logo
FITS
Picătura de Carte.
Când Magiștrii continuă să scrie...
Pr. Constantin NECULA
3797 vizualizari
Când Magiștrii continuă să scrie...

În zbaterea lumii, nevoia de odihnă poate fi limpezită într-o carte odihnitoare. Am scris și altă dată despre scriitura Domnului Profesor Mircea Tomuș cu admirație și bucuria descoperirii în viață a clasicistului în gândire literară.

Nici ultima sa apariție editorială, România ascunsă și eternă în trei imagini narative paralele: Baltagul, Nopțile de Sânziene, Ochi de urs, de Mihail Sadoveanu (Ed. Limes, 2018, 151 pg.) nu îmi oferă alt soi de reacție. Avem de a face cu trei texte pline: Țara muntenilor, Patria Mioriței, scena morții ca o înviere: Baltagul (pp. 5-36), România ascunsă, figurată în cuprinsul unei moșii boierești din ținutul Vasluiului: Nopțile de Sânziene (pp. 37-55) și România înaltă într-o poveste de vânătoare, jertfă și viață: Ochi de urs (pp. 56-79). Acestora se adaugă o Addenda intitulată Țara de sub glie: Morminte (pp. 80-890, un text de mai mică întindere dar care, recunosc, îmi place teribil, fiind un soi de surâs de ștrengar matur peste limpezimea unui text uitat. Notele bibliografice alcătuiesc ele însele o carte, cartea din carte ( pp. 91-149) și mi-au readus în minte munca grea, de miner în văi de diamant, prin care Domnul Mircea Tomuș și-a așezat loc în cultura română.

Cartea este o glosare atentă la tema România. Oricât ar părea de necrezut este o carte la Centenar, personajele scriiturii lui Sadoveanu, vai, cel atât de toxic libertinajului unor pedagogi de școală nouă, sunt efigii ale vieții noastre. Ale morții noastre. Prin aceste exerciții de arheologie literară Domnul Mircea Tomuș caută să despotmolească glodul copt al limbii române, făuritor de amfore și cățui sfințite deopotrivă, decojind plasma ancestrală a unor personaje-oameni îngropați în partea de Cer a limbii române la o sută de ani.

Am primit cartea în inima mea ca pe un curs de patriotism de care avem mare nevoie. Și mi-am adus aminte, de unde și sensul titlului Picăturii, că în zilele trecute, vorbind cu celălalt Magistru din sufletul meu, Părintele Mircea Păcurariu, cu puțin mai în istorie decât Profesorul Mircea Tomuș, întrebându-l cum mai este mi-a spus simplu: scriu. Și am simțit că Dumnezeu încă ne mai iubește.

comentarii
1 comentarii

"... miner în văi de diamant"! ... "Prin aceste exerciții de arheologie literară Domnul Mircea Tomuș caută să despotmolească glodul copt al limbii române, făuritor de amfore și cățui sfințite deopotrivă, decojind plasma ancestrală a unor personaje-oameni îngropați în partea de Cer a limbii române la o sută de ani".
Sclipitor!
Sibian
21.03.2018 23:41
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia