logo
Abonamentele medicale, deductibile în limita a 400 de euro anual
Abonamentele medicale, deductibile în limita a 400 de euro anual


Un angajat care deţine un abonament de servicii medicale va fi scutit de plata impozitului, în limita a 400 de euro pe an. Guvernul României a adoptat, vineri, prin OUG nr. 3/6 ianuarie 2017, prin care se introduce deductibilitatea pentru abonamentele de servicii medicale, anunţă Mediafax.


Potrivit OUG de modificare a Codului Fiscal, şi abonamentele de sănătate suportate de salariaţi devin deductibile la calculul impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual, la fel ca în cazul asigurărilor private de sănătate.

  • Articolul 78 alineatul (2) litera a), punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins: "primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro", se precizează în document.
  • “Este o măsură realizată în spiritul echităţii şi al transparenţei, reprezentând o normalizare a pieţei de profil. Tocmai de aceea, avem convingerea că această modificare a Codului Fiscal va fi optimizată pentru a cuprinde, în final, şi precizarea referitoare la angajator, astfel încât noua prevedere să se aplice şi la abonamentele de servicii medicale suportate de angajator, acestea fiind un beneficiu oferit angajaţilor”, consideră Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

Membrii patronatului consideră că cele două produse – asigurările de sănătate şi abonamentele medicale – pot coexista, deoarece răspund unor nevoi diferite: în timp ce abonamentele acoperă integral zona de prevenţie şi educaţie medicală, de care este atâta nevoie în România, asigurările reprezintă un instrument financiar care acoperă un risc medical şi care poate fi accesat în cazuri medicale grave, care necesită spitalizare sau intervenţii chirurgicale, se arată într-un comunicat emis de Patronatul Furnizorilor  de Servicii Medicale Private (PALMED).

  • “Considerăm că această măsură va duce, pe termen lung, la o dezvoltare mai rapidă a sistemului medical din România, prin sumele pe care furnizorii privaţi le vor reinvesti în deschiderea de noi clinici şi spitale la nivel naţional şi prin consolidarea infrastructurii medicale, în ansamblu. Acest rol asumat de companiile medicale private preia şi din presiunea existentă în acest moment pe sistemul medical public şi oferă o alternativă viabilă de educaţie şi prevenţie medicală, dar şi de diagnostic şi tratament”, spune preşedintele PALMED, Cristian Hotoboc.

Un raport GfK pe tema serviciilor medicale publice şi private din România arată că piaţa de servicii medicale private are un potenţial semnificativ de creştere, în condiţiile în care majoritatea românilor (93%) sunt asiguraţi doar ai sistemului de sănătate de stat şi doar un procent foarte mic are fie un abonament la o clinică privată, plătit integral sau parţial de compania pentru care lucrează (2%), fie o asigurare privată de sănătate (2%). În plus, aproape 4% dintre români nu deţin niciun fel de asigurare.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia