Tribuna
Botezul şi Cununia pot fi filmate în lăcaşuri de cult. Patriarhia anunţă care sunt excepţiile!
Rareș BIŢU
2094 vizualizari
Botezul şi Cununia pot fi filmate în lăcaşuri de cult. Patriarhia anunţă care sunt excepţiile!

Hotărârea Sfântului Sinod referitoare la interdicţiile filmărilor în biserici nu vizează evenimentele private de familie, respectiv nunţi şi botezuri, anunţă reprezentanţii Biroului de Presă al Patriarhiei Române. 

  • „Hotărârea din 15 februarie 2018 a Sfântului Sinod care stabilește că filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici nu privește înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viața familiei, așa cum sunt Botezul și Cununia, ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) și filmări cinematografice.
  • Hotărârea Sfântului Sinod s-a luat în urma multor sesizări din partea credincioșilor, care înțeleg că lăcașul de cult este un spațiu liturgic sfințit şi sfințitor, nu un spațiu civil-secular”, a transmis Biserica Ortodoxă Română.


În ziua de 15 februarie 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate mai multe decizii între care:

  • "Întrucât activitățile culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult pot provoca tendințe de auto-secularizare a spațiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabilește ca aceste activități culturale să fie organizate în alte spații ale parohiilor, sau în spații publice închiriate pentru acest scop.
  • Filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale".

Sfântul Sinod a revenit asupra deciziei, astfel încât evenimentele marcante din viaţa familiei, Cununia şi Botezul, pot beneficia de înregistrări audi - video realizate de persoane private. 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA