Tribuna
Astra film
Bişniţă cu tichete de vacanţă: "Ce-mi trebuie mie concediu? Mai bine iau banii pe ele că nu merg în nicio vacanţă. De la 1.450 le dau cu 1.100 de lei!"
Rareș BIŢU
3218 vizualizari
Bişniţă cu tichete de vacanţă:

Ce face românul când primeşte un sprijin, fie el şi de la stat? Pune de-o bişniţă, ascute un brânci, meştereşte un şmen, că doar legea e făcută să fie încălcată, nicidecum respectată. Cea mai recentă dovadă vine din zona tichetelor de vacanţă. Geme internetul de anunţuri prin care numeroşi bugetari sunt dispuşi să-şi vândă tichetele, unii dintre ei chiar şi la jumătate de preţ, fără să le mai pese că legea nu permite înstrăinarea lor. 

În locul unei vacanţe petrecute în România, unii aleg mârlănia, deşi legislaţia în vigoare prevede amenzi drastice şi pentru hotelierii care le acceptă, dar şi pentru cei care le vând. 
1.450 de lei reprezintă ajutorul acordat de stat sub forma unor tichete de vacanţă. Un calcul simplu arată că, după impozitarea voucherelor cu zece la sută, doi bugetari pot alege o vacanţă la două, poate chiar trei stele într-o staţiune din ţară. Bineînţeles că nu poate fi vorba de lux, ci de o vacanţă decentă. 
"Oricum nu plec nicăieri, ce-mi trebuie mie concediu? Mai bine iau banii pe ele!" Sau: "Dacă tot stau acasă, nu-i păcat de ele?" Cam aşa sună explicaţiile celor dispuşi să vândă tichetele de concediu primite cadou. Pe site-urile de comerţ online, numărul anunţurilor continuă să crească de la o zi la alta. 
"Mai bine le vând că nu merg în nicio vacanţă. Le-am primit acum câteva zile şi dacă tot nu merg, mai bine le vând. De la 1.450 de lei le dau cu 1.100 de lei", explică, sfătos, primul bişniţar întâlnit.

"Dar sigur nu-s folosite? Să nu mă trezesc la hotel că nu mai sunt valabile sau să mai am ce ştii ce surpriză!" îl încerc.

"Nu, domne, nici vorbă, sunt bune, dar mai ieftin nu le dau, că nu-mi permit, e scumpe toate, nu vedeţi?"

Purtate cu abilitate, negocierile pot ajunge la preţuri mult sub valoarea de 1.450 de lei. Potrivit libertatea.ro, cel mai mic tarif negociat a fost de 800 de lei.
Zilele trecute, ministrul Turismului afirma că amenzile pentru care comercializează tichetele oferite de stat sunt extrem de drastice. 

  • ”În ceea ce priveşte faptul că ele sunt vândute pe OLX, sunt prevăzute sancţiuni extrem de drastice, 27.000 lei este amenda maximă, atât pentru cei care comercializează, cât şi pentru hotelieri. Sunt hotelieri care acceptă să deconteze vouchere care nu sunt la purtător, adică nu pentru omul care a fost emis voucherul. Avem controale. Iar cei care cumpără sunt păcăliţi”, a spus ministrul Turismului, Bogdan Trif, într-o conferinţă de presă.

Pe voucher sunt prevăzute numele şi prenumele aparţinătorului, cât şi CNP-ul acestuia.
Şi companiile private pot oferi angajaţilor vouchere de vacanţă, valoarea acestora echivalând cu cel mult şase salarii minime brute.
Cineva are tichete de 300 de lei şi cere 250. 

  • "Nu le lăsaţi cu 200 de lei?
  • "Am lăsat deja 50 de lei, e suficient!"
  • "De unde le aveţi, sunt de la stat?"
  • "Firmă privată!"

Bineînţeles că nici hotelieri care să le accepte nu sunt greu de găsit.

  • "Am nişte tichete de vacanţă, dar nu sunt ale mele. Le-am cumpărat de la cineva şi m-a asigurat că e OK. E vreo problemă?
  • "Păi, nu cred că e o problemă, dacă sunt valabile!"

Amenda maximă ajunge la 27.000 de lei şi poate fi dată în urma unor controale celor care vând tichetele, dar şi persoanelor care acceptă decontarea pentru alte persoane decât titularii. 

  • "Nu este permis de lege! Trebuie să le foloseşti pentru tine, nu să faci comerţ cu astfel de titluri de valoare care sunt subvenţionate de stat. Impozite se plătesc pentru ele, dar de valoare mai mică", spune Adrian Voican, membru ANAT. 

Legea are portiţe de care speculanţii ştiu să profite. Pensiunile, hotelurile şi agenţiile pot pierde certificatele de clasificare şi licenţele de funcţionare, dacă sunt prinse că fentează legea cu tichete de vacanţă. Doar că, de la de la intrarea în vigoare a ordonanţei pentru tichete şi până la punerea ei în aplicare au trecut 9 ani. Iar despre controale şi mai ales despre adormiţii care ar trebui să se trezească întâi n-are niciun sens să mai vorbim. 
Tichetele de vacanţă sunt valabile un an, răgaz suficient şi să mergi în vacanţa oferită de stat, şi să vinzi tichetele fără ca vreun organ al statului să se deranjeze să-ţi ia urma. 

 


comentarii
1 comentarii

In primul rand ca tichetele se elibereaza nominal, deci daca le vinde cineva, acel care le cumpara trebuie sa continue ilegalitatile, mituind hotelierii...
Lantul slabanogilor
09.07.2018 22:21
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia