logo
Bucătăria evreiască, o cale de comunicare interculturală
Bucătăria evreiască, o cale de comunicare interculturală


 

Asociaţia “Sibiul Azi” a realizat o carte de bucate, în format bilingv, român-englez, cu reţete evreieşti, informaţii despre cultura gastronomică iudaică, dedicate atât comunității evreilor din Sibiu și implicit din România, cât şi tuturor celor care apreciază o mâncare gustoasă şi sănătoasă. Proiectul, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, prin Agenda Culturală 2017, reprezintă prima carte de reţete care reliefează istoria etniei în spaţiul sibian și, totodată, în cel românesc și promovează moştenirea culturală iudaică.

 

Prima carte de bucate evreiești, la Sibiu

 

Proiectul “Reţete din bucătăria evreiască” vine în întâmpinarea deja mult așteptatului eveniment din 2019 - "Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană". Prin acest produs editorial, Asociația “Sibiul Azi” își propune integrarea culturii gastronomice tradiţionale evreiești în contextul larg al patrimoniului intangibil specific etnicilor evrei şi al bucătăriei internaţionale. De asemenea, prin redescoperirea rețetelor tradiționale evreiești se asigură continuitatea moștenirii gastronomice lăsate de această etnie și modul tradiţional de a găti care se înscrie în tendinţa actuală de a promova mâncarea sănătoasă. Bucătăria tradițională poate fi și o cale de comunicare interculturală și de cunoaștere a specificului altor etnii sau popoare, arată istoria etniei în spaţiul multicultural sibian și totodată românesc şi demonstrează, o dată în plus, aportul la dezvoltarea socială şi economică a Sibiului și a României.

Proiectul nu ar fi fost posibil fără finanțarea Primăriei Sibiu, a Consiliului Local Sibiu și a implicării partenerului nostru - Comunitatea Evreiască din Sibiu. Pentru prepararea acestor rețete, mulțumim și restaurantului Teatro din Sibiu, sponsorul acestui proiect. Acestea au fost gătite de către echipa de bucătari profesioniști ai localului, unul dintre cele cel mai apreciate din oraș”, spune Claudia Buidan, managerul acestui proiect.

Noutate și continuitate

 

În 2014, Asociaţia "Sibiul Azi" a realizat un alt proiect culinar, “Reţete din bucătăria armenească”. A fost, de asemenea, prima apariţie editorială bilingvă (română-engleză) ce a integrat gastronomia armenească în contextul mai larg al patrimoniului intangibil specific etnicilor armeni.

Asociaţia intenţionează să continue demersul cultural-gastronomic prin editarea de alte cărți de rețete, axate pe bucătăria altor minorităţi din Sibiu și din țară.

“Reţete din bucătăria evreiască” este, astfel, o continuare firească a proiectelor pe arie gastronomică ale acestei asociații.

Noutatea şi necesitatea acestui demers editorial rezidă tocmai în abordarea gastronomiei evreiești din perspectivă culturală, precum şi din prezentarea ei în manieră bilingvă (română şi engleză). În consecinţă, beneficiile sunt multiple atât pentru etnicii evrei, pentru generaţiile vârstnice care reînnoadă legătura cu vechi practici, pentru tinerii care descoperă hrana sănătoasă prin intermediul culturii lor, cât şi pentru publicul larg, care are posibilitatea să se familiarizeaze cu aspecte ale civilizaţiei şi culturii mozaice”, este de părere Claudia Buidan. (A. M.)

 

 


 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

guitar

cibinfest

zilele recoltei

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
auchan
Licitatie publica

accentmedia