Tribuna
„Balada chiriașului falit”, în varianta de Sibiu. Chiriile au crescut cu 20% față de anul trecut
Dragoş BAKO
3222 vizualizari
„Balada chiriașului falit”, în varianta de Sibiu. Chiriile au crescut cu 20% față de anul trecut
Septembrie e o lună „fierbinte” pentru cei care vor să închirieze o locuință, dat fiind că în această perioadă studenții, care nu stau în cămin, încep să-și caute cazare pentru următorul an. Dacă în urmă cu câțiva ani prețurile chiriilor din București păreau exorbitante în comparație cu cele practicate în Sibiu, diferențele au scăzut, ajungându-se în multe cazuri la o egalizare. Ceva mai scump în materie de chirii e Clujul, oraș în care toate prețurile au explodat o dată cu dezvoltarea economică. Ce a determinat scumpirea locuințelor închiriate în Sibiu? Creșterea prețurilor de pe piața imobiliară, numărul mare al studenților și dezvoltarea economică a orașului, urmată de migrația forței de muncă din județele învecinate și nu numai.

Comparativ doar cu anul trecut se înregistrează în multe o creștere cu 20 la sută pentru garsonierele sau apartamentele oferite spre închiriere.

 

Garsoniere de la 180 la 300 de euro

 

Dacă în anii trecuți o garsonieră se închiria cu 120-150 de euro, acum prețul a urcat la 180-230 de euro pe lună pentru o astfel de locuință. Sumele cerute variază în funcție de zonă, de confortul și condițiile oferite. De exemplu, în cartierul Vasile Aaron poți închiria o garsonieră cu 180-190 de euro, în timp ce pe Bulevardul Mihai Viteazu „scorul” ajunge la 200, chiar 230 de euro. Pentru cei cu posibilități și dare de mână, există și varianta garsonierelor „de lux” situate în centrul istoric, pentru care chiriașul va plăti 300 de euro pe lună, sumă la care se adaugă cheltuielile curente (apă, gaz, curent, salubritate, cablu, telefon, Internet).

 

250-300 de euro pentru apartamentele cu două camere

 

Și în cazul apartamentelor cu două camere s-au înregistrat scumpiri: dacă în septembrie 2017 o astfel de locuință mobilată și utilată decent se închiria cu sume cuprinse între 200 și 250 de euro, în prezent ele costă 250-300 de euro. Și aici, zona și confortul fac diferența. „Eu sunt student în anul III, am licență și am nevoie de liniște, așa că voi merge pe varianta locuitului în chirie. Am găsit un apartament împreună cu un coleg. Chiria e 300 de euro și o împărțim la doi. E un apartament decomandat, are tot ce ne trebuie. E mai avantajos la cămin, din punctul de vedere al prețului, sunt condiții bune, dar am zis că stând singur în cameră mă pot concentra mai ușor.” spune Radu, unul dintre studenții care au reușit deja să-și rezerve un apartament.

Se pot găsi apartamente puțin mai ieftine, însă fie sunt situate în zone periferice, fie nu au îmbunătățiri sau nu dispun de toate electrocasnicele necesare unui trai decent. La fel, oferta conține și apartamente cu 2 camere care se adresează unui public cu o disponibilitate financiară generoasă. De exemplu, la 100 de pași de Piața Mare poate fi închiriat un apartament modern în suprafață de 55 mp, la prețul de 390 de euro. Și nu vorbim despre prețul maxim, căci tot pentru 2 camere, e drept, amenajate la standarde ultramoderne se cer și 600 de euro pe lună.

 

Trei camere, 350 de euro

 

Sunt foarte rare cazurile în care o persoană sau un cuplu închiriază un apartament cu trei camere, care costă aproximativ 350 de euro pe lună. De regulă, astfel de locuințe sunt închiriate de minim trei persoane, în așa fel încât plata chiriei să fie suportabilă. Firește, și locuințele cu o suprafață mai mare au segmentul lor de „lux”, așa că cei mai pretențioși și dispuși să plătească suplimentar pentru confort găsesc apartamente cu trei sau patru camere, mobilate și utilate modern, cu o serie de facilități suplimentare la prețuri cuprinse între 450-550 de euro.

 

Explozia de pe piața imobiliară, studenții și angajații marilor companii din Sibiu au crescut prețul chiriilor

 

Agenții imobiliari identifică mai multe motive pentru care prețul chiriilor s-a mărit în medie cu 20 la sută, în ultimul an. „În primul rând avem o creștere a prețurilor pe piața imobiliară, ceea ce face ca și chiriile să se mărească. Sibiul se apropie din punctul de vedere al prețurilor de București, iar tendința de pe piața imobiliară era normal să se regăsească și în sumele cerute de cei ce închiriază locuințe. Trebuie să ținem cont în același timp că în Sibiu există o cerere mare pentru locuințele de închiriat din partea studenților și a celor ce s-au stabilit aici, angajându-se la una dintre companiile ce-și desfășoară activitatea în oraș. Ne aliniem la nivelul prețurilor practicate în orașele care au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă, ceea ce e, până la urmă, un mecanism firesc, dată fiind poziția Sibiului în clasamentele localităților cu un nivel de trai ridicat.” spune Radu, agent imobiliar din Sibiu.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA