logo
Au fost şi au supravieţuit istoriei (II): Magazine şi alte locuri comerciale „veterane” din Oraşul de Jos
Dumitru CHISELIŢĂ
1346 vizualizari
Au fost şi au supravieţuit istoriei (II): Magazine şi alte locuri comerciale „veterane” din Oraşul de Jos
Pornisem, în urmă cu ceva timp, o serie de "regăsiri" din acestea, pornind în căutarea vechilor magazine ale Sibiului care, dincolo de vreme, au rămas cu, cât de cât, aceeaşi destinaţie. Aşa a apărut la noi "Au fost şi au supravieţuit istoriei. Magazine şi alte locuri comerciale "veterane" ale Sibiului". Numai că subiectul a fost tratat doat în zona centrală, a Oraşului de Sus. Acum ne-am gândit să recuperăm şi partea mai puţin turistică, mai puţin făţoasă a Sibiului şi am pornit-o prin Oraşul de Jos, mai exact pe axa (frântă) Turnului-Faurului-9 Mai. Dar nu era cum ne-am aşteptat. Vânzoleala comercială din anii '90 şi alte nebunii au făcut multe victime, iar maga­ zinele faimoase ale locului ori au dispărut, ori s-au reprofilat. Totuşi, pe ici pe colo, mai găseşti câte un "supravieţuitor", cam singurel. Oricum, Oraşul de Jos încă este pe coordonatele anilor '90 între second-hand-uri, buticuri cu de toate şi spaţii aban­ donate. Foarte multe spaţii abandonate.

Strada Turnului, în splendoarea ei

Întrebarea era cum să abordez, fizic, "subiectul". Dinspre Gară-9 Mai sau Centru - Piaţa Cibin? A câştigat varianta a 2-a pentru că în staţie a apărut autobuzul 1 înaintea lui 12 sau 13. În autobuz e ca în autobuzele acestea noi de la Turcia, adică destul de cald 20 grade la "climă" şi necesitatea montării de centuri de siguranţă de la zguduielile lui "strong emergency brakes" (frâne de urgenţă puternice) care te zguduie destul de neplăcut, mai ales când stai în picioare, ca orice plătitor de bilet întreg, că scaunele sunt pentru cei ce circulă moca. Aterizez la Prefectură, vizită prin Piaţa Armelor-Croitorilor şi picăm la ţanc/la fix pe strada Turnului, la fix unde dăm de primul veteran: magazinul de pâine de pe colţul
cu str. Valea Mare. Acum nu mai e magazin de pâine, pardon "PÎINE", ci e mai cu de toate, din lanţul "Simpa". Vizavi era o alimentară care a supravieţuit destul timp aşa, dar acum e magazin de haine aflat în sezon de reduceri. Amintirile merg şi ele pas cu pas. Trec pe lângă fostele (şi celebrele pe atunci) magazin de "Chimicale", de jucării, frizerie, farmacie, magazin de seminţe, ateliere de orice fel, măcelării... De "Timişul" nu ştiu ce să zic, este restaurat, dar nu e încă... restaurant. E o clădire cu faţadă nouă, dar nu i-am ghicit destinaţia, poate pentru că era peste drum şi bătea soarele din faţă.
La "Coroana" mă despart de Turnului şi, pe lângă fosta autogară fostă telefoane, intru pe Faurului.

Faurului, strada "de închiriat"

Mă aşteptam ca pe Faurului, stradă comercială serioasă, să am mai multă baftă. Mai ales că aici era o, "capodoperă" a comerţului de la socialişti încoace care a rămas în amintirea a generaţii de copii. Farmacia veterinară care avea în vitrină "statuete" cu vacă, porc, miel şi cal (era cal? Nu mai ştiu). Interesant este că spaţiul încă mai există, ca farmacie veterinară şi cabinet tot veterinar. Dar... un anunţ listat la imprimantă, la care pare să privească o pisică roşcat-castanie: "Farmacia s-a mutat peste drum". Hai să zicem că am mai marcat ceva, că, până se mută complet peste drum şi până mai avem chestii veterinare şi poze cu animale domestice, e încă ce zicem că e: farmacie veterinară urmaşa farmaciei veterinare de pe Faurului. În rest, cam nimic. Faurului a devenit o stradă "de închiriat" sau cu spaţii comerciale abandonate. Îţi mai trec prin minte nume ca "Doina" (magazin de brânzeturi până la desfiinţare, apoi părăsit), "Scufiţa Roţie" (magazin de haine pentru copii), o măcelărie unde vindeau mai mult cârlige, iar când se dădea ceva, era coadă încă de seara, o ceasornicărie, şi culminăm porţiunea aceasta cu faimoasa cofetărie "La Mielul Alb" de pe Ocnei, actualmente şi ea nimic.

Strada 9 Mai, ceva-ceva mai "vie"

( Mai e o stradă nu prea "agreată" de sibieni şi în general, cam ocolită şi de turişti. Ce e drept, casele, mult mai vechi şi mai original păstrate decât cele din Oraşul de Sus, sunt mai demne de apreciat, turistic vorbind, dacă s-ar vedea mai bine de maldărele de maşini parcate în zonă. Aici, bănuiesc eu, trebuie să "pice" ceva. Dar începem cam prost. Patiseria de pe colţ, care a "rezist"-at până prin anii 2000, a devenit altceva. Tutungeria care avea firma încă din vemea dictaturii regale lui Carol al II-lea ("CAM - Debit de tutun") a devenit magazin de bere artizanală, aşa cum vizavi atelierul de reparaţii electrice (dacă nu mă înşel) a devenit cafenea cu sonorităţi braziliene. Alimentara "La Dragoner" (se numea altcumva dar toată lumea îi spunea aşa) este acum restaurantul "La Cuptor" şi oricâtă bunăvoinţă am avea, nu putem asocia una cu alta, chiar dacă produsele tot acolo se duc, în stomac. "Pîine" e haine, Cârciuma Târnava e sediu de birouri ale Primăriei, magazinul de blănuri cu obloane unicat în Sibiu, este acum de covoare (bifăm? Nu), cel de jucării-pape-
tărie este strict un spaţiu cu o sobă de teracotă şi nimic în rest, dar, când ne-am
pierdut răbdarea complet, BINGO, două bucăţi. Loto-ul e la locul lui, chiar dacă are aspectul "rebranduit" şi nu-i mai spune "Loto-Prono" şi abia ghiceşti ce e acolo şi, Perla Coroanei, "La Popa Luca" fost "Bufet Brădet", fost "Ioan şi Dan" acum "Grand Plaza". Ce mai, tânăr de la 1925. Şi cam cu aceeaşi destinaţie, nu? Da, că hotelul-restaurant era şi olecuţă bordel, că după aia a devenit cârciuma favorită a ceferiştilor asta e altceva. Dar măcar nu am rămas cu mâna goală. Şi, dacă mai adăugăm aici şi frizeria de la parterul blocului "nou" de pe colţ cu Constituţiei, hai că ne iese ceva.

Final tot cu autobuz din gară

Aşa, ca o concluzie, se pare că la Sibiu, agenţiile Loto şi restaurantele sunt cele mai longevive ca destinaţie "pe acelaşi loc". Restul magazinelor au rezistat doar până la un "breaking point" care a fost perioada 90-istă. Haosul şi oportunităţile "tranziţiei la economia de piaţă" au făcut ca majoritatea spaţiilor comerciale ale Sibiului să se "piardă" în altceva şi să sucombe în "spaţiu de închiriat".
Oricum, din gară luăm 5-ul spre oraş, neuitând însă că şi "Rapid"-ul poate fi pe lista noastră. Oricum, subiectul e larg şi se poate reveni oricând.


comentarii
1 comentarii

Oare de ce sunteti atat de nostalgic, dle redactor?
@@@
22.02.2019 19:24
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia