logo
Astra Film Festival 25 - un regal al documentarului, o săptămână de filme despre oameni şi poveştile lor reale
Andra MARINESCU
991 vizualizari
Astra Film Festival 25 - un regal al documentarului, o săptămână de filme despre oameni şi poveştile lor reale
*Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu (15-21 octombrie) cuprinde peste 400 de evenimente cinematografice, care se vor desfăşura timp de şapte zile în nouă spaţii special amenajate în centrul istoric. *Programul include 129 de filme de non-ficţiune, opt discuţii panel, întâlniri cu profesionişti din industrie, concerte live şi peste 60 de sesiuni de dezbateri cu realizatori români şi străini prezenţi la Sibiu. În deschiderea festivalului va rula cel mai nou film al regizorului Dumitru Budrala, „Transalpina – Drumul Regilor”, un documentar-eveniment în anul României Centenare.*

Astra Film Festival 2018 începe luni, 15 septembrie, moment în care Sibiul va deveni gazdă a numeroase proiecţii, evenimente şi invitaţii de marcă din lumea internaţională a cinematografiei de non-ficţiune. Nouă spaţii special amenajate vor deveni tot atâtea locuri de întâlnire pentru iubitorii filmului de non-ficţiune: Astra Film Cinema, Mansarda Astra Film, Teatrul "Gong", Aula Magna a Facultăţii de Medicină, Librăria "Habitus", Sala Thalia, Sala de Sticlă şi mult apreciatul DOM din Piaţa Mare – pentru proiecţiile 360 (Domul mare) şi proiecţiile VR (Domul mic) – unice în România.

Nou şi “wow” la AFF 2018

„Aş vrea să vorbesc cu Vladimir Vladimirovici Putin”, gâfâie în receptor, vizibil epuizat, Boris Elţîn, fostul preşedinte al Federaţiei Ruse. Pe 31 decembrie 1999, ruşii şi întreaga lume aflau că Elţîn urma să demisioneze şi au făcut cunoştinţă cu cel care, în mai puţin de două decenii, avea să transforme din nou Rusia într-o putere militară cu ambiţii globale. „Martorii lui Putin”, filmul lui Vitaly Mansky, fost şef al departamentului de producţii documentare al televiziunii ruse de stat, cuprinde scene filmate chiar de acesta în intimitatea puterii de la Kremlin, cu ultimii trei lideri marcanţi ai URSS şi ai succesoarei acesteia, Federaţia Rusă: Mihail Gorbaciov, Elţîn şi, desigur, Putin.

Un alt film-eveniment este „A gândi ca un munte”, documentarul germanului Alexander Hick, primul cineast invitat de indigenii Arhuaco să viziteze şi să filmeze comunităţile şi siturile lor sacre de pe cel mai înalt munte al Columbiei, Sierra Nevada de Santa Maria.

Deşi nu este propriu-zis un documentar, „Stix”, filmul germanului Wolfgang Fischer, dă senzaţia unuia: stilistica reţinută, aproape minimalistă, cu care regizorul narează povestea lui Rike, o navigatoare amatoare care întâlneşte în largul coastelor Africii de Est un vas de refugiaţi plutind în derivă, a adus deja premii acestei pelicule, deja o favorită a festivalurilor europene.

Acestea sunt doar trei proiecţii care nu ar trebui să lipsească din calendarul iubitorilor genului.

Transalpina” şi The Tiger Lillies în deschiderea festivalului

Deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Astra Film Festival le va da fanilor cinematografiei de nonficţiune ocazia de a asista la premiera celui mai recent film al lui Dumitru Budrala, „Transalpina – Drumul Regilor”. Cunoscut, probabil, încă din vremea romanilor, drumul care leagă Muntenia de Ardeal traversând masivul Parâng se numea în vechime „Poteca Dracului”. Poveştile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munţilor, văile şi peşterile evocă spiritul locului şi reprezintă motivul fascinaţiei cu care regizorul a abordat subiectul.

Tot în deschiderea festivalului, publicul va avea ocazia de a-i vedea şi pe britanicii de la The Tiger Lillies. O trupă-cult ce practică o muzică greu de clasificat, între cabaret berlinez şi teatru de estradă infuzat cu o doză serioasă de punk, un soi de Monty Python sub formă de musical regizat de Pedro Almodovar. Dacă pare avangardist, chiar aşa şi e; piesele lor sunt adesea extrem de lirice şi uneori incredibil de amuzante.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia