Tribuna
Astra film
Bursa de Spectacole de la Sibiu aduce întâlniri cu mari coregrafi și dialoguri între artiști din întreaga lume
Andra MARINESCU
623 vizualizari
Bursa de Spectacole de la Sibiu aduce întâlniri cu mari coregrafi și dialoguri între artiști din întreaga lume
Săptămâna aceasta, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se desfășoară Bursa de Spectacole, un proiect aflat la cea de-a XXIII-a ediție, care pune în prim plan dialogul între artiști, producători, impresari, directori de instituții culturale, manageri de festivaluri, reprezentanți ai centrelor culturale din țară și din întreaga lume.


Deschiderea oficială a Bursei de Spectacole de la Sibiu a avut loc luni. 
"E plăcut pentru mine să îi revăd pe unii oameni, dar să văd și oameni care au venit de pe toate meridianele lumii pentru a fi prezenți sub semnul acestui dialog permanent care definește Bursa de Spectacole de la Sibiu. Cu o expresie foarte greu de tradus în alte limbi, s-ar spune că Bursa de la Sibiu este cea mai frumoasă manifestare a expresiei românești "Dar din dar se face Rai". Arta de a dărui înseamnă și arta de a primi și de a oferi mai departe. Toate aceste parteneriate care se nasc în fiecare an din contextul ofertant al Bursei de Spectacole de la Sibiu înseamnă prelungirea unor daruri, dintr-o parte a lumii către alta, de la o structură către alta și până la urmă, în mod esențial, de la o generație la alta", a spus criticul de teatru Octavian Saiu, în deschiderea Bursei de Spectacole.
Potrivit lui Constantin Chiriac, Bursa de Spectacole de la Sibiu s-a născut din dorința acestuia de a lega dialoguri cu oamenii de teatru. "Când am început Festivalul acum 26 de ani, a fost ceva care a venit din sufletul meu, din dorința mea de a fi conectat la ceea ce înseamnă dialog cu artiști din întreaga lume", a spus președintele FITS.
Conform acestuia, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reușit în cei 26 de ani de existență să impună în spațiul cultural mondial un model integrat, care funcționează pe principiul complementarității.
"Viața, prin complexitatea și provocările ei, ne-a învățat să punem în centrul acțiunilor noastre omul cu toate nevoile lui, iar astfel aflăm cum să alegem soluțiile. Festivalul a creat, de-a lungul timpului, Școala de Teatru și Management Cultural, complexul Program de Voluntariat, apoi Bursa de Spectacole. Bursa de Spectacole de la Sibiu s-a născut ca o nevoie a pieței de a regla cererea cu oferta, în raport cu produsul cultural. A venit ca un sprijin în limbajul internațional al artelor spectacolului și a dat șanse artiștilor să călătorească, să aibă întâlniri, să dezvolte proiecte. Astăzi suntem mândri că evenimentul nostru joacă un rol major în ce înseamnă cotarea la piață a companiilor de spectacole și că valoarea lor în domeniul creației și managementului poate fi fructificată prin ea. Această instituție este o structură credibilă în fața tuturor partenerilor mondiali. Așa cum selecția în programul oficial al Festivalului devine o certitudine de turneu pentru o companie, la fel, participarea la Bursă îți dă șansa dezvoltării unor parteneriate viitoare", spune Constantin Chiriac.
Evenimentele Bursei de Spectacole de la Sibiu sunt: "Conversații culturale", cu Noel Witts, "Coeziune Europeană. Cooperare culturală între Uniunea Europeană și Balcanii de Vest", "Festivaluri în dialog", "Capitale Europene ale Culturii",  "Artele spectacolului și colaborare internațională în Japonia",  "Speed networking",  "Notes Towards a Festival", "Arts Live Now: Difuzare globală a artelor spectacolului online" și "Întâlniri cu mari coregrafi".
Anul acesta este pentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativității artistice din România și Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului. 
Potrivit reprezentanților FITS, scopul acestui parteneriat este de a pune în dialog marile valori culturale românești cu marea creație din Europa și din lume, pentru promovarea acestora, dar și pentru a iniția proiecte ale celor mai importanți artiști și celor mai importante structuri producătoare de spectacole.
Bursa de Spectacole de la Sibiu, structură asociată a FITS, se desfășoară în perioada 17 - 22 iunie.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia