logo
72 de ambasade, implicate în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Andra MARINESCU
2671 vizualizari
72 de ambasade, implicate în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
© Răzvan NEGRU
Au mai rămas aproape trei săptămâni până când Sibiul va deveni, pentru a 24-a oară consecutiv, capitala mondială a teatrului. Va aduna peste 3.000 de artiști, în 71 de spații de joc, prin cele 503 evenimente ce vor avea loc în zece zile de festival. Marele eveniment a fost lansat joi, la Institutul Francez din București, în prezența a numeroși reprezentanți ai ambasadelor mai multor ţări în România, care și-au exprimat aprecierea față de Teatrul Național "Radu Stanca", principalul organizator al FITS, povestind, totodată, despre companiile pe care le va aduce statul pe care o reprezintă fiecare. Potrivit lui Constantin Chiriac, președintele FITS, sunt așteptați aproximativ 680.000 de spectatori în perioada evenimentelor cuprinse în agendă.


 

Festivalul Internațional de Teatru transformă Sibiul, de 24 de ani încoace, într-o scenă uriașă a marilor companii de teatru din lume. În iunie, luna festivalului, mii de turiști aleg ca destinație orașul de pe Cibin, pentru că vor să trăiască sau să retrăiască povestea FITS, o poveste creată de echipa TNRS și la care sunt părtașe sute de companii de peste granițe.

"De fiecare dată spun că festivalul nu mai poate crește, pentru că este deja uriaș. Dar în fiecare an se nasc oportunități și așa se mai leagă noi parteneriate. Suntem foarte fericiți pentru ceea ce putem să vă oferim an de an", a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS și președintele FITS, în cadrul conferinței de presă de la București, în care a lansat ediția 2017 a Festivalului.

La eveniment a fost prezentă şi o echipă TRIBUNA, singurii reprezentanţi ai presei sibiene.

Anul iubirii, la FITS

În fiecare an, festivalul are o temă, iar acum ea se centrează pe sentimentul iubirii. Anul trecut, ediția FITS l-a sărbătorit și pe William Shakespeare, astfel că, la fiecare apariție publică, Constantin Chiriac a recitat din autorul lui “Hamlet”. În 2017, intenționează ca la fiecare întâlnire cu spectatorii să prezinte versuri de dragoste.

"Leagăn al civilizației, democrației, culturii și spiritului liber, Europa se confruntă astăzi cu cele mai mari provocări. Apărate fiind de o Europă puternică și unită, generațiile noastre nu au cunoscut războiul, de aceea ea, Europa, a devenit magnetul care a atras visătorii, dar și năpăstuiții lumii, dornici de un trai mai bun. (...) Europa este tărâmul ideal pentru artiștii de pretutindeni, este locul care garantează libertatea de exprimare, constituind modelul cultural cel mai important. Pornind de la aceste premise, FITS propune în această ediție o întâlnire planetară a artiștilor cu publicul, sub semnul iubirii", a mai spus Chiriac.

Ambasadorii, alături de Teatrul din Sibiu

Evenimentul de lansare a FITS 2017 s-a centrat pe parteneriatele pe care le are cu diferite instituții și ambasade. Astfel, FITS 2017 beneficiază, potrivit lui Constantin Chiriac, de sprijinul a 72 de ambasade în România. Reprezentanții câtorva dintre ele au fost la conferința de presă ca să împărtășească din planurile pe care le au cu FITS, atât pentru anul acesta, cât și pentru edițiile viitoare.

"Suntem parte din acest proiect de foarte mult timp. Am fost și anul trecut implicați, iar anul acesta am decis să venim cu trei companii. Nu cred că mai există festival care să aibă trei companii de renume din aceeași țară", a spus E. S. Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România.

FITS a legat, de zece ani, un parteneriat puternic şi cu Japonia, timp în care la Sibiu au sosit, alături de companii, și sute de voluntari dornici să se implice în festivalul artelor spectacolului. "Pentru noi, este foarte important acest parteneriat. Teatrul din Sibiu ne este al doilea oraș de suflet", a spus E. S. Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România.

Elveția aduce la FITS cinci companii de teatru. Una dintre cele mai așteptate reprezentații este cea a omului-circ, David Dimitri, care va fi dominată de bună dispoziție. "Este artist, este dansator, este clovn. Este un talent", a spus E. S. Urs Herren, ambasadorul Elveţiei în România.

Spectacolele sale vor avea loc joi, 15 iunie, și vineri, 16 iunie, de la ora 19, sâmbătă, 17 iunie, de la orele 13 și 19, precum și duminică, 18 iunie, de la ora 13. Un bilet la spectacol costã 20 lei/ adult, 10 lei/ copil.

"Este un preţ rezonabil pentru ca publicul să înţeleagă ce înseamnă noul circ. Este un mare cadou pentru toţi spectatorii", a adăugat Constantin Chiriac.

Un "prieten special", aşa cum îl numeşte Constantin Chiriac, ambasadorul Republicii Moldova în România, E. S. Mihai Gribincea, şi-a exprimat aprecierea faţă de festival şi dorinţa de a se implica tot mai mult în agenda lui. "L-am invitat special pentru că ne dorim să putem ajuta Chişinăul să fie partener strategic pentru capitala culturală europeană din 2021", a motivat Constantin Chiriac. E. S. Mihai Gribincea a spus că acest lucru înseamnă foarte mult pentru Republica Moldova. "Avem o relaţie deosebită cu teatrele din România. Publicul a dovedit că primeşte foarte bine spectacolele noastre. Sper foarte mult ca piesele care vor fi prezentate în cadrul FITS să aibă, de asemenea, priză la public. Probabil este un lucru firesc să se întâmple aşa, pentru că, spre deosebire de alte spectacole care se vor juca în alte limbi decât română, vor fi mai accesibile ale noastre. Aceste festivaluri pot fi privite şi ca punţi de legătură între ţările noastre. Cei mai mari ambasadori ai ţărilor noastre sunt actorii, artiştii, sportivii. Din acest punct de vedere, cred că îşi fac datoria. De multe ori, cu mai mult succes decât ambasadele", a mai spus ambasadorul Republicii Moldova în România.

Din partea Ambasadei SUA în România, Ronald Hawkins a amintit despre parteneriatul cu FITS privind spectacolele pentru militarii NATO. "În incinta Academiei Militare a Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, se vor juca, pentru prima dată, pentru militarii NATO, spectacole în limba engleză prin companiile din SUA, dar şi o reprezentaţie a studenţilor noştri", a explicat Constantin Chiriac.

Nu în ultimul rând, Yan Jianwu, consilierul cultural al Ambasadei Chinei în România, a explicat că anul acesta China va aduce cinci spectacole şi 29 de personalităţi, preşedinţi şi directori ai festivalurilor de artă din China. Acesta i-a oferit lui Constantin Chiriac un steag al Republicii Populare Chineze, ca semn al prieteniei.

FITS, un brand pentru ţară

Gazda conferinţei de presă a fost Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din Bucureşti, care a subliniat relaţiile strânse dintre TNRS şi Franţa.

Ministerul Culturii a transmis, de asemenea, un mesaj, prin care a arătat că va fi alături de evenimentul din Sibiu, pentru că manifestarea a devenit un brand al României: "Teatrul este o formă aparte de iubire sau o formă curată a adevărului, căci el ne uneşte pe toţi, actori, regizori, scenografi, costumieri, luminişti, spectatori, spre a ne înălţa pe durata spectacolului împreună, undeva, deasupra timpului. Ne deschide ochii într-o clipită şi ne dă putere ca în faţa neajunsurilor să fim mai buni. Urez mult succes ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care şi-a ales o temă atât de inspirată".

Institutul Cultural Român, în calitate de co-organizator al FITS 2017, a explicat că evenimentul de la Sibiu a devenit „un adevărat lăcaş de cult” care, în acest an, este destinat iubirii. "Vă promitem să vă fim alături în continuare. Suntem hotărâţi să continuăm proiectele cu dumneavoastră", a spus vicepreşedintele ICR, la conferinţa de presă.

Printre cei invitaţi joi a fost şi Nigel Bellingham, director al British Council Bucureşti, care va aduce la Sibiu unele dintre cele mai importante companii de teatru din Marea Britanie.

 

 

© Răzvan NEGRU
comentarii
4 comentarii

72 de ambasade, dar cate servicii de spionaj?
gigi contra
18.05.2017 21:19
Jurnalism fara scoala? Alo...surse?! Propagati nebunia unuia? Ati verificat datele? Voi va auziti?
Alo?
18.05.2017 22:56
Chiar mai credeti in megalomania imbecilului de Nil??
andru
19.05.2017 09:10
imbecilul a inhatat halca cea mare si toti joaca cum el cinta. bravas natiune!
mira
19.05.2017 14:41
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia