logo
Autostrada Sibiu - Piteşti: opt noduri rutiere, 70 de poduri, 57 de viaducte, nouă tuneluri şi trei ecoducte care "taie" tunelurile. Şi garduri de 3 metri împotriva urşilor!
Rareș BIŢU
6865 vizualizari
Autostrada Sibiu - Piteşti: opt noduri rutiere, 70 de poduri, 57 de viaducte, nouă tuneluri şi trei ecoducte care

Pentru ca cerbii sau urşii să nu pătrundă pe calea de rulare, pe Autostrada Sibiu - Piteşti vor fi instalate garduri ranforsate înalte de trei metri. Potrivit unui memoriu realizat de EPC Consultanţă de Mediu pentru emiterea Acordului de Mediu, autostrada va avea opt noduri rutiere, 70 de poduri, 57 de viaducte, nouă tuneluri şi trei ecoducte, unul perpendicular pe un tunel, anunţă economica.net. 

Memoriul a fost postat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, instituţie care aşteaptă părerile publicului. 
O primă reacţie a fost formulată pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructura unde cineva a observat că poziţia unuia dintre cele trei ecoducte propuse pe aceasta autostradă se suprapune cu cea a unui tunel: "15 poduri peste Topolog? Ecoduct în tunel?" 
Cu lămuriri a venit Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care spune că ecoductul va fi perpendicular pe tunel şi nu în interiorul acestuia. Râul Topolog este un afluent al Oltului și traversează județele Vâlcea și Argeș. Se formează pe versantul sudic al Munților Făgăraș, la confluența brațelor Izvorul Scării și Izvorul Negoiului.

Şeful firmei care a realizat memoriul a explicat la rândul său că localizarea celor trei ecoducte "nu este bătută în cuie".

Doctorul ecolog Marius Costin Nistorescu, director general al EPC Consultanţă de Mediu, spune că datele proiectului la care lucrează împreună cu noua direcţie de Proiectare din cadrul CNAIR pot fi modificate, pe măsură ce apar elemente şi cerinţe noi, inclusiv de la JASPERS şi Apele Române.
Documentul are 120 de pagini şi include mai multe măsuri protejarea animalelor identificate pe traseul autostrăzii Sibiu - Piteşti. 

Pentru protejarea urşilor şi cerbilor de pe traseul autostrăzii, una din măsurile propuse vizează instalarea unui grad ranforsat cu înălţime de trei metri.
EPC Consultanţă de Mediu a câştigat anul trecut licitaţia organizată de CNAIR pentru "servicii privind evaluarea impactului asupra mediului, realizarea evaluarii adecvate şi obţinerea acordului de mediu pentru proiectul Autostrada Sibiu-Piteşti", cu suma de 132.500 lei, scrie economica.net.

Acordul de Mediu este necesar pentru emiterea Autorizaţiei de Construire.
Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, autostrada Sibiu - Piteşti va costa  3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei).
În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, pentru execuţia cărora a primit în octombrie nouă oferte (secţiunea Sibiu - Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş - Piteşti).

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia - Renault, cel mai mare exportator al României.

 


comentarii
5 comentarii

Chinezii au realizat o autostrada (cca.50 km.) intre doua orase pe albia unui rau pe piloni fara sa taie copaci sau sa sape tunele si fara sa afecteze animalele (terestre) din zona...
Realist ,
12.01.2018 08:03
Va fi realizata printre ursi si caprioare si la pastele cailor.
Haha
12.01.2018 09:57
Gargara, gargara, gargara........dar halatul....cat costa halatul ????

La treaba CNAIR si lasati vorbele ca nu ele construiesc aceasta autostrada f. importanta pentru Romania.
Cristian
12.01.2018 12:14
Cand avem porci zburatori de bazna sau mangalita o sa se apuce de constructie. Pana atunci mai mor mii de rumani care inca nu au plecat din tara pe soselele nationale ca acolo ne-au(m) bagat banii.
No ma,
12.01.2018 12:14
Si asta nu-i totul!Pentra a evita inghetul,autostrada va fi incalzita pe timpul iernii iar vara va fi acoperita pentru a evita decolorarea autoturismelor care ruleaza!La fiecare 50 de Km vor exista popasuri cu degustari de produse traditionale si restaurante all inclusive(gratuite,bineinteles!).Benzina va costa 10 lei plinul pentru toate masinile!Autostrada va fi iluminata pe timp de noapte;exista o singura dilema-sa fie cu 6 sau cu 8 benzi pe sens?Inaugurarea?In 29 februarie 2018!
Petre Ispirescu
14.01.2018 16:44
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia