Tribuna
Andrei Pleşu: "Sibiul mă ajută să pledez pentru ideea că, în materie de cultură, nu există o singură capitală, există multe”
Alexandra DRAGUT
3189 vizualizari
Andrei Pleşu:

Filosoful Andrei Pleșu, o personalitate marcantă a vieții sociale, spirituale și culturale din România, a fost joi seara la Sibiu, în Aula Magna a Universităţii "Lucian Blaga". Identitatea Europei între Răsărit și Apus”, ce are de dat Europa și ce motivație are să primească sute de milioane de transfugi sunt principalele teme de impact pe care le-a discutat împreună cu sibienii, în cadrul dezbaterii culturale "Europa: doar Occidentul?". Alături de Andrei Pleșu au mai fost şi prof. univ. dr. Piero Coda din Ita­lia, prof. univ. dr. Ioan I. Ică şi Sorin Radu.

 

”Am venit destul de intimidat pentru că tema este solemnă”, așa și-a început discursul scriitorul Andrei Pleșu. ”Între Est și Vest, între Bizanț și Occident este o temă acută în ambianța europeană și în România. Ce are de dat Europa? Europa este spațiul de civilizație care, mai mult ca orice alt spațiu de civilizație, a avut o uriașă curiozitate pentru celălalt. Interesul european pentru alteritate este caracteristic pentru civilizația noastră. Până și antieuropenismul, tot o invenție europeană este. Europa este un spațiu cu simț autocritic mult mai mare decât altele și cu acest gust special al alterității. Importantă este tema ecumenismului căreia i se dedică acest centru. Ecumenismul are la noi o presă ambiguuă. Există oameni importanți, chiar din spațiul bisericii noastre, care socotesc discursul ecumenic aproape o erezie și există alții care l-au trnasformat într-un discrus politic. Vorbind mereu despre Est și Vest aș meționa faptul că neglijăm în felul acesta o altă dimensiune a civilizației europene, dezbaterea Nord – Sud. Este o dezbatere vie, care în ultima perioadă a căpătat aspecte dramatice”, a spus Andrei Pleșu.

 

De Sibiu – spune el - că îl leagă multe amintiri. ”Sibiul este un loc esențial pentru mine, deoarece este lângă Păltiniș. Eu am fost la Păltiniș în perioada vieții mele în care m-am format. Amintirile mele legate de Constantin Noica și de Sibiu în general, de Aurel Cioran, de tot ceea ce a însemnat viață culturală sibiană, cu grupul de la Sibiu, sunt un reper pentru mine. Sibiul mă ajută să pledez pentru ideea că, în materie de cultură, nu există o singură capitală, există multe”, ne-a spus scriitorul. 

”Pariază” pe tineri

Întrebat ce părere are despre tânăra generație, filosoful spune că este încrezător. ”Îmi fac speranțe în legătură cu ei, sper să reușească ei ce nu am reușit noi. Uneori mă tulbur să văd că nu mai am un contact spontan cu această generație, au alte instrumente, alte viziuni, dar pariez pe ei”, speră Andrei Pleșu.

”Suntem un spațiu în care Orientul, Occidentul, Răsăritul și Apusul se pot întâlni”

Eseistul a subliniat și faptul că, în afară de disputa Nord - Sud, mai este și problema spațiilor care nu sunt nici la Nord, nici la Sud, nici la Est, nici la Vest, adică unde suntem noi. ”Suntem plasați într-un spațiu care poate fi și avantajos și neavantajos. Suntem la Est de Vest și la Vest de Est. Acest lucru poate însemna că suntem un minunat loc de sinteză, avem locația armonizării diferențelor, suntem foarte buni intermediari pentru că suntem la mijloc. Aceasta ar fi partea roză dintre Est și Vest. Suntem un spațiu în care Orientul, Occidentul, Răsăritul, Apusul se pot întâlni, suntem un bun spațiu de tranzit. Suntem niște intermediari utili” a adăugat Andrei Pleșu.  

”Ai cui suntem noi?” este o întrebare pe și-a pus-o Andrei Pleșu în timpul discursului. ”Atunci când simțim că o luăm prea la vale pe linia aderențelor estice, căutăm să ne reamplasăm într-o rigoare apuseană și ne luăm distanțe față de răsărit. Când o luăm prea la Vest, apar voci care spun <>, asta dezvoltă un sindrom la neapartenenței. Ai cui suntem noi? Ezităm mereu între vechi și nou, ori avem tradiționaliști care spun că trebuie să ne ținem cu dinții de tradiția noastră, ori avem înnoitori care spun să o luăm înainte, spre progres, să ne modernizăm”, a mai spus scriitorul.      

”A apărut un fel de dialog al surzilor între Est și Vest, care nu face bine niciuneia dintre părți”

Filosoful spune că noi în Europa trăim în mod maniheist și nu ne vom reașeza cum trebuie în spațiul european până nu depășim acest tip de maniheism. ”Tema de astăzi este <>, dar la ce se întâmplă în jurul nostru putem avea și un titlu secund <>, pentru că lucrurile au devenit tensionate. Noi în Europa trăim în mod maniheist. Primul eșec la integrării europene este Marea Schismă, primul eșec al dialogului Est-Vest este cel care a dus secol după secol la Marea Schismă. Atunci a apărut un fel de dialog al surzilor între Est și Vest, care nu face bine niciuneia dintre părți”, a conchis Andrei Pleșu. 

”Toți sunt patrioți la o sarma, dar când este să facem ceva pentru țara noastră, este negociabil”

Un alt subiect abordat în cadrul dezbateri a fost naționalismul. ”Mi se pare normal să ții cu locul unde te-ai născut, să fii solidar cu istoria țării tale și să socotești că, de vreme ce te-ai născut aici, este ceva providențial în acest lucru. Nu te naști degeaba într-un anumit loc și într-un anumit moment. Statutul național al unui om este un factor pe care trebuie să ți-l asumi. Am avut discuții cu un public de succes, care spune că poporul român este un popor de genii și de victime, adică suntem extraordinari, dar nu ne iubește nimeni. Cu acest tip de gândire nu avem nicio șansă să progresăm, să ne civilizăm cu adevărat. Toți sunt patrioți la o sarma, dar când este să facem ceva pentru țara noastră, este negociabil”, a subliniat eseistul.   

Evenimentul a fost organizat de Aso­ciaţia Studia Oecume­nica, împreună cu Centrul de Cer­cetare Ecumenică Sibiu. Centrul de Cercetare Ecumenică Sibiu a împlinit 10 ani de existență și de activitate. Această întâlnire a avut loc în cadrul proiectului ”Dezbateri Culturale Sibiene”, care are ca scop promovarea dialogului social la nivelul comunității sibiene prin abordarea unor teme de interes național și internațional cu specific economic, social, spiritual și moral. 

Foto: Ana-Maria MĂTUȘOIU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia