logo
Bisericile fortificate nu sunt de vânzare...
Adrian POPESCU
1484 vizualizari
Bisericile fortificate nu sunt de vânzare...

"Bisericile şi bisericile fortificate din Transilvania aflate în patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A.din România (B.E.C.A.R.) şi al comunităţii evanghelice rămân în patrimomiul B.E.C.A.R.", acesta este răspunsul dat de oficialităţile Bisericii Evanghelice C.A. ca reacţie la campaniile -din ultimele săptămâni- apărute pe diferite canale media privitor la vânzarea acestora. Biserica Evanghelică C.A.din România susţine că politica instituţională este orientată spre păstrarea lăcaşurilor de cult, lăcaşuri care fac parte din istoria şi patrimoniul cultural al comunităţii evanghelice - indiferent de numărul enoriaşilor evanghelici. Pentru prezervarea acestui patrimoniu unic în lume cei 12.000 de evanghelici se bucură de sprijinul celor care se alătură eforturilor de conservare şi restaurare a celor peste 200  monumente (n.n. cele mai multe fiind construite în Evul Mediu). În aceste condiţii cooperarea cu alte instituţii este din ce în ce mai importantă, incluzând autorităţi publice, comune, alte culte, asociaţii culturale, fundaţii dar şi persoane fizice interesate de salvarea patrimoniului cultural. Conducerea B.E.C.A.R. ne-a asigurat că înstrăinarea bisericilor nu este permisă şi nici nu este stipulată în documentele de parteneriat cu terţe persoane juridice sau fizice. Totuşi B.E.C.A.R. a confirmat că până acum au existat doar două excepţii de la regulă. Este vorba de bisericile din Retiş şi Caransebeş, care au fost preluate de către Biserica Ortodoxă Română. Contractele de închiriere, de arendă sau de comodat s-au dovedit a fi soluţii promovate de B.E.C.A.R. Prin astfel de proceduri, multe biserici săseşti au fost salvate (n.n.1970 şi 1980) în Ardealul de Nord şi Bucovina de Sud. Acest patrimoniu a fost prezentat, în decursul anilor, şi în sediul de la Bruxelles al Parlamentului European- în cadrul expoziţiei intitulate "Biserici fortificate săseşti din Transilvania". Din alt punct de vedere B.E.C.A.R. consideră că în acele biserici unde nu se mai săvârşesc slujbe se pot organiza evenimente culturale sau turistice. Ca atare, B.E.C.A.R. poartă responsabilitatea juridică, morală şi creştină pentru aceste monumente istorice, acţionând exact în acest sens. Această strategie este promovată de Consistoriul Superior al B.E.C.A.R. şi de protopopiatele sale. Este o strategie care include atât asociaţiile comunităţilor saşilor din Germania cât şi autorităţile locale. Astăzi, şapte biserici din această zonă se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

comentarii
2 comentarii

Ar putea guvernul romaniei sa ia exemplu --si sa nu mai instraineze pamintul ,padurile si tot ce apartine de Romania.-- In final toti vinzatorii de tara --TREBUIE -sa plateasca -- exemplar --la -ghilotina!!!
mike
11.08.2017 18:25
Ce sa intelegem prin "raspundere crestina"? Si cine vrea sa cumpere bisericile Bisericii Evanghelice din Romania, daca nu e prea... secret?
mick
14.08.2017 23:15
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia