logo
”Buni”, la 83 de ani, croșetează caracatițe pentru prematuri
Sorana MAIER
7798 vizualizari
”Buni”, la 83 de ani, croșetează caracatițe pentru prematuri

Copiii născuți prematur în spitalul din Sibiu, dar și în alte spitale, vor primi caracatițe croșetate, un fel de jucării despre care s-a demonstrat că ajută mult prematurii să respire și să depășească perioada dificilă din primele săptămâni de viață.


Caracatițele sunt croșetate de sibience de toate vârstele, iar miercuri seara, câteva dintre ele s-au întâlnit într-o librărie, la un atelier de croșetat susținut de Croșeta Magică și unde au învățat să confecționeze aceste caracatițe.
Între ele s-a aflat și ”Buni”, o străbunică de 83 de ani, fost contabil, acum pensionară, care a decis că poate da o mână de ajutor copiilor născuți prematur croșetând și ea caracatițe.

Eugeniei Pop îi place să croșeteze sau să coasă, iar de-a lungul vieții a creat mai multe obiecte de artizanat, milieuri sau chiar mici decorațiuni de Crăciun, tot croșetate.
Experiența de miercuri a fost una inedită și pentru ea, iar acum și-a comandat ață specială cu care zilele următoare va continua să croșeteze caracatițe.
Și copile de vârste mici, și mame și bunici au răspuns prezent la șezătoare.
Peste două săptămâni se vor întâlni din nou pentru a vedea ce a reușit fiecare să facă. 
Caracatițele trebuie realizate la dimensiuni standard și doar din anumite materiale care pot fi sterilizate corespunzător în maternități.

Ce sunt caracatițele croșetate

Danezii au descoperit, în urmă cu patru ani, faptul că atunci când au primit aceste caracatiţe croşetate, copiii prematuri din Terapie Intensivă au fost mai liniştiţi.

În ultimii ani, proiectul s-a extins în mai multe ţări din întreaga lume.

Asociaţia Baby Care Sibiu, condusă de medicul neonatolog Livia Ognean, alături de Asociaţia Mâini Unite, au pornit şi în România proiectul "Caracatiţe pentru prematuri".
În 2013, în Danemarca a fost iniţiat un proiect care a avut rezultate interesante, confirmate recent şi de un spital din Anglia (Poole Hospital din Dorset). În cadrul proiectului danez, The Octo Project, au fost oferite prematurilor mici caracatiţe croşetate. Acestea au fost aşezate în incubatoare, în preajma prematurilor, în aşa fel încât ei să se poată prinde de ele. Rezultatul? Prematurii care au primit un astfel de "prieten" au fost mai liniştiţi, şi-au scos mai rar sondele şi tubuleţele, au avut respiraţie mai bună, bătăi cardiace mai regulate şi nivele crescute ale oxigenului în sânge. Explicaţia ar putea fi legată de tentaculele caracatiţelor care le-ar aduce aminte prematurilor de cordonul ombilical şi de siguranţa vieţii intrauterine. 

  • "Echipamentele moderne - incubatoare, aparate de respiraţie, monitoare, etc. - şi noile terapii din neonatologie au contribuit şi contribuie considerabil la scăderea semnificativă a ratei complicaţiilor asociate prematurităţii şi la scăderea mortalităţii prin prematuritate. Ştiind însă că dezvoltarea extrauterină a prematurului diferă de cea care are loc intrauterin, ştim că trebuie să facem mai multe pentru aceşti copii. Ştim că trebuie să le facilităm o dezvoltare postnatală cât mai normală şi că intervenţiile de tipul celor developmentale menţionate anterior sunt extrem de importante pentru prognosticul pe termen lung al acestor copii. În plus, din diverse motive, mulţi prematuri sunt îngrijiţi în maternităţi în absenţa mamei, ceea ce înseamnă că sunt lipsiţi de atingerea şi vocea mamei, extrem de importante pentru dezvoltarea acestor copii. Prietenii-caracatiţe pot umple o parte din acest gol, ajutându-i să treacă mai uşor prin experienţa traumatică a sosirii prea devreme pe lume", spun organizatorii proiectului.

 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia