logo
Ca să scoată UDMR din Parlament, un deputat PSD cere ajutorul lui Iohannis!
Ca să scoată UDMR din Parlament, un deputat PSD cere ajutorul lui Iohannis!

Deputatul PSD Răzvan Rotaru crede că ştie cum poate fi tranşată povestea Ţinutul Secuiesc şi spune că are veşti bune şi pentru românii deranjaţi că, indeferent ce votează, se trezesc cu UDMR la guvernare. Să nu mai chiar conteze rezoluţiile pe care derbedeii le semnează când se întâlnesc ei la ceas de noapte să pună la cale atacuri la lumina zilei împotriva statului român.

Rotaru i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să organizeze un referendum care să modifice pragul electoral, dar să decidă şi ce-i de făcut cu autonomia locală. Deputatul social-democrat vrea ca în loc de 5% prag naţional pentru accederea în Parlament să fie un prag de 5% la nivelul fiecărui județ. 
Anunţul deputatului  vine ca reacţie la rezoluţia privind autonomia locală semnată luni, la Cluj - Napoca, de liderii maghiari din România de la UDMR, PPMT şi PCM. 

  • „Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România. De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politicieni. În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a declarat Răzvan Rotaru, citat într-un comunicat.

Întrebările propuse de deputatul PSD pentru referendum sunt următoarele:

1. Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?
2. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?


Deputatul social - democrat spune că, la începutul sesiunii parlamentare, va propune senatorilor și deputaților de la toate partidele modificarea Legii electorale, în sensul introducerii pragului de 5% la nivelul fiecărui județ. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, va fi afectată UDMR, care nu va mai intra în Parlament.
„Cred că se impune să eliminăm o regionalizare a votului în care un partid regional care obţine un număr mic de mandate, dar depăşeşte pragul stabilit la nivel naţional, ajunge să decidă majoritatea parlamentară necesară formării guvernului. În aceste condiţii, partidul regional ajunge în poziţia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel naţional. Cred că niciun cetăţean român nu îşi mai doreşte această situaţie”, a argumentat deputatul PSD.
Deputatul este de acord cu punctul de vedere exprimat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat că autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat.
Formaţiunile politice maghiare din România - UDMR, PPMT şi PCM - au semnat, luni, la Cluj-Napoca, o declaraţie comună referitoare la autonomie. Documentul vorbeşte despre trei tipuri de autonomie - teritorială, locală şi culturală - pe care formaţiunile maghiare vor să le discute cu politicienii români pentru a fi „codificate din punct de vedere legislativ”. 
Rezoluţia UDMR, PCM şi PPMT cere şi "crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium" (regiunea care cuprinde părţi din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj). Cu acelaşi prilej, Kelemen Hunor a a anunţat ca "e nevoie de o amendare a Constituţiei", fiindcă legea fundamentală nu permite autonomia teritorială. Hunor a explicat că acesta este un deziderat al comunităţii maghiare încă din 1990, când a fost semnată "Declaraţia de la Cluj".


.............................................
Iată şi postarea deputatului PSD pe pagina personală de facebook: 
"Bună dimineața, prieteni! ☕

Cred că a venit timpul să reacționăm din punct de vedere instituțional și să finalizăm definitiv problema autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România.
Am înaintat Președintelui României o solicitare privind organizarea cât mai rapidă a unui referendum pe tema autonomiei locale, în urma rezoluției semnate de organizațiile politice maghiare.
Care este părerea voastră? Ar fi bine să se pronunțe toți cetățenii români pe această temă pentru a închide acest subiect o dată pentru totdeauna?
În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom cunoaște opinia tuturor locuitorilor țării, precum și a celor din străinătate cu drept de vot. Ulterior, se va adopta o rezoluție de către Parlamentul României, întrucât voința poporului român este suverană, așa cum precizează și Constituția României.
Am mai răspuns în cadrul Parlamentului României prin mai multe declarații politice și prin intermediul unor comunicate de presă premierului Ungariei, Viktor Orban și deputatului UDMR, Zsolt Biro, prin care le-am transmis că viitorul românilor și al maghiarilor din țara nostră este în limba română în cadrul statului unitar român.
Vreau să vă asigur că atât timp cât va exista Partidul Social Democrat, acesta va susține o singură țară și un singur stat unitar care se numește România, cu un singur Guvern, un singur Parlament și o lege care va fi aceeași și pentru toate județele țării.
Le voi propune colegilor din toate partidele, atunci când va începe sesiunea parlamentară la data de 1 februarie, să actualizăm legea electorală prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid în fiecare județ din țară, astfel încât să avem o reprezentare cât mai fidelă a tututor cetățenilor în Parlamentul României".


comentarii
4 comentarii

Acest Razvan are figura de sissyboy deviant.art.
lucien bolyai
10.01.2018 09:01
Sissyboy nu stie ca la referendum NU poti raspunde la mai mult de o intrebare...
de la nisztru pan la tisza
10.01.2018 09:10
Viktor Orban sprijină diaspora maghiară din România cu 100 de milioane euro


Viktor Orban apreciază diaspora Ungariei. Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate de Executivul ungar, în ultimele zile ale anului trecut, o serie de organizaţii maghiare din România beneficiează de un sprijin record, mai mult de 100 de milioane de euro. Suma cea mai mare, de 26,78 miliarde de forinţi (aproximativ 90 de milioane de euro) o va primi Eparhia Reformată din Ardeal.

Din aceste fonduri vor fi finanţate deferite programe, achiziţii mobiliare şi imobiliare, precum şi cheltuielile curente de funcţionare. Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia va primi 1,5 miliarde de forinţi (aproximativ 4,7 milioane de euro). Au mai primit finanţare o serie de organizaţii civice. O sumă considerabilă, 810 milioane de forinţi (2,5 milioane de euro) a primit Fundaţia Mans Sana, finanţatorul Academiei de Hochei pe Gheaţă din Cârţa (localitatea de naştere a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor), transmite Rador.

Asociaţia Erdélyi Médiatér, cea care finanţează funcţionarea portalului de ştiri Főtér.ro beneficiază de un sprijin de 1,45 miliarde de forinţi (4,6 milioane de euro). Pentru a putea face o comparaţie, amintim că această sumă pe care o primeşte un singur portal, este aproximativ egală cu suma pe care o primeşte UDMR de la Guvernul României pentru finanţarea tuturor instituţiilor culturale maghiare.

Dacă Ungaria își finanțează diaspora cu 100 de milioane de euro, Executivul de la București vrea să desființeze Ministerul pentru românii de pretutindeni și să-l transforme din nou în departament la MAE.
Tolerantissimus
10.01.2018 16:35
5% pe fiecare judet? Pai s-ar putea sa nu se califice niciun partid si ramanem fara Parlament.
Tudor Georgescu
12.01.2018 16:18
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia