logo
„30 de ani fără Noica. Exerciții de iubire” - restartarea modului de a concepe viața după parametrii lui Noica
Pr. Constantin NECULA
3383 vizualizari
„30 de ani fără Noica. Exerciții de iubire” - restartarea modului de a concepe viața după parametrii lui Noica

Sunt cărți de aducere aminte din care nu mai poți ieși ușor. O astfel de minunată capcană este lucrarea lui Ioan Ursu, „30 de ani fără Noica. Exerciții de iubire” (Fundația-Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2017, 141 pg.). Un ardelean, născut la Tărtăria (Alba, în 1946), cercetător științific, doctor în matematică al Institutului „Simion Stoilow” al Academiei Române din 2002, Președinte al Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli”-INCAS București, revendicându-și „statutul științific de go between, de mijlocitor între gândirea abstractă, riguroasă, matematică, și aceea practică, inginerească”. 
Preocupat de aflarea modelului- uman mai întâi și mai apoi matematic, întâlnește pe Constantin Noica. După ani buni Leonid Dragomir, doctor în filosofie și medic veterinar, îl îndeamnă să evoce întâlnirile cu Noica, prezentul volum fiind alcătuit din texte publicate, sporadic, timp de 14 ani sub auspiciile lui „trebuie” scris. Sunt conservate astfel gânduri despre apropierea de Noica, despre muzică, sunt împărtășite cititorului fragmente din gândirea unor filozofi și istorici asupra implicării lui Noica în Mișcarea Legionară (inspirat strânse sub titlul Solilocvii câșe, solilocvii perpendiculare, pp. 37-52), viața cotidiană a Obiectivului Noica (urmărit ca un obiectiv militar, vorba lui Andrei Pleșu), o analiză „matematică” asupra receptării lui Eminescu (capitolul Eminescu. De la Noica la Lucian Boia, pp. 75-88) și o parafrază realistă, așezată sub întrebarea Cum e noul cu putință în cercetarea științifică? (pp. 89-104). 
Capitolul de pre-final al cărții, Despărțirea de Noica? (pp.105-120) rămâne, în fond, o întrebare deschisă, un flux de regândire asupra restartării modului de a concepe viața după parametrii lui Noica. Finalul, foarte personal, al cărții se subscrie și el ideii de participare la eternitatea ființei, atât de dragă lui Constantin Noica, În loc de încheiere (pp. 121-134) ținând în el, ca în chivot, liniile subțiri, dar atente ale unei erminii personale a filosofului odihnit în creasta Păltinișului. Și în amintirile lui Ioan Ursu, matematicianul cu suflet entuziast la model. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

guitar

cibinfest

zilele recoltei

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
auchan
Licitatie publica

accentmedia