Tribuna
Angajații companiilor din Sibiu, "la cuțite" în Muzeul ASTRA. "Puiul bețiv", tocana de porc, sarmalele și cârnații bavarezi, printre ofertele din meniu
Andra MARINESCU
3417 vizualizari
Angajații companiilor din Sibiu,
© Arhiva TRIBUNA
"Pui bețiv", ceaun de porc, cârnați bavarezi în chiflă, în combinație cu cârnați sibieni picanți și ceapă crocantă, ciolan afumat cu fasole în două culori, sarmale și varză se numără printre rețetele ce vor fi pregătite, duminică, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului "Diplomație și bun gust", desfășurat de Asociația "Sibiu 1191", în parteneriat cu Muzeul ASTRA, începând cu ora 12.


Zece echipe românești, dar și de peste granițe, din Serbia, vor pregăti în ultima zi a săptămânii mâncăruri realizate după rețete tradiționale și reinterpretate. Echipele care vor găti duminică sunt trimise de companii importante din Sibiu, printre care Dedeman, VISMA Software, DB Schenker Romania, Policlinica Medica , Rotary Club Sibiu , Consilo Web, Carrefour, Matec, Boromir. Ca o premieră în acest an, va participa prima echipă din străinătate – Ugostiteljsko turistička škola (Școala de catering si turism ), din stațiunea Vrnjačka Banja , Districtul Raška, Serbia.


"După o primă ediție de succes, care a avut aproximativ 5.000 de vizitatori și degustători, ne-am gândit că este bine să organizăm și o a doua ediție. Am strâns atunci 10.000 de lei pentru a-i dona Muzeului ASTRA, în scopul organizării unor evenimente. Toate echipele companiilor din Sibiu au o anumită influență internațională, pentru că reprezintă diferite țări. De exemplu, Dedeman reprezintă România, Visma provine din Norvegia și altele", spun reprezentanții Asociației "Sibiu 1191". 


Unele dintre echipele care vor găti duminică în Muzeu și-au anunțat deja rețetele, în cadrul unei conferințe de presă. O rețetă inedită pare să fie "Puiul bețiv", așa cum l-au numit reprezentanții companiei Dedeman. Pentru a o realiza, vor folosi - spun ei - cinci tipuri de alcool, în care se va "scălda" puiul, usturoi, ardei iute și alte ingrediente ce vor rămâne secrete până duminică. "Ne-a încântat ideea proiectului, încă de la început, pentru că sprijinim, astfel, realizarea unui atelier penrtu copii. Proiectul are și o latură socială", spune Radu Mladen, director al Dedeman Sibiu. 
Compania DB Schenker spune că va veni în Muzeu pentru a găti o rețetă austriacă. "Am fost în 2018 la acest eveniment și am rămas plăcut impresionat. Am zis că la anul vreau și eu să particip! Am implicat colegi din Sibiu, Cluj, București. Noi am făcut și repetiții înainte!", spun reprezentanții DB Schenker. 
Cu o mâncare ce implică porc la ceaun vor veni cei de la Consilo. "Am abordat diferit tema aceasta a gătitului. O mână de colegi vor găti pentru restul colegilor. Avem 50 de colegi care și-au anunțat prezența și care urmează să vină din Deva, Alba Iulia", spun cei de la Consilo.
Echipa de la Rotary Club Sibiu va găti cârnați bavarezi în chiflă, alături de cârnați sibieni picanți, cu ceapă crocantă, iar Policlinica Medica va propune un ciolan afumat cu fasole în două culori.
Potrivit organizatorilor, Școala de Bucătari din Serbia va aduce mai multe rețete, printre care se vor număra sarmalele și varza. 
Cei care vor să guste din preparate trebuie să achite suma de 15 lei/ porție, sub forma unei donații, care va merge în contul Palatului Copiilor, în vederea renovarii si susținerii tinerilor sibieni care urmează cursurile de muzică.
Ziua de duminică va fi completată de un spectacol multicultural, în cadrul căruia vor fi prezentate momente de dans, muzică și tradiții specifice românești si internaționale, dar și activități dedicate copiilor. Vor participa Ansamblul "Călușerii" din Rășinari, Ansamblul de dansuri săsești Sebeș, Palatul Copiilor cu un program de dansuri, muzică populară, ușoară și folk, supramarionete, program de animație pentru copii, muzică tradițională germană și austriacă, și Sebastian Stan care va susține un program de muzică populară împreună cu invitații săi.

"Povestea mălaiului", în peste 200 de pagini


Ediția a doua a proiectului "Diplomație și bun gust" a adus și lansarea unei noi cărți. Este vorba despre "Povestea mălaiului, de la tradiție la contemporan în regiunea Sibiu", semnată de Anca Tulbure și Cristina Anca-Danciu. Editorul volumului apărut la Editura Astra Museum este Camelia Sava, decanul Facultății de Științe Agrucole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.


"Am cules rețete din cele cinci microregiuni ale Sibiului și am încercat să structurăm cumva pe bucate și deserturi. Ideea este că rețetele pe care le-am introdus în carte nu sunt rețete care să facă referire la mâncăruri care se consumă cu mămăligă - foarte puține. Restul sunt rețete care conțin mălai.
Povestea cred că ne călăuzește pe toți și cred că putem culege multe învățăminte din ea. Am fost fericită să o găsim, e anonimă, însă spune așa... Că într-un sat sărac un sătean avea cea mai bună recoltă de porumb. O recoltă care i se datora muncii, bineînțeles. La concursul pe care îl făceau în satul respectiv și își evaluau calitatea recoltei, în fiecare an era câștigător. Cu toate acestea, nu contenea ca mereu să ofere din boabele lui și concurenților. Un ziarist a ajuns la acel concurs și l-a întrebat motivul pentru care face lucrul acesta, că este clar că oferă potențial concurenței. Și el a spus: "Măi băiatule, este o lege a firii. Dacă vrei să fii câștigător, trebuie să clădești alături de o comunitate. Bineînțeles că dau din boabele mele de calitate. Dacă vreau să păstrez calitatea, atunci trebuie să dau vecinilor mei, astfel încât, prin polenizare, să creștem calitatea în zonă". Surprinzător. Din toate acestea, consider că avem de învățat. Putem trage concluzia că fericirea vine atunci când cauți să o oferi și altora", a spus Anca Tulbure, unul dintre autorii cărții.

 

Volumul redă, printre altele, și istoria porumbului și cultivarea în regiunea Sibiu, tehnologia de obținere a mălaiului, dar și aspecte privind asigurarea calității și siguranței alimentare la obținerea mălaiului sau aspecte terapeutice ale făinii de porumb.







comentarii
1 comentarii

Oameni neduși la biserică.
Un cititor
10.08.2019 12:37
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA