Tribuna
63 de grade Celsius, vârful temperaturii înregistrate vreodată pe Terra! Ce ţară a suportat valul de foc
63 de grade Celsius, vârful temperaturii înregistrate vreodată pe Terra! Ce ţară a suportat valul de foc

Cea mai mare temperatură din toată lumea a fost înregistrată în Kuweit unde autorităţile locale au anunţat că sunt 63 de grade Celsius la soare. Pentru a deveni recordul mondial absolut, e nevoie ca cifrele să fie confirmate de specialiştii World Meteorological Organisation (WMO), anunţă gulfnews.com, citată de Mediafax.

Cotidianul local Al Qabas a scris că în 8 iunie 2019 temperatura înregistrată la umbră a fost de 52,2 grade Celsius, iar la soare de 63 de grade Celsius. Valul de căldură fără precedent a luat cinci vieţi, iar numeroase persoane au suferit de deshidratare. 
Autorităţile locale se tem că în aceste zile canicula va atinge cote şi mai mari pentru că, oficial, vara începe în 21 iunie. Solstiţiul de vară marchează debutul verii astronomice, iar ziua va fi tot mai scurtă, devenind egală cu noaptea la echinocţiul de toamnă.
Până acum, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe pământ a fost de 56,7 grade Celsius, în Furnace Creek, Death Valley, statul american California, record care a rezistat din data de 10 iulie 1913, potrivit WMO. 
Reprezentanţii  World Meteorological Organisation au transmis că cele mai mari temperatuzri din ultimii 76 de ani au fost înregistrate după cum urmează: 53,9 grade Celsius, în Mitribah, Kuwait, pe 21 iulie 2016, respectiv 53,7 grade Celsius în Turbat, Pakistan, pe 28 mai 2017.

  • "Temperatura din Mitribat, Kuweit, este în prezent acceptată de WMO drept cea mai mare vreodată înregistrată în regiunea continentală a Asiei. Cele două observații sunt a treia și a patra cele mai mari temperaturi recunoscute de WMO", se arată în comunicatul WMO.

Aşa cum era de aşteptat, sunt - bineînţeles - şi voci care nu cred că în 1913 se puteau face măsurători de o asemenea precizie şi pun la îndoială cifrele cunoscute oficial. 
A doua cea mai mare temperatură de pe Terra a fost înregistrată în Kebili, Tunisia, pe 7 iulie 1931, zi când canicula a ajuns la 55 de grade Celsius.  În ultimele 24 de ore, călduri extreme au fost înregistrate în India şi Pakistan, potrivit El Dorado, site de monitorizare a vremii. 
Churu, un oraș situat la vest de statul nordic Rajasthan, a suportat, zilele trecute, cea mai mare temperatură a țării, de 48,9 grade Celsius (120 Fahrenheit), arată indianexpress.com.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia