logo
FITS
Atenţie, şoferi! Orice medic vă poate trimite la examinare dacă "simte" o afecţiune incompatibilă cu şofatul! Ce boli te pot lăsa fără permisul auto
Rareș BIŢU
2430 vizualizari
Atenţie, şoferi! Orice medic vă poate trimite la examinare dacă

Dacă observă că un şofer are o afecţiune care nu-i permite să urce la volan şi care ameninţă siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, medicii pot anunţa poliţia. Orice medic, nu doar cel de familie, aşa cum se întâmplă în prezent, îi poate lăsa pe şoferi fără carnet dacă le descoperă boli care le pot afecta capacitatea de a conduce. 

Potrivit unui act normativ care se aplică începând din 6 ianuarie 2019, orice medic poate trimite şoferi la reexaminare medicală în cazul în care observă afecţiuni medicale. Documentul a fost publicat joi în Monitorul Oficial în data de 4 ianuarie 2019. Actul normativ modifică şi completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în baza Legii nr. 345 din 2018.
Conducătorii auto sunt obligaţi să se prezinte la o clinică autorizată, în caz contrar riscând să piardă permisul de conducere. În prezent, legislaţia nu stabileşte ce se întâmplă dacă şoferul depistat cu o afecţiune refuză să se prezinte le examinare medicală.

  • "În esență, se va introduce o procedură mai clară referitoare la șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto, care se poate încheia cu pierderea automată actului. Practic, orice medic, nu doar cel de familie (așa cum e acum), va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată", scrie avocatnet.ro.
  • "Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (...), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (...), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului", se arată în actul normativ.

Ministrul Sănătăţii a emis un ordin cu privire la afecţiunile care nu sunt compatibile cu şofatul. Lista problemelor medicale include atacuri de panică, puseuri de tensiune, boli oftalmologice, etc. 
După ce primesc biletul de trimitere la doctor, şoferii au la dispoziţie maximum trei zile lucrătoare pentru a se prezenta la clinica indicată pentru examinare medicală de specialitate. 
Din acest punct, apar trei variante, după cum urmează:

1. Examinarea arată că şoferul este apt să conducă în continuare. În maximum 15 zile de la constatarea faptului că şoferul este apt, clinica anunţă medicul trimiţător, iar şoferul poate urca din nou la volan ... Cum? Ia, terminaţi cu prostiile şi nu vă mai gândiţi acum la şpăgi şi mica-nţelegere. E vreme şi pentru asta, da? Berechet!

2. Cazul doi: şoferul este găsit inapt în urma examinării medicale. Clinica are la dispoziţie doar o zi ca să anunţe poliţia rutieră, medicul trimiţător şi şoferul în cauză. Apoi, poliţia rutieră poate retrage şoferului permisul de conducere. 

3. A treia posibilitate: şoferul "somat" nu se prezintă la controlul medical solicitat. Dacă medicul trimiţător nu este informat de clinică, în cel mult 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere, cu privire la rezultatul examinării, acesta informează poliţia rutieră. Şoferul pierde permisul după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii comunicării medicului.

Dacă rămân fără permis, șoferii vor fi anunţaţi de poliție și, de la data comunicării acestui fapt, nu mai pot conduce. În cel mult trei zile lucrătoare de la comunicarea retragerii permisului, șoferii în cauză trebui să se prezinte la poliție pentru a preda actul.
Permisul de conducere poate fi recuperat  abia după ce şoferii vor scăpa de afecţiunile medicale depistate. Şi nu, nu vă repeziţi să vă gândiţi la şpăgi şi mici înţelegeri: e vreme - cum spuneam! - berechet. Toate la timpul lor, da?
Ca să fie siguri că tot acest mecanism va şi funcţiona, parlamentarii s-au gândit că nişte amenzi n-ar strica. Nici pentru medici, nici pentru clinici, în caz că ceva nu-i chiar cuşer. Doar la amenzile pentru poliţiştii mai ... generoşi, dispuşi să "coopereze" pentru liniştea şoferilor nu s-au gândit, dar n-o să ne împiedicăm acum de un biet amănunt, nu?
În prezent, nu există un asemenea protocol de colaborare între medici, clinici şi poliţie. În plus, doar medicul de familie poate trimite şoferii la control medical. De asemenea, legea nu spune ce păţesc şoferii care refuză să se prezinte la control medical.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia