logo
Bustul lui Avram Iancu la Sibiu are certificat de urbanism din octombrie. Ministerul Culturii, așteptat să dea avizul
Sorana MAIER
2068 vizualizari
Bustul lui Avram Iancu la Sibiu are certificat de urbanism din octombrie. Ministerul Culturii, așteptat să dea avizul

Discuțiile pe tema amplasării bustului lui Avram Iancu în parcul ASTRA din Sibiu sunt considerate inacceptabile de către Ovidiu Ganț, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România.

  • Am fost neplăcut surprins de afirmațiile calomnioase ale unor posturi de televiziune naționale cu privire la refuzul administrației locale de a amplasa un bust al lui Avram Iancu în Sibiu. Am luat imediat legătura cu doamna primar Astrid Fodor, care mi-a explicat cum stă treaba și că de fapt primul certificat de urbanism din 2014 a expirat din cauza refuzului Comisiei pentru Monumente de a elibera avizul. În octombrie 2017, Primăria a eliberat un nou certificat de urbanism așa că, dacă ne putem exprima în termeni fotbalistici, mingea este în terenul ministrului Culturii”, a spus Ovidiu Ganț.

El a explicat că printr-o declarație politică în Parlament, dar și printr-o scrisoare i-a cerut ministrului Culturii și Identității Naționale să acorde de urgență acest aviz cu atât mai mult cu cât contextul sărbătoririi Centenarului impune acest lucru.

  • Este inadmisibil că pe un asemenea subiect există discuții de natură birocratică și vreau să cred că ministrul Identității Naționale va face bine și va elibera acest aviz ca să putem inaugura cu toții bustul în Parcul ASTRA”, a mai spus Ovidiu Ganț.

Profesorul Mihai Racovițan a reacționat public, în urmă cu câteva zile, în cotidianul Tribuna, referitor la această situație.

  • Cu câțiva ani în urmă, membrii Societății cultural-patriotice „Avram Iancu”, filiala Sibiu, au socotit de datoria lor să-i ridice un bust eroului revoluției, pentru a fi așezat pe Aleea Personalităților din parcul Astra, la locul de cinste care i se cuvenea. Mai ales că se apropia centenarul Marii Uniri. În 2013 bustul în bronz a fost realizat de valorosul sculptor Radu Aftenie, bustul având 1,4 m înălțime, 180 kg. Din acest moment a început calvarul: dosarul cu proiectul în cauză a primit de la diverse autorități și instituții locale avizul de amplasare, inclusiv din partea Primăriei Sibiu, care s-a angajat și să-l ia în custodie permanentă. Mai trebuia ultimul aviz, al Ministerului Culturii, dar ministerul condus pe atunci de Kelemen Hunor și Hegedüs Csilla, care ne dăm seama că nu aveau nici un interes să aprobe amplasarea încă a unui bust al lui Avram Iancu în Transilvania, l-a respins sub pretextul „lipsei de realizare artistică””, a scris Mihai Racovițan.

 


comentarii
3 comentarii

kelemen hunor si csilla heghedus sint UDMR!!!
cine era atunci ptim ministru? SA STIM SI NOI
boc?mru?ponta?csolos?
ARDEO
24.11.2017 20:31
Ciolos in nici un caz nu mai dezinformati. Ciolos nu a avut ministri UDMR. Poate Ponta, ca UDMR e cam cu PSD-ul ca si acum
Cineva
25.11.2017 13:00
Cine era ministrul culturii in 2013?
cultura
30.11.2017 09:10
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia