Tribuna
Caracterizare de personaj și relația dintre două personaje, la Real și Uman. Cum s-au descurcat elevii din Sibiu la BAC!
Ana Maria MĂTUŞOIU
16072 vizualizari
Caracterizare de personaj și relația dintre două personaje, la Real și Uman. Cum s-au descurcat elevii din Sibiu la BAC!

Elevii de clasa a XII-a au susținut astăzi prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, la Limba și literatura română. La ultimul subiect cei de la Real au avut de caracterizat un personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu, iar cei de la Uman au trebuit să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat. 

Subiectul I identic, cerințe distincte la celelalte două


Toții candidații, indiferent de profil, au avut aceleași cerințe de rezolvat la primul subiect. Elevii au primit un text dramatic, un fragment din "Trei generații", de Lucia Demetrius din care să scoată sinonime, să explice rolul cratimei dintr-o secvență, să construiască un enunț în care să folosească o locuțiune/expresie care conține substantivul "viață", să precizeze o temă a discuției dintre personajele din text, să transcrie două cuvinte sau grupuri de cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menționeze o modalitate de caracterizare a unui personaj, să prezinte rolul notațiilor autorului, să ilustreze, cu câte un exemplu din text, două trăsături ale genului dramatic și să comenteze, în 60-199 de cuvinte, o secvență din text. La subiectul al doilea, elevii de la Uman au trebuit să redacteze un text argumentativ despre rolul scriitorilor în societate, iar la ultimul subiect au putut să scrie despre relația dintre două personaje din romanul "Ion" de Liviu Rebreanu. 


Colegii de la Real au primit, la subiectul al doilea, un text argumentativ despre importanța practicării unui sport la orice vârstă, iar la subiectul III au putut să caracterizeze, la alegere, un personaj din basmul "Povestea lui Harap Alb", un personaj din "Moromeții" sau unul din "Enigma Otiliei".


Subiecte "ușoare" și "acceptabile"


La nivelul județului Sibiu, proba scrisă a examenului de Bacalaureat s-a desfășurat în opt centre de examen. Au fost pregătite șase centre în Municipiul Sibiu și alte două în județ. La Colegiul Național "Octavian Goga" s-au prezentat la examen absolvenți ai mai multor licee din Sibiu, care, la ieșirea din examen, au mărturisit că subiectele au fost "ușoare" sau "acceptabile" și se așteaptă la note între 8 și 10. Elevii au început să iasă din examen puțin după ora 11, fiind așteptați de către părinți, frați, bunici sau verișori. "Am emoții. Ea s-a pregătit, cum să nu, dar am emoții", a spus mama Simonei, absolventă de Psihologie în cadrul Colegiului Național "Octavian Goga". 


La examen, de ziua lui


Printre cei care au susținut examenul la Română, s-a numărat și Petre, un tânăr care astăzi își serbează ziua de nume. De ziua lui, ca orice elev - spune el - s-a confruntat cu emoțiile examenului de Bacalaureat. "A fost acceptabil. Nu ne așteptam să fie așa de ușor", a spus tânărul care a urmat profilul Real și care acum se așteaptă la o notă de peste 9. 

Subiectele? O surpriză plăcută pentru profesori


Nu numai elevii afirmă că subiectele au fost ușoare, ci și profesorii lor. Andra Tischer, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național "Octavian Goga", spune că subiectele care au picat anul acesta sunt o surpriză plăcută, oferind candidaților șansa să ia note mari. "Spre deosebire de simulări, descalificate din start ca și importanță prin opțiunea de a fi trecute sau nu în catalog, acest examen a fost adevărata piatră de încercare pentru elevii conștiincioși care au învățat sistematic, dar și pentru cei care au ales o pregătire pe ultima sută de metri. La ambele profiluri, subiectele au oferit o reală șansă de a obține note bune și foarte bune, cu siguranță mai bune decât anul trecut, cred eu, și mă bazez inclusiv pe reacțiile elevilor mei la ieșirea din examen”, a spus profesoara de Română de la "Goga". Potrivit acesteia, este extrem de important ca cei care corectează să aprecieze originalitatea și spiritul creativ al tinerilor. "Acum intervine rolul corectorilor, de a aprecia atât pregătirea de specialitate a absolvenților, dar mai ales - și aici fac un apel către colegii mei de breaslă- originalitatea, spiritul creator al tinerilor, atât de vitregit în ultimii ani de cerințele standardizate și excesiv repetitive de la disciplina limba și literatura română, domeniu care ar trebui să pună mare accent și pe latura estetică, emoțională și nu numai pe cea rațională, mnezică a viitorilor consumatori sau, de ce nu, creatori de valori culturale", a mai spus Andra Tischer. 

 







comentarii
1 comentarii

Metoda revolutionara prin care sa castigati bani! Acum, in premiera nationala, va oferim un sistem excelent si deschizator de drumuri, prin care dvs garantat veti castiga mai multi bani, cu o activitate extrem de simpla, acasa, la calculator, in timpul liber. Cereti urgent detalii la adresa de email: tiberiu_rey@yahoo.com
Stela
30.06.2015 21:07
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA