logo
Academia Forţelor Terestre şi Asociaţiunea ASTRA îl celebrează pe Mihai Eminescu de Ziua Culturii Naţionale
Adrian POPESCU
841 vizualizari
Academia Forţelor Terestre şi  Asociaţiunea ASTRA îl celebrează pe Mihai Eminescu de Ziua Culturii Naţionale

Ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată Ziua Culturii Naţionale la iniţiativa Academiei Române. Propunerea a aparţinut  unui apropiat mediului cultural sibian. Este vorba despre academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, fost preşedinte al Academiei Române.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, în colaborare cu Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „ASTRA”, cu susţinerea autorităţilor publice locale şi cu implicarea Teatrului Naţional „Radu Stanca”, a Universităţii „Lucian Blaga”, dar şi a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sibiu, invită sibienii la aniversarea  Zilei Culturii Naţionale, care coincide cu împlinirea celor 168 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu. Evenimentul programat pentru luni, 15 ianuarie (începând cu ora 13.00) va avea loc în faţa statuii poetului Mihai Eminescu , din Parcul Sub Arini. În cadrul manifestării „Întâlnire cu Mihai Eminescu” vor susţine momente artistice actori ai Teatrului Naţional „Radu Stanca”,  studenţi şi elevi din universităţile sibiene, din liceele şi din şcolile gimnaziale locale. Conform tradiţiei Muzica Militară a Academiei Forţelor Terestre va încânta audienţa cu partituri muzicale semnate de cunoscuţi compozitori.

Eminescu şi Sibiul

În afara bustului ridicat în memoria lui Mihai Eminescu - din ”Parcul Sub Arini” (n.n. lucrare reali­ zată de sculptorul bănăţean Radu Moga) şi a plăcii comemorative mon­ ta­ te de Mitropolia Ardealului pe faţada clădirii unde a poposit Mihai Eminescu (după ce a participat, alături de trupa dramatică a lui Matei Pascaly la banchetul de la Hotelul Îm­ pă­ ratul Romanilor), prea puţine aspecte sunt cunos­ cute despre vizitele lui Eminescu în zona noastră. Ca atare, vă reamintim de po­ pa­ sul lui Eminescu de la Sibiu, (din anul 1864) când a venit să-l viziteze pe fratele lui, student la Aca­ demia de Drept, de popasul de la Avrig, (petrecut în toam­ na lui 1866, când se revedea cu Ioan Al. Lapedatu şi Nico­ lae Densuşianu, pentru a pune flori pe mormântul lui Gheorghe Lazăr) şi de popasul de la Gura Râului (unde potrivit relatărilor poetului a fost cu scopul de a culege o baladă veche). Prezenţa lui Emi­ nescu nu se rezumă doar la atât. Cercetări recente men­ ţionează cea dintâi prezenţă a poetului în Sibiu , petrecută în 1889. Informaţia a fost publicată de revista "Fântâna Blanduziei" din Bucureşti, însoţită de repro­ ducerea unui certificat şcolar, în care Eminescu este trecut ca absolvent al clasei a III-a , de la Gimnaziul catolic din Sibiu (n.n.fiind menţionată şi nota generală din "prima clasă"). În anul 1864, Emi­ nescu şi-a completat studiile  la Gimnaziul de stat cu limba de predare germană, tot de la Sibiu. Şi încă o informaţie mai puţin cunoscută: la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu, într-un registru de vizitatori, găsiţi în original semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia