Tribuna
Alpiniștii Teodor Tulpan și Horia Colibășanu, cetățeni de onoare ai comunei Gura Râului: "Nu am știut nimic despre acest titlu!"
Andra MARINESCU
2553 vizualizari
Alpiniștii Teodor Tulpan și Horia Colibășanu, cetățeni de onoare ai comunei Gura Râului:
Alpiniștii Teodor Tulpan și Horia Colibășanu au fost distinși, vineri seară, cu titlul de cetățeni de onoare ai comunei Gura Râului. Distincția a fost o surpriză pentru cei doi, ei venind să răspundă curiozităților elevilor Școlii Gimnaziale "Aurel Decei", la Căminul Cultural "Ioan Macrea" din Gura Râului, și să povestească despre experiențele lor pe cei mai înalți munți ai lumii pe care i-au escaladat.


Dialogul la care au fost invitați cei doi mari alpiniști români, cu origini în Gura Râului, s-a numit "De la Gura Râului... pe 'Acoperișul Lumii', Everest - 8.850 m" și a adunat la Centrul Cultural "Ioan Macrea", vineri, de la ora 16.30, zeci de gureni, de la mic la mare, curioși să le asculte poveștile trăite la înălțime, acolo unde pământul se împletește cu cerul. 
Cei doi au prezentat, pe rând, filmulețe prin care și-au relatat câteva dintre expedițiile lor. 
"Am o legătură de suflet cu Gura Râului. Mi-am adus aminte, odată cu această invitație, de copilărie. Bunicii, mama au fost din Gura Râului. Mi-aduc aminte de săniuș, de momentele în care îmi luam câte un bici peste mâini, de momentele când mă agățam de căruțe. Poate de atunci am început să trăiesc periculos și am ajuns să fiu pe munții înalți", a spus, în deschiderea evenimentului, Teodor Tulpan.
Acesta a realizat prima expediție de anvergură în 1996, în Munții Pamir, atingând Vf. Lenin, la 7.134 m. Au urmat escaladări în Munții Caucaz, Tien Shan, Anzi și, cel mai important, în 2003, în Himalaya, Vf. Everest. 


"Fiecare are în viața lui un Everest al său..."


... sunt cuvintele cu care Teodor Tulpan a deschis filmulețul său de prezentare a unora dintre multele expediții realizate. Acesta a relatat, în câteva minute, cum a trăit la peste - 40 grade Celsius, cum topea zăpada pentru a se hidrata și cum s-a bucurat aproximativ jumătate de oră pe cel mai înalt vârf de pe Pământ. 
Pe 22 mai 2003, la ora 11.30, ora României, sibianul a reușit să escaladeze în premieră românească Vf. Everest, urmat de ceilalți membri ai expediției integral românești, Marius Gane, Lucian Bogdan și Gheorghe Dijmărescu.
Teodor Tulpan s-a născut în iunie 1971 și, de-a lungul carierei sale, până acum a marcat mai multe premiere românești și mondiale, sărind cu parapanta de la altitudini de mii de metri.


Horia Colibășanu a vorbit cu soacra, de pe Everest


Horia Colibășanu a debutat cu expedițiile pe munții înalți în 1998, cu Gumachi (3.805 m) și Elbrus (5.648 m). Provocarea Everest-ului a acceptat-o în 2017, când a marcat și o premieră românească, urcând fără oxigen suplimentar. 
Acesta a mărturisit și primul lucru pe care l-a făcut atunci când a atins Vf. Everest. Și-a sunat soția, dar i-a răspuns soacra. "Am sunat acasă. Am zis că nu mai pot urca. Am fost întrebat: 'De ce?'. Am zis că s-a terminat! O sunasem pe soția mea, dar nu mai avea acel număr, a răspuns soacra. A fost primul ei telefon primit de pe Everest", a povestit Horia Colibășan, care a amintit, apoi, frânturi din copilăria la Gura Râului, unde mergea la cules de afine sau zmeură. 
 

O excursie pe Vârful Cindrel, provocarea alpiniștilor pentru copii
 

În discursul lor, cei doi alpiniști i-au încurajat pe copiii din Gura Râului să își urmeze dorințele. "Totul e posibil, în orice domeniu", au spus aceștia. De asemenea, i-au provocat pe elevi să facă o escaladare în apropierea satului lor, pe Vârful Cindrel. "Muntele leagă prietenii. ar fi frumoasă o excursie de o zi!", au adăugat cei doi.
În finalul prezentărilor, alpiniștii au răspuns întrebărilor curioșilor. De pildă, copiii au fost interesați de mâncarea pe care o consumau pe munte sau de izvorul ambiției lor.


Distincția, o surpriză neașteptată


Gurenii au pus la cale și o surpriză pentru cei doi mari români care își au rădăcinile în Mărginimea Sibiului. 
"Acum m-am trezit dintr-un vis frumos și am emoții mari. Pentru că visăm, cei mai mulți dintre noi, la asemenea lucruri. Eu îi compar cu eroii plecați la război care știau că pleacă dar nu știau dacă se vor mai întoarce. Riscul pe munte este mare. Felicitări!", a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului, care le-a înmânat, apoi, lui Teodor Tulpan și Horia Colibășanu, distincțiile de cetățeni de onoare ai comunei. 
"Nu ne așteptam la așa ceva. Pentru mine e o emoție deosebită. Pot să spun că astăzi m-am simțit ca pe Vârful Everest. Mă bucur că am avut această onoare ca, alături de Horia, să primesc acest titlu care ne face să fim mândri că avem rădăcinile aici, în Gura Râului. Bunicul meu a fost dintre cei care au plecat în război. Doar două dintre cele 22 persoane plecate s-au mai întors, respectiv bunicul meu și încă altcineva. La fel și eu cu Horia, ne-am întors între cei din care facem parte. Copiii se bucură de acest lucru și pentru ei sper să reprezinte un exemplu demn de urmat, să îi facă să meargă cât mai mult către Cindrel, apoi spre Munții Făgăraș și - de ce nu? - chiar către Himalaya. Cel mai tânăr om din lume care a fost pe Everest a avut 13 ani și a fost american", a spus Teodor Tulpan. Acesta este, din 2003, și cetățean de onoare al municipiului Sibiu.
La fel de surprins de această recunoaștere a fost și Horia Colibășanu.
"Nu am știut nimic despre acest titlu. Eu am venit pentru copiii din Școala Gura Râului, pentru că este un sat unde am copilărit și mă simt dator să aduc ceva înapoi. În satul acesta am făcut, de fapt, primele urcări pe munte. Este imaginea idilică a satului românesc. Mă bucur foarte mult pentru această distincție, pentru că eu sunt cetățean al unor orașe, precum Timișoara sau Slatina, dar această recunoaștere din partea gurenilor duce direct la copilăria mea", a spus alpinistul. 
Cei doi au primit și alte câteva daruri din partea gurenilor, precum o straiță tradițională, o farfurie personalizată cu localitatea natală și două monografii ale comunei Gura Râului.
Inițiativa de a li se acorda alipiniștilor distincțiile de cetățeni de onoare ai comunei i-a aparținut prof. Dumitru Cîmpean, directorul Școlii Gimnaziale "Aurel Decei" Gura Râului. 
"Pornesc de la ideea că recunoașterea și aprecierea valorilor neamului din care faci parte reprezintă datoria de căpătâi a oricărui cetățean. Recunoscând cu onestitate și bucurie aceste valori, te ridici ca om și contribui la ridicarea spirituală a tuturor celor din care cu mândrie te tragi. Indiferent de domeniul în care au avut performanțe, românii trebuie cinstiți și nu lăsați pradă uitării. Cu atât mai mult trebuie respectați cei care se trag ”din țărâna” satului tău. ”Floarea recunoștinței” trebuie să crească mai întâi în ograda satului tău și apoi în ograda neamului. Aceste gânduri m-au făcut să fiu mândru de parcă chiar eu aș fi realizat o parte din performanțele celor pe care îi omagiez aici. Întotdeauna cultura și, mai nou, sportul au fost mândria neamului nostru. Cât de mândri ne simțim noi când lumea întreagă vorbea sau vorbește de mari sportivi români! Unele ramuri sportive au o mediatizare mai redusă, dar asta nu scade cu nimic valoarea unor performanțe cu totul excepționale. Este și cazul alpinismului. (...) Este vorba despre realizări deosebite ale acestor doi oameni ai muntelui, dar ceea ce ne face cu atât mai mult să fim mândri de ei este faptul că ambii își trag rădăcini din satul nostru, Gura Râului. Astfel, mama lui Teodor Tulpan, Ecaterina era din Gura Râului (soră cu Oana lu' Gligor) și este înmormântată în curtea bisericii, iar bunicii din partea mamei lui Horia Colibășanu erau din Gura Râului. Începuturile pasiunii de alpinist le regăsim în urcarea dealului din spatele grădinii bunicilor, unde Horia își petrecea vacanțele (pe Părăul Muntelui). Horia și părinții lui vin mereu la Gura Râului în căsuța din grădina lu Gligor de la Plute, care este proprietatea lor", a spus prof. Dumitru Cîmpean.
La finalul evenimentului de la Gura Râului, cei doi alpiniști le-au acordat autografe celor prezenți și au făcut poze cu ei. 

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia