Gurenii au transformat, pentru a 12-a oară consecutiv, floarea pe care o găsesc la 2.000 metri altitudine, în Vârful Cindrel, în... sărbătoare. Bujorul de munte adună an de an oameni ai locului şi turişti din toate zonele, curioşi să descopere autenticitatea, bucatele renumite din Mărginimea Sibiului şi jocul popular. Festivalul "Bujorul de munte" a început sâmbătă, când au avut loc concursuri şi jocuri cu specific tradiţional, iar la ora 18 s-a servit "Cina ca la stână", cu mult-aşteptatul bulz ciobănesc şi tocană de oaie, toate degustate pe ritmurile folclorice ale ansamblurilor "Bujorul de Munte" din Gura Râului, "Comorile Arpaşului"
din Arpaşu de Jos, "Mărginenii" din Sălişte, "Ceata Junilor", "Veteranii Junii Sibiului" şi "Datina", din Tălmaciu, alături de renumiţi solişti. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu poveştile Mărginimii.
Pasionat de jocul Junilor, la numai trei ani
Duminică a fost o zi cu soare, care a scos gurenii din casă şi i-a chemat pe platoul de la baraj. Fiecare s-a "dotat" cu umbrele, pălării, ochelari de soare şi multă apă, ca să se protejeze de soare. Înainte de toate, ei şi-au primit oaspeţii, pe cai, îmbrăcaţi în straie româneşti. În jurul orei 11.30, musafirii au fost serviţi cu pâine, sare şi rachiu, fiind invitaţi să meargă spre centrul satului în căruţe. În faţa bisericii, junii din Gura Râului au dansat câteva minute, în centrul atenţiei fiind Mihai Stoiţă, un băieţel de numai trei ani, care s-a "angajat" în joc şi l-a dus până la final, alături de feciorii mai mari. Îmbrăcat şi el în june, nu vrea să acorde niciun interviu la final. Mândru, merge să se răcorească alături de colegii mai mari, cu un suc rece. "Tatăl lui a fost june, dar a murit. Nici nu l-a cunoscut. Îi place să danseze. Se uită pe internet la Junii noştri, de acolo învaţă", spune bunica lui Mihai, adăugând că, atunci când va împlini şase ani, îl va duce să danseze în formaţia Junilor. Până atunci, va continua să îşi hrănească pasiunea la evenimentele din sat. "De când se trezeşte, dimineaţa, vrea să îl îmbrăcăm în june. În fiecare zi", încheie bunica micuţului artist.
Predoiu, cu familia în Mărginime
Petrecerea a continuat pe platou. Înainte ca muzica să răsune, iar jocurile să se încingă, Călin Gheorghe, primarul comunei din Gura Râului, a invitat pe scenă oficialităţile şi câţiva dintre cei mai importanţi musafiri. Printre ei, Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei şi prim-vicepreşedinte PNL, Ovidiu Sitterli, prefectul Sibiului, care a transmis salutul preşedintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, deputaţii Raluca Turcan şi Mircea Cazan, senatorul Nicolae Neagu, primari din judeţ, cum sunt cei din Mediaş, Sălişte, Miercurea Sibiului, Marpod, Orlat, Poiana Sibiului, Păuca, Cârţişoara, Poplaca, Răşinari, Sadu, Râu Sadului, Jina, Arpaşu, Şura Mică şi Şeica Mare, din Reşiţa, Valea Lungă, judeţul Alba, Vaideeni, judeţul Vâlcea, Viştea de Jos şi Şinca Nouă, judeţul Braşov. "Mă aflu aici alături de familia mea, din mai multe motive. Două sunt foarte importante. Primul este din respect pentru dumneavoastră, pentru ceea ce faceţi, păstrând tradiţiile poporului român. Al doilea motiv pentru care ne aflăm aici este că ne simţim foarte bine în Mărginime. Ne-am simţit întotdeauna ca acasă, bucurându-ne de bucate, de căldura dumneavoastră mai presus de orice", a spus Cătălin Predoiu.
Scena de pe platou a găzduit artişti cunoscuţi, precum Robert Târnăveanu, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Daniel Pop, Vlăduţa Lupău, Alexandru Brădăţan, Georgiana Viţa, Paul Ananie, Mădălina Mârza, Florin Mihalache, Ionela Sterp, Gabriel Dumitru, Ioana Bogdan, Ion Chiş, Tudor Furdui Iancu, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Virginia Irimuş, Răzvan Năstăsescu, Adina Roşca, Alina Pinca şi Nineta Popa, Dinu Iancu Sălăjanu, precum şi jocuri populare neobosite, cum au fost cele ale ansamblului "Bârzava" din Reşiţa şi "Cindrelul - Junii" Sibiului, coordonat de Silvia Macrea, gureancă la origine.
Pe lângă muzică, spectatorii au putut gusta şi mâncărurile tradiţionale, tocana de oaie, bulzul ciobănesc sau tochitura de porc cu cârnaţi afumaţi. "Este o reţetă specială la noi, în Mărginime: multă ceapă, slănină şi ardei", spune unul dintre
bucătari, Gabriel Ţăposu. Nici cei mici nu au avut timp de plictiseală.
Ei s-au putut bucura de maşinuţele şi distracţiile special amenajate.