Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Astra Film Festival continuă. Cine sunt specialiştii care jurizează documentarele?
Astra Film Festival continuă. Cine sunt specialiştii care jurizează documentarele?
Astra Film Festival este în toi. Cele mai bune şi noi documentare ale momentului rulează în diferite spaţii din centrul oraşului, marcând, astfel, un sfert de veac de existenţă a celui mai important festival de acest gen din Europa şi nu numai. Pentru al 25-lea an consecutiv, ex-perţii şi profesioniştii de artă cinematografică s-au adunat la Sibiu. În ediţia actuală, juriul este compus din Ally Derks, Haruka Hama, Liviu Tipuriţă, Cristian Tudor Popescu, Dina Iordanova, Simon Kilmurry, Alexandru Solomon, Marin Martschewski, Michael Stewart, Adina Popescu, Ruben Vermeersch, Vintilă Mihăilescu şi Cristi Puiu. Astra Film Festival este în toi. Cele mai bune şi noi documentare ale momentului rulează în diferite spaţii din centrul oraşului, marcând, astfel, un sfert de veac de existenţă a celui mai important festival de acest gen din Europa şi nu numai. Pentru al 25-lea an consecutiv, ex-perţii şi profesioniştii de artă cinematografică s-au adunat la Sibiu. În ediţia actuală, juriul este compus din Ally Derks, Haruka Hama, Liviu Tipuriţă, Cristian Tudor Popescu, Dina Iordanova, Simon Kilmurry, Alexandru Solomon, Marin Martschewski, Michael Stewart, Adina Popescu, Ruben Vermeersch, Vintilă Mihăilescu şi Cristi Puiu.

Cavaler al "Ordinului Artelor şi Literelor"

 

Ally Derks şi-a început cariera ca organizator al "Festikon", festival anual de film din Olanda. În 1998, a pus bazele Festivalului Interna­ţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), iar din 1989 este directorul festivalului. Derks a făcut selecţii pentru programe retrospective cu documentare din diverse ţări de pe glob. A făcut parte din juriile unor festivaluri precum cele de la Sundance, Cracovia şi Sankt Petersburg şi a obţinut multe premii pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinema-ului documen­tar. Guvernul francez i-a înmânat în 2015 medalia "Ordinul Artelor şi Literelor" în grad de cavaler. În de­cembrie 2016, a primit prestigiosul "Pioneer Award" din partea "Aso­ciaţiei Internaţionale a Documen­tariştilor".

 

Cu istorie în povestea filmelor

 

Haruka Hama este coordona­toare la Festivalul Internaţional de Film Documentar din Yamagata şi directoarea biroului din Tokyo al festivalului. Colaborează şi cu Cine­matrix, companie de distri­buţie de film. Este cofondatoarea Cimarcus, o entitate curatorială de artă. Un alt membru al juriului este Cristian Tudor Popescu, un critic şi istoric de film, are un doctorat în film şi media. Este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din România.

 

Unul din cei mai respectaţi antropologi

 

Vintilă Mihăilescu este unul din cei mai respectaţi antropo­logi culturali ai României. Între 1979 şi 1991 a făcut parte din echipa de cercetători ai Centrului de Cercetări Antropo­logice din cadrul Academiei Române, ajungând să conducă Departamentul de Antropologie Culturală. Din 1998 scrie cu regu­laritate pentru publicaţia Dilema. În 2005 a devenit directorul Muzeului Ţăranului Român.

 

Laureat al Festivalului de la Cannes

 

Cristi Puiu a debutat în regia de lungmetraj  în 2001 cu filmul "Marfa şi banii", la Festivalul de la Cannes. Mulţi critici spun că este filmul care a dat naştere Noului Val Româ­nesc. De asemenea, este laureat al pre­miului "Un Certain Regard", care a ajuns să fie considerat unul dintre cele mai bune filme româ­neşti din toate timpurile. În 2010 a regizat "Aurora" şi în 2016 "Siera­nevada", primul său lungmetraj selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

 

Ce vedem astăzi la AFF?

Sala Thalia

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora  16: "Methen's party" ("Partidul lui Meuthen")

*Ora 18: "Golden dawn girls" ("Fiicele partidului")

*Ora 20: "Jurnal de România: Constanţa", spectacol de Carmen Lidia Vidu

*Ora 21:30 "Caniba" ("Caniba")

Aula Magna

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: "Social animals" ("Animale sociale")

*Ora 18: "Find fix finish", "The cleaners" ("Agenţii de curăţare")

*Ora 20:30: "Sabd and blood" ("Nisip şi sânge")

Teatrul "Gong"

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: "If only there were peace" ("Măcar de-ar fi pace"), "5 years after the war" ("5 ani după război"), "Ma" ("Mama"), "One day in Alepo" ("O zi la Alep")

*Ora 18: "Nussbaum 95736" ("Nussbaum 95736")

*Ora 19:30: "The Sun will rise" ("Soarele va răsări")

*Ora 21: "Yvonne" ("Yvonne")

Astra Film Cinema

*Orele 8:30-14: Astra Film Junior

*Ora 16: "Daiana" ("Daiana"), "Film for Carlos" ("Un film pentru Carlos"), "Marie" ("Marie")

*Ora 18:30: "Maregrave" (" Maregrave"),  "My father, Imre" ("Tatăl meu, Imre")

*Ora 20:15 "Anniversary" ("Aniversare"),

*Ora 21:30 "Long live Bulgaria"

Mansarda

*Ora 10: "Solving my mother" ("Mama mea, o ecuaţie")

*Ora 12: "Thinking like a mountain" ("A gândi precum un munte")

*Ora 14: "The image you missed" ("Imaginea neobservată")

*Ora 16: "After the revolution" ("După revoluţie")

*Ora 17:45: "Balkan champion" ("Campionul balcanic")

*Ora 19.30: "Monyo+Baba"

*Ora 21: "Lecţii simple"

DOM, Piaţa Mare

*Orele 9-14: Astra Film Junior

*Ora  16: "After Cherenkov" ("Efectul Cherenkov")

*Ora 17: "Astronaut" ("Astronaut")

*Ora 17:45: "Oceans in space" ("Oceane în spaţiu")

*Ora 18:45: "Liminality" ("Liminal")

*Ora 19:45 "Stardancer's walz" ("Vals printre stele"), "Faster than light" ("Peste viteza luminii")

*Ora 20:45: "Closer to the stars" ("Mai aproape de stele")

*Ora 21:45: "Sky on fire" ("Cerul în flăcări")

Sala de sticlă (Sala Thalia)

*Orele 10-15: Industry sessions

Habitus

*Ora 16: "Valea Jiului- Notes", "They just come and go" ("Toţi sunt trecători"), "Because of salt" ("Sarea noastră cea de toate zilele"), "If objects could speak" ("Dacă obiectele ar vorbi")

*Ora 18:30: "Password: Fajara ("Parola: Fajara"), "It was tomorrow" ("S-a întâmplat mâine")

*Ora 20:30: "The end" ("Sfârşit")

Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

"25 de ani de Astra Film Festival. Cum s-ar putea comprima o pleiadă de filme excepţionale, personalităţi extraordinare, entuziasmul şi atmosfera atât de particulară, în aşa fel încât spiritul festivalului să nu se piardă? Momente transformatoare de vieţi pentru atâţia dintre noi? Cuvântul care îmi vine în minte e provocare. Încă din prima zi a existenţei sale, festivalul a stat sub semnul provocării. În 1993, era un proiect mult prea inovator ca cineva să creadă în el. Acum 25 de ani nici eu nu aş fi putut explica în cuvinte ce urma să construiesc, cu cine şi cum anume", spune Dumitru Budrala, director fondator al festivalului.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia