Tribuna
BAC-ul de toamnă, floare la ureche pentru restanţieri
Andra MARINESCU
2614 vizualizari
BAC-ul de toamnă, floare la ureche pentru restanţieri
BAC-ul de toamnă a debutat luni, 20 august, cu emoţie pentru cei aproximativ 700 de candidaţi din judeţul Sibiu înscrişi în sesiunea august - septembrie a examenului naţional. În prima zi, au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română 249 de candidaţi, 92 dintre cei înscrişi la primul examen absentând. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, sunt organizate pentru această sesiune a BAC-ului trei centre de examen, respectiv la Colegiul Economic "George Bariţiu" Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Terezianum" Sibiu şi Liceul Tehnologic "Şcoala Naţională de Gaz" Mediaş.


Elevii s-au bucurat de subiectele primite, cei de la profilul Real trebuind să analizeze, la cel de-al treilea subiect, un text poetic semnat de Lucian Blaga sau George Bacovia.
"Am avut foarte, foarte mare noroc, pentru că am învăţat pe ultima sută de metri şi mi-a picat exact ce voiam. În ultimele trei zile am studiat. Am mai dat BAC-ul acum trei ani. S-au întâmplat multe lucruri în aceşti trei ani şi m-am gândit că e momentul să închei şi capitolul acesta. Sunt DJ, am organizat o grămadă de evenimente prin Sibiu şi alte oraşe. În viitor vreau să merg în Marea Britanie, la o facultate unde se poate studia muzica", spune Devid, unul dintre cei care au susţinut proba la Română.
Şi Denisa consideră că subiectele au fost uşoare şi că, la subiectul al treilea, a ales să scrie despre "Plumb", de George Bacovia.  "E prima oară când dau BAC-ul, pentru că am fost corigentă la Matematică. Aş vrea, după BAC, să mă înscriu la o facultate de administrare a afacerilor, cu predare în limba engleză", spune tânăra.
Şi Adnana, absolventă de Arte în 2017, susţine că subiectele au fost simple, dar că nu se aştepta ca la partea a treia să aibă de analizat o poezie. "Subiectele I şi II au fost OK, cât de cât. În 2017 am terminat liceul, dar nu am învăţat deloc, atunci, pentru BAC. Am luat doar la istorie. Acum m-am gândit mai bine şi am vrut să termin ceea ce am început", spune tânăra, care îşi doreşte să studieze, în continuare, o facultate de Jurnalism sau Teatru.


Subiecte uşoare, dar "eu nu mi-am bătut capul"


De asemenea, şi Ilie spune că subiectele au fost uşoare, însă mărturiseşte că nu s-a pregătit deloc pentru BAC şi că nu i-a plăcut niciodată şcoala.
"Am avut despre Blaga, dar i-am scris numele şi titlul. Atât. La celelalte subiecte am mai scris câte ceva, dar nu m-am pregătit deloc. Am rămas corigent la Română în vară. Mă aştept acum la o notă de 4 sau 5, la BAC. Obiectivul meu e să iau prima oară BAC-ul la Istorie şi Geografie. Să las pentru la anu' Româna. Vreau să plec în Germania. Subiectele de astăzi (n.r. luni) au fost uşoare, dar eu nu mi-am bătut capul. Nu am învăţat, pentru că nu am avut chef. Şcoala nu a fost pentru mine!", spune Ilie, care a terminat Liceul Tehnologic de Construcţii şi Arhitectură "Carol I" Sibiu.
Elevii de la Real care au susţinut prima probă a BAC-ului, luni, au mai avut de răspuns la câteva cerinţe pornind de la un fragment din "Memorii", de Mircea Eliade, de redactat un text în care să argumenteze dacă înţelegerea unui mediu cultural este sau nu facilitată de contactul direct cu acesta, raportându-se atât la informaţiile din paragraful dat, cât şi la experienţa personală sau culturală. La subiectul al doilea, candidaţii au avut de prezentat rolul notaţiilor autorului într-un fragment din "Jocul de-a vacanţa", de Mihail Sebastian.
Candidaţii de la profilul Uman au avut de analizat, la partea a treia, un text poetic aparţinându-i lui Nichita Stănescu sau Tudor Arghezi.
"Proba s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii în cele trei centre de examen. Nu am avut niciun eliminat şi nu s-a înregistrat niciun incident. De la Sibiu am avut 70 de absenţi, iar din Mediaş şi zona Agnita 22 de absenţi. Din cei 721 de candidaţi înscrişi în această sesiune, 349 sunt din promoţiile anterioare", a spus Adrian Poplăcean, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Sibiu.


Emoţiile continuă


Examenul naţional de Bacalaureat va continua marți cu proba scrisă la Limba maternă, miercuri cu cea obligatorie în funcție de profil, iar joi, 23 august, cu cea la alegere în funcție de specializare.
În perioada 24-27 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 28 august a celor la Limba maternă, între 29 - 30 august candidaților li se vor evalua competențele digitale, iar între 30 - 31 august cele într-o limbă de circulație internațională.
Primele rezultate vor fi afișate pe 1 septembrie, zi în care se vor putea depune, până la ora 16, și eventualele contestații. Între 2-5 septembrie vor fi soluționate contestațiile, urmând ca pe 6 septembrie să se afișeze rezultatele finale.
 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA