logo
Astăzi, începe primăvara astronomică şi ziua este egală cu noaptea
Astăzi, începe primăvara astronomică şi ziua este egală cu noaptea
Astăzi începe primăvara. Vorbim despre cea astronomică, având în vedere că are loc echinocţiul de primăvară. Astăzi, ziua şi noaptea vor fi egale, iar după 21 martie ziua se va mări, iar natura se va trezi la viaţă. Se spune că odată cu această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele, alungând frigul: "Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură".

Termenul "echinocţiu" provine din cuvântul latin "æquinoctium", rezultat din combinarea cuvintelor "æquus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte).

Echinocţiul de primăvară este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Data acestuia diferă de la un an la altul.  Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

La noi, primăvară, în emisfera sudică toamnă

Cel de-al doilea echinocţiu al anului reprezintă momentul în care soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând în emisfera sudică, în jurul datei de 23 septembrie. Cu alte cuvinte, dacă pentru noi astăzi ziua va fi egală cu noaptea şi începe primăvara astronomică, în emisfera sudică a globului tot astăzi ia startul toamna astronomică.

Focuri pentru a arde iarna

Pe vremuri, numeroase ritualuri păgâne sărbătoreau echinocţiul de primăvară pentru a creşte fertilitatea pământului şi a naturii. Se aprindeau şi focuri, pentru a arde iarna şi a renaşte spiritul primăverii. Se credea că focurile şi rugăciunile ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând echilibrul dintre lumină şi întunerci.

Ziua armoniei


Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, echinocţiul de primăvară se produce atunci când longitudinea astronomică revine la valoarea de zero grade.

 

FOTO: www.astro-urseanu.rocomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia