României i s-a furat cultura de patru ori este deja suficient”, a spus prof. Constanin Necula.
Profesorul a explicat că va fi nevoie de constituirea unui grup de lucru care să sprijine Biblioteca ASTRA în realizarea unui catalog care să cuprindă aceste titluri, ordonate pe domenii.

© Razvan NEGRU

Ideea a venit gândindu-mă ce anume le lipsește politicienilor de astăzi de nu pot comunica cu noi. Ori aici sunt cărți de retorică, cărți de gramatica limbii române. Arhiva aceasta și expoziția din sediul Bibliotecii vorbesc despre două lucruri care lipsesc fundamental culturii noastre - retorică, comunicare socială, exprimare publică, cultura care să facă această comunicare publică. toată lumea crede că poți să vorbești ușor, dar poți vorbi ușor doar dacă în spatele tău stă un efort”, a concluzionat Constantin Necula.

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
 
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia