logo
„Cântecele din Ţara Oltului” - aduse în patrimoniul cultural de „Cindrelul – Junii”
Dumitru CHISELIŢĂ
958 vizualizari
„Cântecele din Ţara Oltului” - aduse în patrimoniul cultural de  „Cindrelul – Junii”
Peste 300 de melodii populare din zona etnografică a Ţării Oltului fac parte acum, putem spune, oficial, din patrimoniul cultural naţional, ca urmare a proiectului „Cântecele din Ţara Oltului”, derulat în cursul acestui an de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Închiderea oficială a proiectului a avut loc luni, în Sala de Conferinţe de la Cercul Militar Sibiu, la eveniment participând, alături de organizatori, şi „furnizorii” de material muzical, respectiv membri ai comunităţilor rurale din  Avrig, Racoviţa, Turnu Rosu, Sebeşu de Jos şi Săcădate.

Evenimentul a fost deschis de managerul proiectului şi al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, care a mulţumit, pentru sprijinul acordat, Consiliului Judeţean Sibiu şi preşedintelui acestuia, Daniela Câmpean, echipei de cercetători de la CJPCT „Cindrelul-Junii” şi tuturor participanţilor la proiect. Silvia Macrea a subliniat că în cadrul acestei acţiuni au fost adunate cele mai frumoase cântece din Ţara Oltului şi că s-a reuşit ca astfel, „să lăsăm urmaşilor noştri ceea ce are mai de preţ poporul român” - cântecul şi obiceiurile populare; materialele video realizate în teren fiind păstrate în arhiva centrului.

Despre importanţa, din punct de vedere ştiinţific şi cultural, a proiectului „Cântecele din Ţara Oltului” au mai vorbit Daniela Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu, care a anunţat că instituţia ce o conduce va sprijini şi pe viitor asemenea demersuri, Alexadru Marin, subprefect de Sibiu, cunoscutul etnolog şi folclorist, prof. univ. dr. Ilie Moise, care a felicitat echipa participantă la proiect şi a făcut un scurt istoric al cercetărilor de specialitate din zona Ţării Oltului, şi etnomuzicologul Cosmin Verde, care a detaliat elementele caracteristice muzicii din zona menţionată.

În continuare, Maria Barna a oferit publicului detalii cu privire la munca de teren din cadrul proiectului şi a prezentat expoziţia fotografică organizată în Sala de Conferinţe. Astfel am aflat că echipa de cercetători a parcurs, peste 1.000 de km în teren, au fost făcute peste 4.500 de fotografii şi peste 100 de ore de material video.
20 din cele 300 de cântece culese din Ţara Oltului au văzut, în cadrul aceluiaşi proiect, şi lumina tiparului, în cadrul unei broşuri, urmând ca anul viitor să apară o publicaţie de specialitate cu tot fondul muzical cercetat.
La finalul manifestării cei prezenţi au urmărit un material video cu o parte din filmările din teren din cadrul proiectului.   

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

tdc sibiu

traistuta culturala

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
brukenthal
Licitatie publica

accentmedia