logo
Aparat complex de resuscitare pentru nou-născuţii din Sibiu
Sorana MAIER
9311 vizualizari
Aparat complex de resuscitare pentru nou-născuţii din Sibiu
Livia Ognean şi Gabriela Alexandrescu © Daniel Bălţat

Salvați Copiii România a donat Maternităţii din Sibiu o masă radiantă cu modul de resuscitare, pentru salvarea copiilor născuți prematur, un aparat complex care poate ajuta la salvarea copiilor născuţi cu probleme. 

Aparatul permite medicilor să aplice toate procedurile incluse în protocoalele europene şi internaţionale, spune Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Maternitatea Sibiu.

 

Copiii născuţi la Maternitatea Sibiu au o şansă în plus să supravieţuiască după ce spitalul a primit un aparat complex de resuscitare.
Pentru copiii prematuri, primele minute sau chiar secunde de intervenţie din partea medicilor sunt esenţiale

  • Reanimarea nou-născutului este o mare urgenţă, un complex de manevre şi proceduri salvatoare de viaţă. Dar nu numai atât. Până în urmă cu doi ani se vorbea despre "ora de aur",  de prima oră din viaţa nou-născutului, pentru că șansele la viață  depind în foarte mare măsură de rapiditatea, corectitudinea şi eficienţa îngrijirilor acordate nou-născutului în momentul naşterii. Astăzi vorbim chiar de "minutul de aur",  pentru că studiile arată cât de importantă este o reanimare promptă şi corectă. Evident că o masă radiantă modernă, dotată cu modul de resuscitare modern şi facilităţi de evaluare a măsurilor de reanimare, este esenţială pentru ca recomandările actuale de reanimare să poată fi aplicate corect şi cu succes. Asigurarea căldurii pe durata reanimării şi posibilitatea de a doza şi monitoriza presiunile de ventilaţie şi concentraţia de oxigen folosită sunt extrem de importante pentru toate categoriile de nou-născuţi dar mai ales pentru cei cu risc crescut, prematurii ”, a declarat dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Maternitatea Sibiu.

Călin Remus Cipăian, Gabriela Alexandrescu, Livia Ognean, Radu Chicea
Călin Remus Cipăian, Gabriela Alexandrescu, Livia Ognean, Radu Chicea © Daniel Bălţat
 

Valoarea aparaturii donate de Salvaţi Copii este de 17.000 euro, iar în ultimii ani, asociaţia a mai făcut donaţii în valoare de 30.000 euro.

Un copil din 10, prematur

398 din cei  2.940 (13,5%) de copii veniți pe lume anul trecut  la Maternitatea din Sibiu s-au născut prematur și au avut nevoie de suport medical imediat pentru a supraviețui. 
La Sibiu, rata mortalităţii infantile este de 4 la mie, în condiţiile în care la nivel naţionale este de 8 la mie.

Dr. Ognean, lângă aparatul de masa radiantă cu modul de resuscitare
Dr. Ognean, lângă aparatul de masa radiantă cu modul de resuscitare © Daniel Bălţat


Dr. Călin Remus Cipăian, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a spus că faptul că la Sibiu rata motalităţii este aproape jumătate faţă de media naţională însemnă foarte mult, înseamnă un efort susţinut al medicilor, în condiţiile în care Maternitatea Sibiu este de gradul III, poate trata cazuri grave de prematuritate şi preia pacienţii din judeţele Alba şi Vâlcea.

România, pe primul loc în UE, la mortalitatea infantilă

Demersul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.

  • Suntem pe drumul cel bun în salvarea copiilor născuți prematur, dar încă departe de capătul acestei lupte. Este crucial să înțelegem și o vedem pe cifre concrete, că viața unui copil venit pe lume prea devreme depinde în mod direct de intervenția medicală imediată. Nici un minut nu poate fi pierdut, atunci când este vorba despre un prematur care trebuie îngrijit, susținut medical până când prinde singur putere să facă față lumii exterioare. Nimic, însă, nu se compară cu ziua în care un copil născut prematur poate să plece acasă. Suntem conștienți că efortul de a reduce rata mortalității infantile în România nu poate fi decât unul asumat pe termen lung. Am decis să ni-l asumăm, pentru că rezultatele se văd, iar ele se cuantifică în vieți puse pe un făgaș firesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România. 

În 2014 și 2015, Organizația Salvați Copiii a mai donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu un incubator performant de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator pentru nou-născuți în valoare de aproximativ 30.000 de euro. 
Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Dr. Radu Chicea, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Sibiu, spune că Maternitatea din Sibiu nu este una cu lipsuri, ci a fost complet modernizată, atât aparatura cât şi clădirea, însă tipul de aparat performant donat acum face diferenţa pentru supravieţuirea unui nou-născut. 

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. 

Călin Remus Cipăian, Gabriela Alexandrescu, Livia Ognean, Radu Chicea
Călin Remus Cipăian, Gabriela Alexandrescu, Livia Ognean, Radu Chicea © Daniel Bălţat
 

 

 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia