logo
Caracatiţele croşetate pot schimba viaţa prematurilor. Proiectul care a cucerit lumea a ajuns şi la Sibiu
Sorana MAIER
13385 vizualizari
Caracatiţele croşetate pot schimba viaţa prematurilor. Proiectul care a cucerit lumea a ajuns şi la Sibiu
© facebook.com

Copii născuţi prematur şi îngrijiţi în maternităţile din România vor primi caracatiţe croşetate, un fel de jucării care le îmbunătăţeşte consistent starea micuţilor de câteva sute de grame. 
Danezii au descoperit, în urmă cu patru ani, faptul că atunci când primesc aceste caracatiţe croşetate, copiii prematuri din Terapie Intensivă au fost mai liniştiţi, şi-au scos mai rar sondele şi tuburile, au avut respiraţie mai bună, bătăi cardiace mai regulate şi nivele crescute ale oxigenului în sânge.
În ultimii ani, proiectul s-a extins în mai multe ţări din întreaga lume.
Asociaţia Baby Care Sibiu, condusă de medicul neonatolog Livia Ognean, alături de Asociaţia Mâini Unite, au pornit şi în România proiectul "Caracatiţe pentru prematuri".
În 2013, în Danemarca a fost iniţiat un proiect care a avut rezultate interesante, confirmate recent şi de un spital din Anglia (Poole Hospital din Dorset). În cadrul proiectului danez, The Octo Project, au fost oferite prematurilor mici caracatiţe croşetate. Acestea au fost aşezate în incubatoare, în preajma prematurilor, în aşa fel încât aceştia să se poată prinde de ele. Rezultatul? Prematurii care au primit un astfel de "prieten" au fost mai liniştiţi, şi-au scos mai rar sondele şi tubuleţele, au avut respiraţie mai bună, bătăi cardiace mai regulate şi nivele crescute ale oxigenului în sânge. Explicaţia ar putea fi legată de tentaculele caracatiţelor care le-ar aduce aminte prematurilor de cordonul ombilical şi de siguranţa vieţii intrauterine. 

Caracatiţa care umple golul

  • "Echipamentele moderne - incubatoare, aparate de respiraţie, monitoare, etc. - şi noile terapii din neonatologie au contribuit şi contribuie semnificativ la scăderea semnificativă a ratei complicaţiilor asociate prematurităţii şi la scăderea mortalităţii prin prematuritate. Ştiind însă că dezvoltarea extrauterină a prematurului diferă de cea care are loc intrauterin, ştim că trebuie să facem mai multe pentru aceşti copii. Ştim că trebuie să le facilităm o dezvoltare postnatală cât mai normală şi că intervenţiile de tipul celor developmentale menţionate anterior sunt extrem de importante pentru prognosticul pe termen lung al acestor copii. În plus, din diverse motive, mulţi prematuri sunt îngrijiţi în maternităţi în absenţa mamei, ceea ce înseamnă că sunt lipsiţi de atingerea şi vocea mamei, extrem de importante pentru dezvoltarea acestor copii. Prietenii-caracatiţe pot umple o parte din acest gol, ajutându-i să treacă mai uşor prin experienţa traumatică a sosirii prea devreme pe lume", spun organizatorii proiectului.

Proiectul a fost rapid răspândit mai întâi în ţările nordice, dar în prezent tinde să se extindă în toată lumea. Caracatiţele au fost "adoptate" până în prezent în spitale din Danemarca (16 spitale), Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Belgia, Islanda, Insulele Feroe, Germania, Luxemburg, Turcia, Croaţia, Israel, Austria, Polonia, Italia dar şi în Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia. Aşa cum au atenţionat medici din Suedia, nu trebuie însă uitat că prematurii au un sistem imun insuficient dezvoltat ceea ce îi predispune la riscuri crescute pentru infecţii şi alergii. De aceea confecţionarea caracatiţelor trebuie să respecte anumite reguli, esenţiale pentru a nu pune în pericol viaţa prematurilor şi pentru a fi acceptate în maternităţi. 

  • "Ne propunem implementarea acestui proiect în maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu - în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri - şi în oricare altă maternitate din România care doreşte acest lucru", se arată în descrierea proiectului.

 

Deja sunt multe mame din Sibiu care spun că vor să sprijine proiectul şi să confecţioneze caracatiţe.

Proiectul se bazează exclusiv pe voluntariat.

Pagina de facebook a evenimentului:  https://www.facebook.com/octopusromania/comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia