Tribuna
PNL
"Bujorul de munte" a îmbrăcat politicienii în costum popular - VIDEO
Andra MARINESCU
11185 vizualizari
Politicienii par să fie atraşi de folclor şi de Mărginimea Sibiului. Ei au venit în număr mare, ieri, la Gura Râului, la sărbătoarea "Bujorului de munte", festival aflat la cea de-a XII-a ediţie. Dar nu au sosit oricum: unii dintre ei, îmbrăcaţi în straie populare. Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a împrumutat o ie şi un clop din Gura Râului, deputatul Raluca Turcan s-a mândrit cu portul cu care s-a ales şi pe care spune că îl va duce mai departe, în Parlament, iar deputatul Mircea Cazan a mărturisit că este mândru că este guran, alegând să urce pe scenă îmbrăcat complet în haine tradiţionale. La Gura Râului, duminică, au fost zeci de primari din judeţul Sibiu şi nu numai, senatori, consilieri judeţeni şi locali. Potrivit lui Călin Gheorghe, primarul comunei Gura Râului, în cele două zile de sărbătoare au fost în "ţara-ntre dealuri, satul sub lună", aşa cum numeşte localitatea scriitorul Lucian Blaga, în poezia "Bocca del Rio", peste 10.000 de participanţi.

Gurenii au transformat, pentru a 12-a oară consecutiv, floarea pe care o găsesc la 2.000 metri altitudine, în Vârful Cindrel, în... sărbătoare. Bujorul de munte adună an de an oameni ai locului şi turişti din toate zonele, curioşi să descopere autenticitatea, bucatele renumite din Mărginimea Sibiului şi jocul popular. Festivalul "Bujorul de munte" a început sâmbătă, când au avut loc concursuri şi jocuri cu specific tradiţional, iar la ora 18 s-a servit "Cina ca la stână", cu mult-aşteptatul bulz ciobănesc şi tocană de oaie, toate degustate pe ritmurile folclorice ale ansamblurilor "Bujorul de Munte" din Gura Râului, "Comorile Arpaşului"
din Arpaşu de Jos, "Mărginenii" din Sălişte, "Ceata Junilor", "Veteranii Junii Sibiului" şi "Datina", din Tălmaciu, alături de renumiţi solişti. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu poveştile Mărginimii.

Pasionat de jocul Junilor, la numai trei ani

Duminică a fost o zi cu soare, care a scos gurenii din casă şi i-a chemat pe platoul de la baraj. Fiecare s-a "dotat" cu umbrele, pălării, ochelari de soare şi multă apă, ca să se protejeze de soare. Înainte de toate, ei şi-au primit oaspeţii, pe cai, îmbrăcaţi în straie româneşti. În jurul orei 11.30, musafirii au fost serviţi cu pâine, sare şi rachiu, fiind invitaţi să meargă spre centrul satului în căruţe. În faţa bisericii, junii din Gura Râului au dansat câteva minute, în centrul atenţiei fiind Mihai Stoiţă, un băieţel de numai trei ani, care s-a "angajat" în joc şi l-a dus până la final, alături de feciorii mai mari. Îmbrăcat şi el în june, nu vrea să acorde niciun interviu la final. Mândru, merge să se răcorească alături de colegii mai mari, cu un suc rece. "Tatăl lui a fost june, dar a murit. Nici nu l-a cunoscut. Îi place să danseze. Se uită pe internet la Junii noştri, de acolo învaţă", spune bunica lui Mihai, adăugând că, atunci când va împlini şase ani, îl va duce să danseze în formaţia Junilor. Până atunci, va continua să îşi hrănească pasiunea la evenimentele din sat. "De când se trezeşte, dimineaţa, vrea să îl îmbrăcăm în june. În fiecare zi", încheie bunica micuţului artist.

Predoiu, cu familia în Mărginime

Petrecerea a continuat pe platou. Înainte ca muzica să răsune, iar jocurile să se încingă, Călin Gheorghe, primarul comunei din Gura Râului, a invitat pe scenă oficialităţile şi câţiva dintre cei mai importanţi musafiri. Printre ei, Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei şi prim-vicepreşedinte PNL, Ovidiu Sitterli, prefectul Sibiului, care a transmis salutul preşedintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, deputaţii Raluca Turcan şi Mircea Cazan, senatorul Nicolae Neagu, primari din judeţ, cum sunt cei din Mediaş, Sălişte, Miercurea Sibiului, Marpod, Orlat, Poiana Sibiului, Păuca, Cârţişoara, Poplaca, Răşinari, Sadu, Râu Sadului, Jina, Arpaşu, Şura Mică şi Şeica Mare, din Reşiţa, Valea Lungă, judeţul Alba, Vaideeni, judeţul Vâlcea, Viştea de Jos şi Şinca Nouă, judeţul Braşov. "Mă aflu aici alături de familia mea, din mai multe motive. Două sunt foarte importante. Primul este din respect pentru dumneavoastră, pentru ceea ce faceţi, păstrând tradiţiile poporului român. Al doilea motiv pentru care ne aflăm aici este că ne simţim foarte bine în Mărginime. Ne-am simţit întotdeauna ca acasă, bucurându-ne de bucate, de căldura dumneavoastră mai presus de orice", a spus Cătălin Predoiu.
Scena de pe platou a găzduit artişti cunoscuţi, precum Robert Târnăveanu, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Daniel Pop, Vlăduţa Lupău, Alexandru Brădăţan, Georgiana Viţa, Paul Ananie, Mădălina Mârza, Florin Mihalache, Ionela Sterp, Gabriel Dumitru, Ioana Bogdan, Ion Chiş, Tudor Furdui Iancu, Ina Todoran, Ovidiu Homo­rodean, Virginia Irimuş, Răzvan Năstă­sescu, Adina Roşca, Alina Pinca şi Nineta Popa, Dinu Iancu Sălăjanu, precum şi jocuri populare neobosite, cum au fost cele ale ansam­blului "Bârzava" din Reşiţa şi "Cindrelul - Junii" Si­biului, coordonat de Silvia Macrea, gureancă la origine.
Pe lângă muzică, spectatorii au putut gusta şi mâncărurile tradiţionale, tocana de oaie, bulzul ciobănesc sau tochitura de porc cu cârnaţi afumaţi. "Este o reţetă specială la noi, în Mărginime: multă ceapă, slănină şi ardei", spune unul dintre
bucătari, Gabriel Ţăposu. Nici cei mici nu au avut timp de plictiseală.
Ei s-au putut bucura de maşinuţele şi distracţiile special amenajate.







comentarii
3 comentarii

Bani acum, simplu si convenabil! Acum ai ocazia foarte reala de a castiga bani foarte repede, cu putina ambitie si bunavointa. Sistemul este bine pus la punct si este simplu pentru toti! Fa acum primul pas si cere urgent detalii mai multe la adresa mea de email: getatudorache@yahoo.com
Geta
06.07.2015 10:32
Afacere pentru iubitorii de carti! Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cere acum mai multe detalii, la adresa de email: podan99@gmail.com
Daniel
06.07.2015 10:54
Superoferta cu castiguri imediate! Iata in sfarsit o oferta noua, interesanta si profitabila prin care aveti posibilitatea reala de a castiga bani simplu, fara recrutari de oameni, fara batai de cap. Pur si simplu functioneaza! Va asteptam sa cereti mai multe detalii la adresa de email: cosminstoica2015@yahoo.com
Cosmin
06.07.2015 14:51
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA