logo
Altfel de școală, copii și părinții, împreună în tabără: "Am redescoperit ce frumos este în natură, ce frumoase sunt lucrurile simple și să stăm cu copiii noștri"
Sorana MAIER
4583 vizualizari
Altfel de școală, copii și părinții, împreună în tabără:

Copii, părinți și dascăl deopotrivă au avut parte, zilele trecute, de o experiență inedită, o tabără organizată altfel decât în modul clasic, cu care toți suntem obișnuiți: copiii au plecat în tabără, însă și-au luat cu ei și părinții și chiar frații, pentru ceea ce urma să fie o experiență inedită.
Paul Dărășteanu, învățător la clasa pregătitoare a Școlii Gimnaziale nr. 2 din  Sibiu, este pentru primul an dascăl la Sibiu, după ce a plecat din București, atras de liniștea și farmecul Sibiului și al împrejurimilor sale. Și de dragul de a lucra alături de copii.
"Dacă există armonie între părinți, între grupul lor, între copii și învățător, atunci lucrurile ar trebui să meargă mai bine. Acesta este motivul pentru care am decis să organizez o astfel de tabără", spune Paul Dărășteanu.
75 de copii, părinți și frați, învățătorul clasei și Alex, un practicant venit din Germania, au pornit la finalul lunii ianuarie spre tabăra școlară din Râu Sadului.
"Eu am ajuns în tabără cu o zi înainte pentru a le pregăti sosirea și pentru a alege un traseu de drumeție. Pe traseu am găsit un soi de borne ruginite, rămase de la rețea probabil, iar provocarea pentru copii, în timpul drumeției, era să găsească aceste borne. Am creat și o poveste, cea a lui Sadu, un profesor de engleză în tabăra aceea, care nu a fost ascultat de copii și atunci era foarte trist, de aici venind și numele lui, de la trist - sad în engleză, și foarte supărat fiind, a plâns la fiecare bornă. Bineînțeles că nu l-am găsit pe Sadu în drumeție, dar acest lucru nu ne-a oprit să îl strigăm cu putere peste văile din împrejurimi și să îl invităm la petrecerea noastră din cursul serii", povestește învățătorul.
În timpul taberei, copiii au învățat jocuri pe care apoi au trebuit să le explice părinților și să le joace împreună, pentru ca la final părinții să facă dovadă că le-au deprins și să le joace doar ei, fără copii.  Au organizat concursuri de dansuri, iar în timpul petrecerii din prima zi și-a făcut apariția și Sadu, un rol bine jucat de practicantul Alex, spre deliciul celor mici.
Copiii au avut și o altă sarcină la încheierea zilei, când după ce învățătorul le-a citit o poveste, s-au pregătit singuri, fără părinți de culcare.
"Am încercat să creez un cadru potrivit, în care copiii să prindă curaj că se pot descurca singuri, să se simtă ca în tabără, iar pe de altă parte să le ofer părinților prilejul de a socializa și de a crea legături între ei, pentru ca astfel și copiii să fie uniți", spune Paul Dărășteanu.
Tabăra de la Râu Sadului a însemnat și distracție maximă la derdeluș, unde s-au bucurat de zăpadă, deopotrivă și cei mici cei mari, au avut parte de o bulgăreală pe cinste, iar la final au primit ca "temă" să cutreiere satul, să afle de unde vine denumirea localității, să fotografieze un animal domestic, o cascadă, un grajd și altele.
 


Toată lumea era obosită, dar fericită
 
Văzută de părinți, tabăra de Râu Sadului este, la fel o experiență altfel.
"În acele zile, noi ne-am putut bucura de o priveliște minunară de iarnă, am redescoperit ce frumos este în natură, ce frumoase sunt lucurile simple, să fim cu copiii noștri, nu în fața calculatorului sau a altor dispozitive. Toată lumea era foarte obosită la finalul zilei, dar foarte fericită. Copiii s-au distrat, noi am legat prietenii, a fost o ocazie foarte bună să ne cunoaștem foarte bine", spune Cristina Oancea, mama uneia dintre fetițele din clasa pregătitoare, care mărturisește că a fost impresionată de felul în care învățătorul le-a pregătit programul, de bucuria dascălului de a se juca cu copiii, lucru pe care cei mici îl simt.
Spune că este o experiență pe care ar repeta-o și că aceasta este și dorința altor părinți din clasă.
 

Învățând în mijlocul naturii
 
Paul Dărășteanu a predat timp de șase ani în București, în special copiilor de grădiniță, de la secția germană, și acolo a fost locul în care a organizat pentru prima dată astfel de tabere în care să strângă la un loc părinți și copii.
L-a atras spre această meserie bucuria de a lucra cu cei mici și spune că dorința lui este ca în viitor să își deschidă o grădiniță în Mărginimea Sibiului, undeva în mijlocul naturii, unde copiii să își petreacă timpul într-un mediu sănătos și să deprindă cunoștințele într-un mod inedit.

 


comentarii
5 comentarii

bravo ! ma bucur ca exista astfel de invatatori. Respect
john
12.02.2018 10:52
Mai bine i-ar fi invatat pe copii ADEVARATA semnificatie a cuvantului SADU. In limbile slave, SAD inseamna GRADINA , de aici... a sadi, a rasadi, rasad, etc.
Plumbbob Priscilla
12.02.2018 14:15
Paul a fost educator timp de aproape 6 ani pentru copiii mei, in Bucuresti. Este un om minunat, autentic si un adevarat dascal, care insufla bunatate si respect intr-un mod firesc, chiar cu modestie. Astfel de oameni trebuie promovati si sustinuti pentru ceea ce fac, sper sa reuseasca in ceea ce isi propune mai departe, iar parintii si colegii sa il aprecieze pentru ceea ce ofera, pentru ca o face din inima.
Magda Ilie
14.02.2018 00:18
In seara zilei in care l-am cautat pe asa zisul Sadu, care a si aparut costumat, am stabilit, in cadrul discutiei de feedbac, ca legenda cu profesorul de engleza a fost doar o inventie care sa faca urcatul pe munte mai distractiv. A doua zi au avut misiunea, printre altele, sa afle adevarata provenienta a numelui Sadu, de la locuitori. Va dati seama ca, spre amuzamentul tuturor, echipele s-au intors cu o varietate de povesti, unele mai ciudate chiar decat povestea cu profesorul de engleza. La finalul excursiei, toti parintii au primit un link, primul de pe motorul de cautare, unde gaseau si provenienta SADU - GRADINA. A fost insa mai bine sa ocolim adevarul terminologic cu atatea jocuri si povesti, decat sa-l invatam sec, inca de la inceput
Paul
14.02.2018 13:59
Bravo domnule Paul!!
PARINTE
15.02.2018 08:48
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia