logo
Bilanţ Cristian – Leuven, în prag de centenar! Ce a câştigat Cristianul? Dar oraşul Leuven?
Marius HALMAGHI
1139 vizualizari
Bilanţ Cristian – Leuven, în prag de centenar! Ce a câştigat Cristianul? Dar oraşul Leuven?

Luni seara, 12 noiembrie, Consiliul Local Cristian a aşteptat vizita conducerii oraşului Leuven - Belgia, delegaţia belgiană fiind condusă de dna Christiane Vanautgaerden-Vanneck, sufletul unei înfrăţiri care, din 1990, îşi derulează clipele cu aceeaşi însufleţire ca la început. Am cunoscut-o pe această distinsă doamnă în urmă cu peste un deceniu, activitatea domniei sale fiind - an de an - mai rodnică şi determinantă pentru relaţia dintre cele două comunităţi. Toţi consilierii au ţinut să fie prezenţi la întâlnirea de bilanţ cu primarul oraşului Leuven, Louis Tobback şi cu cei doi viceprimari ai municipalităţii, Bieke Verlinden şi Dirk Robberts. După imnurile de stat ale Belgiei, României şi Uniunii Europene, primarul Ioan Seuchea a mulţumit fraţilor belgieni pentru întreaga activitate de colaborare şi sprijin pe multiple planuri, considerând că data de 5 august 2015 este o dată istorică în evoluţia relaţiilor dintre cele două localităţi. Dacă în urmă cu 28 de ani, în 1990, municipalitatea Leuven adopta comuna Cristian, din 2015, părţile au considerat că au depăşit acea fază, comunităţile înfrăţindu-se.

În timp ce toate comunităţile se gândesc la sărbătorile de iarnă, Cristianul se pregăteşte de centenar, iar oraşul Leuven se pregăteşte de alegeri municipale (în 2019). Primarul Louis Tobback, la 84 de ani, după 4 mandate (a câte 6 ani) a declarat public că se va retrage; în ultimele luni de mandat a dorit să viziteze toate localităţile cu care este înfrăţit cel mai puternic oraş universitar din Belgia, universitatea fiind considerată cea mai veche din Europa (1425). Leuven este capitala Belgiei la bere, o adevărată "Mecca pentru iubitorii de bere şi carte". Puţini sibieni ştiu că berea Stella Artois - produsă de Inbev, a doua fabrică de bere din lume - se face la Leuven, un oraş intim, preferat de studenţii romantici şi îndrăgostiţi de cultura unui oraş care îşi protejează efectiv vechile clădiri din piatră, oraşul fiind atestat la 891. Leuven este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cu Biserica Sf. Petru şi turnul, aceasta fiind recunoaşterea pentru valoarea istorică a arhitecturii locale; "clopotniţele din Flandra şi Valonia" simbolizează spiritul de independenţă civică faţă de influenţele feudale şi religioase, o independenţă care a generat - în timp - un nivel ridicat de democraţie locală, cu mare semnificaţie în istoria omenirii.
Primarul Ioan Seuchea a enumerat succint sprijinul substanţial belgian, acordat în toţi aceşti ani: 4 autospeciale de pompieri, două microbuze de persoane, două camionete, 3 salvări şi un autoturism, acestor ajutoare materiale adăugându-li-se sprijinul financiar în introducerea reţelelor de gaz metan şi a reţelelor de apă (un milion de euro), ajutoare fără dobândă, pe care comuna Cristian le-a returnat, conform convenţiilor încheiate. Primarul Louis Tobback, fost ministru de Interne al Belgiei, ne-a declarat că cea mai mare satisfacţie a sa este că investiţiile făcute prin donaţii şi ajutoare au contribuit la prosperitatea comunităţii din Cristian. Oraşul Leuven nu a avut avantaje materiale, ci doar morale, cele două comunităţi cunoscându-se iar cetăţenii belgieni fiind convinşi că şi ei au contribuit la dezvoltarea durabilă a comunei Cristian, din România. Conducerea municipalităţii Leuven s-a declarat mulţumită de întreaga colaborare, toate convenţiile încheiate între cele două părţi fiind respectate. Vizita actuală este una scurtă, de numai două zile, primarul Tobback fiind pentru a doua oară în Cristian, după 2015.
La invitaţia dlui primar Seuchea, domnia sa a promis să revină în vara anului viitor, pentru a cunoaşte mai bine comuna Cristian şi împrejurimile, Un nou episod al relaţiilor bilaterale s-a încheiat, comunitatea din Cristian fiind printre puţinele comunităţi care au cunoscut cu adevărat sprijinul constant şi dezinteresat al unei comunităţi din vestul Europei; un model de "frăţietate", bazat pe respect reciproc şi prietenie, din care toţi avem ceva de învăţat.

 


comentarii
1 comentarii

Bună ziua, sunteți interesat să obțineți un împrumut ??? oferim împrumut de afaceri, împrumut de investiții, consolidarea datoriilor și multe altele. oferim o sumă mare companiilor cu sistemul nostru de transfer de garanție de 100%, vă conectăm până la banca noastră și obțineți împrumutul dvs. cu 24 de ore cu o rată a dobânzii de doar 2%
Deci, trimiteți-ne un e-mail astăzi la: (fernandohenrietta@gmail.com) pentru a aplica acum pentru un împrumut.
HENRIETTA FERNANDO
14.11.2018 18:53
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia