logo
spartan
Alocaţia pentru copii, mărită din aprilie. Când intră banii pe card
Alocaţia pentru copii, mărită din aprilie. Când intră banii pe card

Mda, era prin februarie când baionetiştii s-au repezit să sufle în surle trâmbiţându-şi victoria. "Am dublat alocaţia la copii!", anunţau îmbujoraţi trompetiştii de partid, conştienţi că turmeţi gata să pună botul precis se găsesc. Căci da: una e să duci la birtul satului o alocaţie de 200 de lei şi cu totul alta-i să te proţăpeşti în uşa crâşmei călare pe 300 de lei, nu? N-a mai contat nici amănuntul că dacă din 84 faci 150 nu e nicidecum dublare, după cum arată semnalmentele unei artimetici elementare.

Au urmat apoi vociferări, scrâşnete, scălâmbăieli expectorate în direct, "mărinimia" fiind arogată de ambele tabere politice, de nici azi nu mai ştii: de mărit alocaţia copiilor au mărit-o ăştia sau ăilalţi? 

De la primă cărămidă izbită peste pieptul de partid a trecut ceva timp, dar ecoul încă i se aude. Acum aflăm că alocaţia va şi intra pe card. Când? Cel mai probabil în mai. 
În fiecare lună, alocațiile intră pe card în același interval, excepție făcând doar cazurile speciale, de exemplu sărbătorile, când e posibil ca plata să vină mai devreme. 
Oficial, de la 1 aprilie 2019, alocaţiile copiilor de până la doi ani au crescut de la 200 la 300 de lei. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi 150 de lei, faţă de 84 delei cât încasau până acum. 300 de lei vor primi şi tinerii cu dizabilităţi până la împlinirea vârstei de 18 ani.
În luna mai, alocaţia de stat pentru copii va fi încasată aferent lunii aprilie. 

Alocaţia este acordată începând cu luna următoare a celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
În cazul în care a fost specificată plata pe card, alocațiile intră începând cu data de 10 a fiecărei luni, plata fiind făcută pentru luna aferentă, potrivit antena 1. 
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.

Ca să primească drepturile restante, legal, depune o cerere în acest sens.
Reprezentantul legal are la dispoziţie 15 zile, timp în care este obligat să comunice în scris orice modificare intervenită, de natură să determine încetarea, suspendarea sau modificarea plăţii drepturilor de alocaţie de stat pentru copii. 
Copiii în vârstă de până la 18 ani sau peste 18 ani pot primi alocaţia dacă frecventează cursurile școlare până la terminarea acestora fără întrerupere.
 

Acte necesare pentru alocație:


     -  cerere tip
    -    acte de identitate părinți (copie și original)
    -    certificat naștere copil (copie și original)
    -    certificat de căsătorie (copie și original)
    -    extras de cont în original cu semnatură și ștampila băncii  pe numele titularului alocației (dacă se dorește plata în cont)
După caz ( acte în copie+originale):
    -    livretul de familie
    -    hotărârea judecătorească de încredințare a copilului în caz de divorț
    -    hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției
    -    hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției
    -    actul de deces al unuia dintre părinți
    -    certificatul de încadrare al copilului într-un grad de handicap, în situația în care copilul este declarat cu handicap
    -    alte situații.
Valoarea alocaţiei de stat pentru copii nu a mai fost modificată de la jumătatea lui 2015. 123 de parlamentari au votat pentru creşterea alocaţiei, în vreme ce alţi 119 au votat împotrivă. Pentru plata alocaţiilor, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu 2.130.528.000 lei. 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia