Tribuna
Aerosoloterapia, aliatul în lupta cu afecţiunile respiratorii de sezon
Aerosoloterapia, aliatul în lupta cu afecţiunile respiratorii de sezon
Încă din Antichitate, aerosolii au fost utilizaţi ca terapie respiratorie. În urmă cu 2000 de ani, civilizaţiile din Nord-Estul Indiei foloseau fumigaţiile în tratamentul tusei, Hipocrate utiliza de asemenea fumigaţiile, iar Galien, în secolul II, recomanda inhalarea vaporilor sulfuroşi ai Vezuviului, pentru ameliorarea expectoraţiei la bolnavi.

Datorită progreselor recente făcute în fiziologia respiratorie, farmacocinetica medicamentoasă şi tehnica medicală, aerosoloterapia cunoaşte o dezvoltare constantă în ultimii ani. Pentru o conduită terapeutică corectă, este nevoie de o bună cunoaştere a principiilor acestui tip de tratament, a eficienţei aparatelor şi medicamentelor utilizate.

Definiţia unui aerosol este aceea a unei suspensii fine de particule solide sau lichide, stabile într-un gaz. Aerosolii medicamentoşi au dimensiunile particulelor în suspensie cuprinse între 1 – 5 microni (clasici, cu indicaţie în patologia bronho-pulmonara) şi 5 – 10 microni (care vizează tratamentul afecţiunilor O.R.L.). În funcţie de modalităţile de generare a aerosolilor, se disting: generatoare pneumatice (un jet de aer comprimat pulverizează soluţia medicamentoasă), generatoare cu ultrasunete (un cuarţ care vibrează la frecvenţă înaltă, pulverizează la suprafaţa lichidului) şi generatoare de aerosoli sonici (produşi de un compresor pneumatic asociat cu vibraţiile generate de o capsulă vibrantă la o frecvenţă de 100 hz).Tratamentul topic cu aerosoli în afecţiunile aparatului respirator ocupă un loc particular în schema terapeutică generală, alături de tratamentul medicamentos (antiinflamator, antibiotic, antihistaminic, imunomodulator, decongestiv, mucolitic). Eficacitatea şi avantajele tratamentului topic cu aerosoli constă într-o concentraţie mare a medicamentelor la organul ţintă, reducerea efectelor nocive adverse sistemice prin dozele mici utilizate, remiterea rapidă a simptomatologiei atât de neplăcute: obstrucţie nazală, cefalee, rinoree, hiposmie, dispnee.

Tramentul cu aerosoli trebuie să respecte următoarele condiţii: sunt indicate două-trei şedinţe de aerosoli/ zi cu durata de câte 15-30 minute corespunzător la 6-10 ml soluţie pentru nebulizat; nebulizatorul trebuie aplicat direct pe nas prin intermediul unei măşti faciale elastice / piesei nazale / bucale din kitul de nebulizare; pacientul respiră lent şi profund pe nas / gură cu o pauză la finele inspiraţiei; se pot folosi la indicaţia medicului combinaţii medicamentoase (de tipul: flixotide / dexametazonă, acetilcisteină, gentamicină, miofilin etc) sau Prospan - picături din frunze de iederă - diluate în ser fiziologic; durata tratamentului topic: în medie 10-14 zile cu posibilitatea repetării după o pauză de trei luni.

Terapia topică cu aerosoli are o eficienţă foarte bună în remiterea rapidă a simptomatologiei şi nu în ultimul rând prin acceptarea facilă de către bolnavul adult cât

şi de copii, putând fi utilizată cu succes în cabinetele medicale, dar şi la domiciliul pacienţilor.

În vederea optimizării microclimatului ambiental, sunt indicaţi aerosolii salini cu “Ocnasept”-spray, care îmbunătăţesc respiraţia, clearance-ul ciliar, fluidifică secreţiile, reduc vâscozitatea sputei şi bronhospasmul. “Ocnasept” 100% natural poate fi comandat la numărul de telefon: 0269-217861, 0733-678785, fax:0269-427778, e-mail: sanmedsb@gmail.com.

Dr. I. Gh. Marginean, medic primar O.R.L.

-C.M.I.-“Sanomed”, Sibiu, telefon:0722-735272


comentarii
2 comentarii

Al cui medic de casa este Dr Margineanu, sa nu murim prosti?
Nostra Madamus
27.03.2018 14:36
Cunosc produsul Ocnasept, e intradevar foarte eficient. Ma mir ca numai acum i se face reclama.
Cititescu
04.04.2018 12:53
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia