Tribuna
Armata, în arta cinematografică românească
Andra MARINESCU
2275 vizualizari
Armata, în arta cinematografică românească
Cum e armata redată în arta cinematografică românească? Vom afla în perioada 14 - 19 noiembrie, când va avea loc o masă rotundă pe această temă. Evenimentul face parte din cadrul proiectului cultural "Asociațiunea ASTRA - memoria personalităților și evenimentelor emblematice din istoria sibiană", o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.


La acțiune, vor participa cadre didactice civile și militare, studenți și elevi din instituțiile sibiene de învățământ superior și preuniversitar, precum și alți invitați. Pentru public, intrarea este liberă.
 

Programul evenimentului


Masa rotundă "Armata, oglindită în arta cinematografică românească", va debuta pe 14 noiembrie, ora 16, în sala de lectură a Cercului Militar Sibiu, cu vizionarea "Pădurii spânzuraților". Prezentarea filmului îi va aparține prof. univ. dr. Mihaela Grancea, de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în timp ce muzeograful CNM Adrian Scheianu va vorbi despre  "Capitaine Conan - o peliculă franceză inedită despre Primul Război Mondial".

Pe 15 noiembrie, la aceeași oră și tot la Cercul Militar, se va vedea "Capcana mercenarilor", prezentată de conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu, de la ULBS, iar drd. Adrian Alexe, muzeograf al Muzeului ASTRA, va vorbi despre "Uniforme, ordine și medalii din timpul Primului Război Mondial".

Pe 16 noiembrie, respectând același loc și aceeași oră, va avea loc vizionarea "Cărărilor gloriei", prezentate de prof. univ. dr. Mihaela Grancea, care va povesti și despre "Drama soldatului în filmul artistic de referință, despre 'Marele Război' (anii '30 - '60)".

Pe 17 noiembrie, la Cercul Militar, de la ora 10, va fi vizionat "Triunghiul morții". Prezentarea îi aparține lui Mihai Fulger, directorul Arhiei Naționale de Filme - Cinemateca Română.
Pe 18 noiembrie, evenimentele se mută în Aula "Avram Iancu" de la ULBS (Facultatea de Litere și Arte), de la ora 16 putând fi văzute "Independența României" (1912) și "Datorie și sacrificiu" (1925), prezentate tot de Mihai Fulger. Conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu va vorbi despre "Istorii oculate în documentarul străin și românesc recent despre Marele Război".
Pe 19 noiembrie, de la ora 10, la Cercul Militar, va fi vizionat filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu" și se va desfășura dezbaterea "Filmul istoric românesc în postcomunism și abandonul temelor majore. Cauze și efecte", moderată de Mihaela Grancea.
Partenerii acțiunii sunt Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română, Cercul Militar Sibiu,  Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Universitatea Româno-Germană Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (instituții de invățământ gimnaziale și liceale), Școala de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” Sibiu și  Centrul de Instruire pentru Comunicații și Informatică „Decebal” Sibiu.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA