logo
spartan
Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii se îmbogăţeşte cu şase nume noi
Andra MARINESCU
2199 vizualizari
Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii se îmbogăţeşte cu şase nume noi
Aleea Celebrităţilor din Sibiu se îmbogăţeşte cu şase nume noi din domeniul artelor spectacolului. Oraşul de pe Cibin, prin intermediul celei de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, va distinge personalităţi de renume mondial, cu câte o stea pe aleea din Parcul Cetăţii. Mikhail Baryshnikov, Ioan Holender, Isabelle Huppert, Wajdi Mouawad, Hideki Noda şi Peter Sellars vor fi cei cărora li se vor recunoaşte meritele, la Sibiu, în domeniul artistic. Evenimentul de pe Aleea Celebrităţilor va avea loc sâmbătă, 16 iunie, de la ora 18, în Parcul Cetăţii.

În urmă cu cinci ani, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a decis să recunoască meritele colaboratorilor săi într-un mod inedit, prin proiectul "Aleea Celebrităţilor", care urmăreşte să aducă un tribut realizărilor în domeniul cultural şi artistic din oraş, fiind inspirat de celebrul Walk of Fame de la Hollywood.

"De-a lungul timpului, oraşul a fost martorul şi beneficiarul contribuţiei extraordinare aduse de numeroase personalităţi culturale şi artistice care au ajutat la dezvoltarea lui aşa cum îl cunoaştem astăzi. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă şi extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului şi care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii. Aleea Celebrităţilor este concepută ca un loc permanent de celebrare, de recunoaştere a contribuţiilor aduse de diverse personalităţi de renume mondial, precum şi un tribut adus realizărilor în domeniul cultural şi artistic din Sibiu sau în legătură cu acesta. Deşi este inspirată de celebrul Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor de la Sibiu este gândită ca un eveniment cultural, ceea ce îi conferă propria personalitate, dar şi unicitate locului", spun organizatorii.

Distinşii din acest an

Hideki Noda

 

Este dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955. În iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate.

În 1992, a plecat să studieze la Londra. La întoarcere, în 1993, a pus bazele companiei

de producție NODA MAP. De atunci, a creat multe spectacole de succes. A colaborat cu actorul Kabuki, Nakamura Kanzaburo XVIII, a adaptat piese Kabuki și a regizat producții bazate pe versiuni originale proprii ale unor piese Kabuki, cum ar fi: "Tragedy of Togitatsu", "Nezumikozo" etc. În plus, Noda se implică activ în producții internaționale, colaborând cu actori britanici, thailandezi și coreeni. A câștigat multe premii importante de teatru în Japonia, inclusiv Premiul Asahi (2009). În octombrie 2009, a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), iar în iunie 2011 a fost decorat cu Medalia cu panglicã purpurie pentru contribuția sa la educație și culturã. A fost în multe turnee peste tot în lume.

 

Ioan Holender

 

S-a născut în Timișoara. A fost student al Politehnicii din Timișoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu, pentru că a participat la revolta studenților din Timișoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena și a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 și 1966, a fost angajat ca prim bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical și a creat ulterior „Agenția de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasã în lumea artistică și contribuind la carierele muzicale internaționale ale multor artiști din România. În anul 1988 a fost numit Secretar General al Operei de Stat din Viena și al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numitdirector al ambelor instituții. Ioan Holender a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena până în 31 august 2010 și este cel mai longeviv director al instituției. Timp de șapte ediții, a ocupat funcția de președinte și director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu". Este Consilier Artistic al Metropolitan Opera New York și al Festivalului de Primăvară din Tokyo și realizeazã emisiunea radio de culturã “kulTOUR mit Holender”.

Isabelle Huppert

Isabelle Huppert este o actriță franceză care a jucat în peste 100 de filme și în numeroase producții. A câștigat multiple premii pentru cea mai bună actriță: la Festivalul de Film de la Cannes pentru Violette Nozière și Pianista, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneția pentru Une affaire de femmes și La Cérémonie, care i-a adus și Premiul César.

Juriul Festivalului de Film de la Veneția i-a acordat în mod special Premiul "Leul de aur". A fost președintele juriului în cadrul ediției cu numărul 62 al prestigiosului Festival de Film de la Cannes. Recent, a câștigat câteva premii pentru filmul "Elle": Premiul Gotham, Globul de aur, Premiul César și o nominalizare la Oscar. În paralel cu rolurile de film, Isabelle Huppert a urmat și o carieră în teatru, jucând peste tot în lume. A interpretat roluri regizate de unii dintre cei mai mari regizori, precum: Bob Wilson, Krzysztof Warlikowski, Luc Bondy, Claude Régy.

 

Mikhail Baryshnikov

 

Mikhail Baryshnikov este considerat unul dintre cei mai importanți dansatori ai secolului XX, uimind publicul cu aptitudinile sale fizice și tehnice și cu expresivitatea sa. Cunoscând faima ca dansator de balet clasic, Baryshnikov și-a urmat pasiunea pentru dans timp de peste 50 de ani, lucrând cu diverse discipline ale dansului. În continuare, atinge cele mai înalte niveluri de excelență artistică în multiple domenii - teatru, televiziune, film și fotografie. În prezent, realizează un turneu cu producția "Brodsky/Baryshnikov", one-man show regizat de Alvis Hermanis.

Nãscut în Riga, Letonia, Baryshnikov și-a început studiile de balet la 11 ani. În 1974, a părăsit Uniunea Sovietică, plecând în Occident în cãutarea unei mai mari libertăți personale și artistice, stabilindu-se în New York și dansând, de-a lungul anilor, în peste 160 de producții.

Ca actor, Baryshnikov a jucat în numeroase spectacole de teatru, dar și în televiziune și film, câștigând numeroase premii și nominalizãri pentru rolurile sale. Mikhail Baryshnikov a fost distins cu majoritatea premiilor importante din domeniul artelor și culturii la nivel mondial. În 2010, a fost numit Ofițer al Legiunii de onoare franceze, iar în 2017, i s-a acordat prestigiosul Premiu japonez internațional pentru teatru și film Praemium Imperiale.

 

Peter Sellars

 

Peter Sellars a devenit cunoscut la nivel internațional pentru interpretările sale inedite ale unor capodopere artistice și pentru proiectele la care a colaborat cu o paletă foarte largă de artiști creatori.

Printre proiectele sale recente se numără o producție apreciată dupã "Clemența lui Titus" (Festivalul din Salzburg, 2017), concertul "Vulpița cea isteață" realizat cu Filarmonica din Berlin și premiera spectacolului Girls of the Golden West, pus în scenã în colaborare cu John Adams la Opera din San Francisco.

Sellars a fost director al unor mari festivaluri de arte, precum edițiile din 1990 și 1993 al Festivalului din Los Angeles și ediția din 2002 a Festivalului de arte de la Adelaide. În 2006, a fost director artistic al festivalului New Crowned Hope, Viena, unde, cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Mozart, a invitat artiști din diverse zone culturale sã creeze lucrãri noi în domeniile muzicã, teatru, dans, film, arte vizuale și arhitecturã.

Este profesor al Catedrei de arte și culturi ale lumii din cadrul Universității din California. Sellars a primit Bursa Fundației MacArthur, Premiile Erasmus și Gish și este membru al Academiei Americane de Științe și Arte. În 2014, i s-a acordat prestigiosul Premiu Polar pentru muzicã, iar Musical America l-a numit "Artistul anului".

 

Wajdi Mouawad

 

Wajdi Mouawad și-a petrecut copilăria în Liban, adolescența în Canada, iar în prezent locuiește în Franța. În 1991, a absolvit Facultatea națională de teatru, iar apoi a adaptat și a pus în scenă piese contemporane și clasice, precum și texte proprii. Între anii 2000 și 2004, a fost directorul artistic al Quat'Sous Theatre, Montreal, apoi al Teatrului francez din cadrul Centrului național de arte din Ottawa pânã în 2012. Împreunã cu companiile sale Abe Carre Ce Carre din Québec și Au Carré de l'Hypotenuse din Franța,

Wajdi Mouawad a devenit artist asociat al ediției din 2009 a Festivalului de la Avignon, pentru care a creat „Le Sang des Promesses”, alcătuit din “Littoral”, “Incendies Forêts” și “Ciels / Ceruri”. În ultimii ani, Mouawad s-a dedicat celor șapte tragedii ale lui Sofocle, one-man show-ului “Inflammation du verbe vivre”, dar și noului ciclu teatral “Domestique”, care urmează spectacolului “Seuls / Singuri”, pe care încã îl joacã. În 2016, a pus în scenã „Rãpirea din Serai” dupã Mozart pentru Opera din Lyon. În 2016, a fost numit directorul Teatrului național La Colline, unde a pus în scenă cele mai recente spectacole ale sale: “Tous des Oiseaux” și “Notre innocence”. În calitate de scriitor, în 2012 a publicat cel de-al doilea roman, „Anima”, care i-a adus numeroase premii.

 

Aleea situată între trecut şi viitor

Aleea Celebrităţilor este situată între primul şi al doilea zid de apărare, pe o alee pietonală, ce uneşte primul teatru construit pe teritoriul României la 1788, cu "Cazarma 90", unde va fi construit viitorul teatru. "Între trecut şi viitor s-a născut această Alee a Celebrităţilor, unde în fiecare an vor fi adăugate nume importante din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului", mai spun organizatorii FITS.

Din anul 2013, se desfăşoară şi Gala Celebrităţilor, care aduce pe scenă personalităţile distinse pe Alee. Anul acesta, Gala va avea loc sâmbătă, 16 iunie, de la ora 19, la Sala Thalia. De asemenea, evenimentul celebrează activitatea profesională a unui actor şi regizor, prin Premiile Virgil Flonda şi Iulian Vişa.

De la inaugurarea acestui proiect, acum cinci ani, au fost acordate 31 de stele, printre care regizorilor Ariane Mnouchkine, Declan Donnellan, Eugenio Barba, Silviu Purcărete, Robert Wilson, Neil LaBute, Eimuntas Nekrošius, compozitorului Vasile Şirli, actorului Marcel Iureş, dansatorului şi coregrafului Ohad Naharin etc.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se desfăşoară în perioada 8 - 17 iunie şi aduce la Sibiu peste 3.300 de artişti din 73 de ţări.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia