Tribuna
Agnita se pregăteşte pentru "Fuga Lolelor". Obiceiul săsesc e păstrat din 1689!
Adrian POPESCU
9769 vizualizari
Agnita se pregăteşte pentru

An de an, membrii breslelor săseşti reiterează un vechi obicei care datează din anul 1689, fiind atestat într-un document de arhivă în care apare sub  denumirea de "Mummenschanz der Zünfte - Mascarada breslelor". 

Duminică 28 ianuarie, Agnita va fi gazda de drept a acestui eveniment, mai ales că localitatea era renumită pentru breslele vestite care funcţionau aici: de la tăbăcari la cizmari şi de la croitori la dogari şi olari. Cele patru turnuri ale bisericii fortificate nu au fost întâmplător ridicate, motivând astfel prezenţa pantofarilor, croitorilor, fierarilor şi dogarilor care prin breslele lor asigurau puterea economică din localitate.  Şi de această dată, alegerea reprezentanţilor breslei şi a "dării de seamă asupra cheltuielilor aferente de Zunfttag" a avut loc în prima miercuri după ziua de 6 ianuarie. 

În calitate de organizator, Asociaţia Breasla Lolelor Agnita vrea să confere evenimentului o notă aparte mai ales că în acest an sunt sărbătoriţi 11 ani de când a fost reluată "Fuga Lolelor". "Adunarea generală" este programată pentru ora 9.30. Parada - ritualul prezentării şi protejării lăzilor - începe la ora 10.00. Alaiul Lolelor a fost preluat şi de locuitorii satelor din împrejurimile Agnitei: Marpod, Iacobeni, Noiştat, Alţâna, Veseud, Vărd, Şomartin, Bruiu, Toarcla şi Cincu fiecare distingându-se prin amprenta locală a costumului de lolă. 

Acum, aidoma evenimentului din  anul 1911, are loc o singură paradă la care participă asociaţii meşteşugăreşti "Gewerbeverein", moştenitoare ale vechilor bresle ale cizmarilor, croitorilor, cojocarilor şi dogarilor, oficial desfiinţate. Obiceiul de înmânare a lăzii de breaslă a suferit modificări şi întreruperi, fiind  condiţionat de contextul istoric şi socio-cultural. Din anul 1941 obiceiul a fost interzis până în anul 1968. Începând cu 1969, timp de 30 de ani, obiceiul s-a reluat fiind practicat fară întrerupere până acum. 

În programul iniţiatorilor figurează şi tradiţionala fugă prin oraş (cu biciul şi cu gogoşi), care va fi declanşată după ora 12.00. În finalul zilei, în sala de sport "Prut" din Agnita, toată comunitatea este invitată la bal. Merită punctat un aspect important referitor la păstrarea tradiţiei, anume că saşii plecaţi din Agnita prezintă anual, din 1965, obiceiul Lolelor în localitatea Sachsenheim din Germania, fiind organizaţi în Asociaţia Urzelnzunft Sachsenheim, membră a Asociaţiei Schwäbisch – Alemannischen  Narrenzünfte, în care se regăsesc costume asemănătoare cu cele ale Lolelor din Agnita.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA