Tribuna
BUNA VESTIRE 2018. Îngerii sunt hrăniţi cu pâine şi sare de Ziua Cucului. Tradiţii şi superstiţii
Rareș BIŢU
1857 vizualizari
BUNA VESTIRE 2018. Îngerii sunt hrăniţi cu pâine şi sare de Ziua Cucului. Tradiţii şi superstiţii

Cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, Buna Vestire este sărbătorită în 25 martie, fiind prima mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului atestată în documente. Buna Vestire amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște și va fi mama Fiului lui Dumnezeu, Isus din Nazaret. Se  spune că, aşa cum va fi vremea în ziua de Blagoveştenie, aşa va fi şi de Paşti. 

Tradiţia ne povesteşte că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, acesta fiind un mare păcat. Străbunii credeau cine se ceartă în această zi va avea parte de necazuri tot anul.
Sâmbătă, îngerii sunt hrăniţi cu pâine şi sare aşezate în pragul casei pentru a ne veghea tot anul. Primul cântec al cucului trebuie să ne găsească îmbrăcaţi în straie curate şi este bine să mâncăm peşte. 


În unele zone din ţară, pomii sunt ameninţaţi cu securea şi stropiţi cu ţuică pentru a le spori rodul. Gospodarii din Maramureş obişnuiesc să adune lucrurile de prisos de prin curţi şi să le ardă, ritualul fiind cunoscut şi sub numele Noaptea focurilor, ce ţinea până în zori. 
Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii.

Buna Vestire este o sărbătoare creştină celebrată în 25 martie pe data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.
În Apus, această sărbătoare este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului, iar în calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenie sau Ziua Cucului. 
În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.
De Buna Vestire este permis aratul, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. 

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. 

Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.
În plus, în alte zone ale ţării, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă pasărea tăcea, era vorba de o căsătorie grabnică, dar dacă se punea pe cântat, ei mai aveau de aşteptat cel puţin încă un an.
Dacă primul cântec era auzit pe stomacul gol, în stânga sau spatele omului, era semn rău, precum spun versurile: "Cucu-n spate mi-a cântat/ Şi moartea m-a săgetat".
Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia