Tribuna
Atenţie, mârlani! Cad amenzi dacă vă mai "scapă" mucurile de ţigări pe jos! Teoretic. Reguli noi pentru organizatorii de evenimente publice
Atenţie, mârlani! Cad amenzi dacă vă mai

Mârlanii care şi de acum încolo vor prefera să arunce tot pe jos mucurile de ţigară sau alte gunoaie riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Mbine, asta în cazul în care cineva se va deranja să şi constate că unii şi-au făcut din astfel de apucături veritabile obiceiuri. Pe durduliii cu chipiu nu-i mai pot pune la socoteală de când le-am toot văzut ignoranţa complet deşelată ori de câte ori şi-au îmbrăcinărit paşii prin zonă. Uite pe la Butoiul de Aur, de pildă, "reper" unde "mochetele" de seminţe şi covoraşele de mucuri îşi răsfaţă veşnicia sub atenta îndrumare a locatarilor, ştiu ei care. Ăia exact!

Cum  amenda nu mi se pare nici măcar ameninţătoare pentru bipezii cu astfel de îndeletniciri, nu cred că gradul de civilizaţie va fi pătruns, prea curând, de vreun fior. Gunoaiele de care tot mai mulţi se descotorosesc pe unde-i taie capul abundă mai ales în piaţete ori parcuri, iar soluţia pentru mârletele autohton ori de import nu poate fi decât aceeaşi sumă, însă exprimată sub forma unei amenzi, în euro. 
Fie că participă la concerte, festivaluri sau demonstraţii, persoanele care nu pot renunţa la aceste "tabieturi" pot fi sancţionate cu 3.000 de lei, potrivit unui proiect de act normativ care vizează modificarea Legii picnicului și care se află în dezbatere publică la Ministerul Mediului (MM).
Pentru ca noul proiect să devină literă de lege are nevoie de aprobarea Guvernului şi a Parlamentului.
Extinderea Legii picnicului are în vedere mai ales participanţii la evenimente publice. Aceştia vor fi obligaţi să arunce deşeurile doar în locuri special amenajate de organizatorii evenimentului, iar în măsura în care este posibil, gunoaiele să fie depozitate în containerele care corespund fiecărei categorii de material (plastic, metal, hârtie etc).
Dacă aruncă gunoaie sau mucuri de ţigări pe jos, în zona de desfășurare a evenimentului sau în împrejurimi, participanţii la evenimente sau reuniuni publice riscă amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei. 
Mucurile de ţigară sunt considerate unele dintre cele mai poluante reziduuri, având nevoie de aproximativ 200 de ani pentru a se descompune, potrivit Rai News.
"Proiectul va modifica Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic pentru ca aceasta să acopere și evenimentele sau reuniunile publice, nu numai picnicul. Asta înseamnă că, după intrarea în vigoare a proiectului, Legea nr. 54/2012 va acoperi și concertele, festivalurile, serbările, zilele localităților, demonstrațiile, manifestațiile politice ori religioase, care sunt organizate sau autorizate de autoritatea locală", anunţă avocatnet.ro.
Proiectul aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului aduce obligaţii noi pentru organizatorii de concerte, festivaluri sau manifestații politice ori religioase. Astfel, organizatorii de evenimente vor trebui să se asigure că la respectiva manifestare vor fi folosite numai ambalaje refolosibile sau biodegradabile, cele de plastic de unică folosință urmând să fie interzise.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de Klaus Iohannis prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

comentarii
1 comentarii

Vorbe-n vant! Ati mai scris despre asta si tot la stadiul de vorbe si scris ati ramas! Atata timp cat cetatenii nu fac nimic , Politia Comunitara care nu exista nu cred ca se va rezolva aceasta problema care roade societatea din Romania!
In tarile civilizate asa ceva este interzis!
Vorbesc de tarile civilizate incepand de la granita cu UNGARIA!
Degeaba tot hulim pe unguri si radem de ei, injuram de mortii mamii lor ca ei sunt cu 10-20 de ani inaintea noastra! La toate capitolele!
Nu vreau sa deviez de la subiect dar eu va cunosc pe voi editorialistii de la TRIBUNA si in special pe Caius care il stiu un om cu capul pe umeri!
ATATA timp cat in oras nu exista implicare din partea oamenilor si a autoritatilor , ciorimea si vagabonzii care au impanzit orasul au cale libera sa faca ce vor ei...
PACAT ca s-a ajuns aici! Este strigator la cer ce se intampla in acest oras si nu vad sa se rezolve problema!
Orasul junglei, unde nu exista politie , asa vad eu lucrurile!
Leonard
12.09.2019 11:47
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia