logo
Apulum
Aproximativ 600 de elevi au învățat de la polițiști cum să protejeze patrimoniul
Aproximativ 600 de elevi au învățat de la polițiști cum să protejeze patrimoniul

Polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Sibiu au derulat acțiuni permanente pentru salvarea, protejarea şi păstrarea în cele mai bune condiţii, a obiectelor sau obiectivelor care fac parte din această categorie. Anual, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu şi Fundaţia COLLEGIUM XXI desfăşoară în parteneriat proiectul educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”. Este vorba despre un proiect organizat în cadrul programului Școala altfel la nivel naţional, acesta fiind la cea de-a cincea ediţie. Este, de asemenea, o campanie de informare şi de măsuri educative organizată pentru creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce distrugerea sau degradarea patrimoniului cultural naţional.

Principalul obiectiv al acestei activităţi, desfășurate în perioada aprilie – mai, este promovarea patrimoniului cultural sibian în rândurile tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu.

Dacă în ediţiile precedente proiectul a vizat toate judeţele ţării, în anul 2018 a fost restrâns la zece judeţe, selecţia fiind realizată în baza bogăţiei şi varietăţii patrimoniului cultural din fiecare unitate administrativă, dar şi a activităţii inspectoratelor de poliţie în acest domeniu şi a implicării lor în ediţiile precedente ale proiectului, I.P.J. Sibiu fiind una dintre unităţile cele mai performante în acest sens.

De la debutul proiectului, în anul 2014, acesta s-a extins, iar numărul elevilor participanţi a crescut foarte mult, în această ediţie fiind implicaţi în jur de 600 de elevi.

În cadrul prezentărilor, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale a purtat un dialog deschis cu elevii despre problemele privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia din domeniu şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu.

Prezentările reprezentanţilor I.P.J. Sibiu s-au completat cu vizite la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA unde au putut fi urmărite şi evidenţiate măsurile de conservare şi protejare a bunurilor din colecţiile acestor instituţii. Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, este unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, organizând, până în prezent, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, numeroase şi însemnate proiecte culturale.

Noutatea ediţiei din acest an a proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” în judeţul Sibiu constă, pe lângă numărul mai mare de elevi participanţi, şi în implicarea în activităţile organizate a elevilor Şcolii Gimnaziale ”Ioan Ban-Dascălu” din Poiana Sibiului (123 elevi din clasele V-VIII), proiectul fiind astfel extins şi în zona rurală a judeţului, nu întâmplător fiind aleasă o localitate din  Mărginimea Sibiului, zonă etnografică foarte bogată în tradiţii şi în obiective de patrimoniu cultural local şi naţional.

Pe lângă instituţia de învăţământ menţionată, la proiect au mai participat:  Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Şcoala Gimnazială Radu Selejan Sibiu şi Şcoala Gimnazială Regele Ferdinand Sibiu, activitatea fiind încheiată prin prezentările realizate la Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu.

Activitățile au avut loc atât în sala de conferinţe a Muzeului ASTRA, cât şi la sediile şcolilor participante, urmate de vizite la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia