logo
Picătura de carte
Altfel despre Părintele Arsenie Boca, în convorbiri realizate de Marius Vasileanu: "Argumentul căutării cu smerenie a adevărului"
Constantin NECULA
15575 vizualizari
Altfel despre Părintele Arsenie Boca, în convorbiri realizate de Marius Vasileanu:

Eruditul și luminosul jurnalist creștin Marius Vasileanu, specializat în ultimii ani în fenomenul Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim (ultima apariție din cercetarea sa: Recurs la generozitate. Întrebări despre limitele antropologiei creștine, Ed. Eikon, 2011) ne invită la un symposion de duh în sensul cel mai adânc al punerii- împreună al unor oameni de cultură și cunoaștere creștină a lumii. Subiectul ales este insistent bruiat de media: Părintele Arsenie Boca. Invitații cărții „Altfel despre Părintele Arsenie Boca” (Școala Ardeleană, 2016, 258 pg.);Petru Guran (istoric, bizantinolog)- Cazul Părintelui Arsenie Boca este un exemplu de Biserică vie, este un sfânt după rețetele  antice (p. 21-52), George Enache (istoric)- Putem afla cine a fost cu adevărat Pr. Arsenie Boca dacă citim Cărarea Împărăției, nu dosarul de Securitate ( p. 53-76), Adrian Nicolae Petcu (istoric)- Securitatea a blocat orice posibilitate de reîntoarcere a Părintelui la viața într-un așezământ monahal (p.77-90), Dragoș Ursu (istoric, teolog)-Personalitatea sa harismatică nu trebuie „susținută” prin legende care amplifică viziunea „magică”, de fachir, pe care Securitatea a încercat să i-o construiască (p. 91-112), Teodor Baconschi (teolog, diplomat, scriitor)- Multora nu le-a convenit eroismul său duhovnicesc, e limpede că el s-a manifestat din plin, continuu și fără urmă de spectacol fals: a fost o vocație înaltă, autentică și radioasă (p.113-124), Augustin Ioan (arhitect, filosof)- Un arhitect, un constructor de biserici, are de învățat de la Părintele o anumită dezinvoltură în raport cu tradiția, care nu înseamnă abandonarea ei, ci o împlinire superioară (p.125-142), Florin Caragiu (matematician, teolog, poet)- Există în picturile Părintelui o căutare a unei transparențe iconice care exprimă năzuința sa îndreptată spre universul eshatologic, ceea ce este o sursă nesfârșită de inspirație poetică (p.143-156), Marina Dumitrescu (jurnalist, poet)- L-aș întreba pe Părintele Arsenie cum suferă sfântul atunci când clarviziunea îl poartă în tainele vieții omenești, ce forme ia durerea lui când oamenii refuză calea cea dreaptă? (p.157- 170), Pr. Răzvan Petcu- Mi-a rămas întipărită în minte „statura” tainică a Părintelui, acea privire albastră pe care nu puteam să o „înfrunt” pentru că tot timpul privirea îmi aluneca în jos (p.171-188), Andrei Dorobanțu (fizician, publicist)- Minunile Părintelui nu sunt doar niște „simple” minuni, sunt semne de la Dumnezeu, ca și încercările la care suntem supuși (p.189- 226), Dumitru Constantin-Dulcan (medic psihiatru, neurolog)- Dacă sfaturile Părintelui preveneau o boală viitoare, ce n-aș da eu ca medic să știu să previn boli pe care nu le văd! (p. 227-252).
    Finalul cărții consemnează postfața lui Sever Voinescu (jurist, publicist)- Fenomenul Arsenie Boca. Santo subito! (p.253-258). Sunt tot atâtea puncte de vedere care ne descoperă personalitatea și viața unui Părinte al Ortodoxiei viu prin harul lui Dumnezeu în viețile noastre. Dinaintea prigonirii pe care Securitatea și astăzi, din nefericire, chiar unii dintre slujitorii bisericii, o ridică dinaintea icoanei sale mărturisitoare, o astfel de lucrare - echilibrată și cuminte - este argumentul căutării cu smerenie a adevărului. 

Părintele Constantincomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia